GMTBR najbolji pod obručima

Deset momčadi iz ustrojstvenih cjelina OSRH nadmetalo se na dvodnevnom košarkaškom natjecanju na Hrvatskom vojnom učilištu. Ipak, nije bila riječ o klasičnoj košarci, nego o streetballu, košarci tri-na-tri koja se igra na jedan koš. GMTBR je slavio u dvjema utakmicama pobjedama s po tri koša razlike i tako zasluženo osvojio naslov

Dvodnevno košarkaško druženje na Hrvatskom vojnom učilištu (24. i 25. kolovoza) okupilo je deset momčadi koje su predstavljale većinu glavnih ustrojstvenih cjelina OSRH. Za organizaciju se brinula prokušana skupina kineziologa Hrvatskog vojnog učilišta uz pomoć kolega iz Središnjice za upravljanje osobljem. Ipak, nije bila riječ o klasičnoj košarci, pet-na-pet na cijelom košarkaškom terenu Sportske dvorane HVU-a, nego o streetballu. Riječ je o košarci tri-na-tri koja se igra na jedan koš, a u hrvatskim krajevima uobičajen joj je naziv hakl ili basket. Naravno, momčadi su imale razne profile igrača iz različitih dobnih skupina, a na utakmicama je bilo vidljivo da im se igrački profil proteže od haklera pa do školovanih košarkaša koji su se prije vojničke karijere okušali i u klupskoj košarci. No, to nikako ne znači da je natjecanju nedostajalo kvalitete, zanimljivosti i uzbuđenja, a organizatori su mu učvrstili značaj striktnom primjenom pravila streetballa krovne svjetske košarkaške organizacije FIBA-e.
Momčadi su u prvoj fazi koja se igrala 24. kolovoza bile podijeljene u dvije grupe. Utakmice su trajale 25 minuta, a mogle su završiti i prije ako bi jedna od momčadi došla do 21 koša. Sam rasplet nije tražio previše računanja, najbolji koji su se na kraju plasirali u polufinale učinili su to zahvaljujući većem broju pobjeda, a ne koš-razlici ili krugovima od više momčadi čiji je poredak odlučivan međusobnim susretima. U Grupi A Gardijska motorizirana brigada bila je zaista uvjerljiva, dok je Bojna NBKO polufinale zaslužila zahvaljujući pobjedi nad izravnim protivnikom ZzP-om. Hrvatska ratna mornarica do prvog je mjesta u Grupi B ipak došla teže, jer je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada bila više nego dostojan protivnik.
Logično, polufinalne borbe drugog i završnog dana natjecanja naglo su povisile kvalitetu viđene košarke. Ipak, favoriti, tj. pobjednici grupa GMTBR i HRM, na kraju su potvrdili tu reputaciju. U obračunima za medalje propozicije su bile ponešto promijenjene. Prvo, da biste osvojili zlato ili broncu trebalo je pobijediti u dvjema utakmicama. Drugo, sad je pojedina utakmica trajala 15 minuta, a pobjeda se mogla postići i ranije postizanjem 16 koševa. GOMBR je osvojio broncu s čistih 2-0 iako je BNBKO pružio dobar otpor. Finale je bilo zanimljivo i zbog ukupne kvalitete i zbog prilične izjednačenosti protivnika. Ipak, GMTBR je slavio u dvjema utakmicama pobjedama s po tri koša razlike i tako zasluženo osvojio naslov. Bojnik Miro Maslač iz Zapovjedništva Brigade, igrač i voditelj, vodio je jednog Tigra (poručnik Marko Haler) i petoricu Paukova (desetnik Nenad Radić, skupnik Petar Buljan, te vojnici Ivo Ostojić, Luka Čirjak i Lućano Erak).
Kao i uvijek na sportskim natjecanjima OSRH, najbitnije je da je i košarkaški turnir protekao u pravoj sportskoj i vojničkoj atmosferi, što se vidjelo i iz iskrenih čestitaka i pljeska na svečanom proglašenju pobjednika. “Sport u OSRH nije forma, nego sadržaj,” istaknuo je brigadir Miro Čolić koji je zatvorio prvenstvo, čestitavši pobjednicima, ali i svim sudionicima te organizatorima.

Domagoj VLAHOVIĆ, snimio: Tomislav BRANDT