Ispraćaj 5. HRVCON-a u Afganistan

“Kontingent je spoj iskustva i mladosti i zato očekujem da stariji pripadnici prenesu svoje znanje i iskustvo na mlađe. Budite pošteni i moralni, stvarajte i širite međusobno pozitivno ozračje u krugu naših koalicijskih partnera te afganistanskih snaga sigurnosti,” rekao je zapovjednik 5. HRVCON-a brigadir Dražen Sebastijan postrojenom kontingentu…

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu 27. je kolovoza održan svečani ispraćaj 5. hrvatskog kontingenta (5. HRVCON) uoči odlaska u međunarodnu misiju potpore miru Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu koju predvodi NATO.
Ispraćaju su, među ostalim, nazočili izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder i drugi predstavnici ustrojstvenih cjelina OSRH i MORH-a.
Kontingent sa 112 pripadnika, od toga 90 pripadnika i pripadnica OSRH, 17 Vojske Crne Gore, dva OS-a Albanije, dva OS-a Bosne i Hercegovine te jedan pripadnik Armije Makedonije, u Afganistan je otišao 29. kolovoza.
Nakon što je primio prijavak zapovjednika 5. HRVCON-a brigadira Dražena Sebastijana, general Šundov u kratkom je obraćanju podsjetio da pripadnici OSRH već više od 13 godina sudjeluju u operacijama i misijama potpore miru u Afganistanu. “Time i sudjelovanjem u drugim međunarodnim misijama širom svijeta iskazujemo privrženost temeljnim načelima i vrijednostima međunarodne zajednice. S druge strane, to je prilika za stjecanje dragocjenih znanja i iskustava, ali i za predstavljanje naših Oružanih snaga i njihovih sposobnosti,” zaključio je general Šundov posebice pozdravljajući pripadnike savezničkih i partnerskih zemalja koji su dio 5. HRVCON-a.
Brigadir Sebastijan naglasio je da su pripadnici kontingenta nakon zahtjevne obuke spremni za provedbu svih zadaća u Afganistanu. “Kontingent je spoj iskustva i mladosti i zato očekujem da stariji pripadnici prenesu svoje znanje i iskustvo na mlađe,” rekao je zapovjednik 5. HRVCON-a. “Budite pošteni i moralni, stvarajte i širite međusobno pozitivno ozračje, u krugu naših koalicijskih partnera te afganistanskih snaga sigurnosti,” rekao je brigadir Sebastijan postrojenom kontingentu.
Nakon što je u Afganistanu krajem 2014. godine završena operacija ISAF, NATO od 1. siječnja 2015. godine predvodi misiju Odlučna potpora čija je temeljna zadaća obuka, savjetovanje i pomoć afganistanskim sigurnosnim snagama i institucijama.

Domagoj Vlahović, Snimio Tomislav Brandt