Od Patrije do Udara

Za Borbenu grupu mehaniziranog pješaštva III listopad je mjesec kulminacije. Namjenski organizirana višerodovska postrojba pokazuje svoju visoku osposobljenost i uvježbanost kroz dvije iznimno kompleksne i intenzivne vojne vježbe

Prizor iz napada 1. mehanizirane satnije Pauka s vozilima Patria. Korištene su i one sa stanicama kalibra 12,7 i kalibra 30 mm

Hrvatski je vojnik više od pola godine pratio aktivnosti oko Borbene grupe mehaniziranog pješaštva III (BGMP III).
I ono što možemo utvrditi nakon što smo nazočili vježbama Patria 22 i Udar 22 jest da su mnogi detalji uspješno objedinjeni u jednu cjelinu, postrojbu koja nije organska nego je namjenski organizirana višerodovska, ali djeluje kao skladna cjelina. Jer, uspješno provoditi vježbe s kompleksnim scenarijem, različitim vojnim rodovima te borbenim sredstvima, a kod vježbe Patria i s bojnim gađanjem može samo sila koja je kvalitetno uvježbana i integrirana. I to na svim razinama, od pješaka u iskrcajnom dijelu borbenog oklopnog vozila Patria, pa sve do zapovjednika BGMP-a III pukovnika Ivice Armande.

Na dva poligona

Naše praćenje Grupe III počelo je u ožujku 2022. s računalno podržanom simulacijskom vježbom (CAX) Pauk 22. Njezin je primarni cilj bila integracija postrojbi koje su u okviru Grupe pridodane nukleusu, a to je 3. mehanizirana bojna Pauci Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a. U rujnu smo na poligonu ”Eugen Kvaternik” Slunj nazočili bojnom gađanju i samoocjenjivanju samohodne haubičke bitnice iz Topničko-raketne pukovnije HKoV-a, koja je zahvaljujući sustavima PzH 2000 vatreno najmoćniji dio BGMP-a III. Rujan je bio i mjesec u kojem je, također na Slunju, održana vježba na zemljištu Pauk 22/2 s ciljem provjere i ocjenjivanja obučenosti 2. mehanizirane satnije Pauka.

Listopad je za BGMP III mjesec kulminacije. Naime, završnoj vježbi Udar 22 prethodila je 6. listopada vježba s bojnim gađanjem Patria 22, koja je na neki način bila generalna proba. Glavna obučna skupina bila je 1. mehanizirana satnija Pauka. Koliko je vježba bila zahtjevna govori činjenica da je u napadnoj operaciji predviđenoj scenarijem korišteno bojno streljivo i da je održana na dvije lokacije, poligonu ”Eugen Kvaternik“ pridodan je poligon ”Josip Markić“. ”Poligon kod Knina u neku je ruku zapovjednicima čak i bolji za uvježbavanje mehaniziranih postrojbi,“ prokomentirao je za Hrvatski vojnik pukovnik Armanda, ”prostor je otvoreniji, teren je prohodniji i lakše je uočiti eventualne nedostatke koji se potom ispravljaju“. Istina je da smo završnicu Patrije 22 s povišene pozicije, neposredno uz zapovjedno mjesto pukovnika Armande, pratili jasno kao na kinoplatnu. I ne samo to, nego smo preko videozida pratili vezu sa Slunjem na kojem je djelovao PzH 2000. Haubice su vatrom na svojoj lokaciji, sinkronizirane s postrojbama u Kninu,  i ”otvorile“ završnu napadnu operaciju. Njihovi parametri gađanja simulirali su da su im položaji u blizini Knina i da djeluju upravo po brdu koje smo promatrali. Haubicama su se pridružili minobacači GMBR-a i to je bila vatra koju smo vidjeli (a itekako i čuli) uživo.

Svoj velik doprinos vježbama dao je i motorizirani vod Vukova s vozilima M-ATV

”Tornado paljbe“

Nedugo nakon topničke pripreme čiji je cilj bio uništenje neprijateljskih bunkera i protuoklopnih sredstava, počeo je napad motoriziranog voda Vukova s vozilima M-ATV, a potom 1. mehanizirane satnije Pauka s vozilima Patria. Korištene su i one sa stanicama kalibra 12,7 i kalibra 30 mm. I slobodno možemo reći da se tijekom akcije itekako pucalo, a to vrijedi i za topove 30 mm na vozilima Patria CRO 30L. Kad im se pridodaju i protuoklopne rakete Spike (njihovu smo premijeru u OSRH gledali istog dana), ta su borbena oklopna vozila vrlo moderan i dobro naoružan sustav.

U svakom slučaju, kad su Patrije zauzele predviđenu formaciju, lansirale su dimne kutije Degman i napravile uvjete da se pješaštvo sigurno iskrca i iskoristi dimnu zavjesu da zauzme položaje te napreduje na bojnom polju. Puške VHS2, puškostrojnice M-72, ručni bacači granata RBG-22, protuoklopni sustavi 9K111 Fagot… sve je to u rukama pješaka tvorilo pravi tornado paljbe koji je intenzivno odjekivao poligonom. Odjednom, sve je utihnulo: nastupilo je vrijeme konsolidacije i reorganizacije. A to je značilo osvajanje područja i kraj vježbe Patria 22. ”Iznimno sam ponosan! Pripremamo se i uvježbavamo više od godinu dana. Ovo što smo danas prikazali jasno je dokazalo osposobljenost i obučenost svakog pripadnika Grupe III,” prokomentirao je za Hrvatski vojnik pukovnik Armanda. U Knin smo se vratili nakon nekoliko dana: 11. listopada. Doduše, vježba Udar 22 u kojoj BGMP dobiva svoju ocjenu po NATO-ovu sustavu CREVAL traje od 9. do 14. listopada. U okviru vježbe ocjenjuju se i pripadnici 11. kontingenta OSRH koji se upućuje na NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljsku, kao i deklariranih snaga Pukovnije Vojne policije. Osim na poligonu ”Josip Markić”,  vježba se opet provodi i na poligonu ”Eugen Kvaternik” kod Slunja te u vojarnama OSRH u Kninu.

Zahvaljujući susretljivosti i profesionalnosti naših domaćina i organizatora vježbe iz Gardijske mehanizirane brigade, imali smo priliku pratiti najatraktivniji dio Udara 22. Tog dana, središnji dio scenarija vježbe odnosio se na provedbu napada na branjeni objekt. Glavnu obučnu skupinu koja je provela vježbovnu akciju činili su pripadnici 2. mehanizirane satnije Pauka. U vježbovnoj operaciji korišteno je manevarsko streljivo, a temeljna sredstva opet su bila borbena oklopna vozila Patria, kao i oklopna vozila M-ATV.

Dimne kutije Degman napravile su uvjete da se pješaštvo sigurno iskrca i zauzme položaje te napreduje na bojnom polju

Doza neizvjesnosti

Operacija zauzimanja objekta provedena je uspješno, kroz realni scenarij koji je podrazumijevao otpor suprotne strane na utvrđenim položajima. Ovaj put nalazili smo se blizu same lokacije napada: suprotna strana (iskusni kolege gardisti iz Vukova) utvrdila se kod Anića guvna pored dinarskog vrha Badanj. Promatranje akcije imalo je svoju dozu neizvjesnosti jer je njezin tijek uvelike ovisio o odlukama zapovjednika 2. satnije. Na kraju, Patrije i vojnici iznikli su iz za nas sasvim neočekivanih lokacija i napredovali iz različitih pravaca. Sve su radnje vršili pažljivo, a promatrao ih je ocjenjivački tim koji su činili stručnjaci iz različitih rodova OSRH, što znači da se na Udaru 22 promatra i ocjenjuje niz segmenata osposobljenosti Borbene grupe III. Akcija je završila uspješno za plave, tj. satniju u napadu, no za njih nije bilo predaha jer su morali dalje: Udar 22 kontinuirana je vježba.

Na kraju našeg cjelodnevnog boravka na poligonu ”Josip Markić”, obišli smo i terensko zapovjedništvo BGMP-a III. Zahvaljujući sustavu BMS (Battle Management System) i komunikacijsko-informacijskim sustavima, zapovjednici su cijeli tijek napadne operacije pratili u realnom vremenu. Zamjenik zapovjednika 3. mehanizirane bojne Pauci i BGMP-a III bojnik Boris Lokas nije skrivao zadovoljstvo uvježbanošću i osposobljenošću koje Grupa III pokazuje na terenu, u trenucima kad prvi put djeluju svi zajedno. ”Nakon svega što su prošlog tjedna pokazale na vježbi Patria 22, sve sastavnice opet su dokazale što znaju i mogu. Što se tiče napadne operacije, ona je bila brižljivo isplanirana jučer putem MDMP-a, tj. vojnog procesa donošenja odluka, a onda je 2. satnija savršeno izvela sve što je trebala,” zaključio je bojnik. 


Sastavnice BGMP-a III

Središnji dio Borbene grupe mehaniziranog pješaštva III čini 3. mehanizirana bojna Pauci Gardijske mehanizirane brigade. Njoj su, među ostalim, pridodane sastavnice iz drugih postrojbi GMBR-a, HKoV-a i Pukovnije Vojne policije. Primjerice, tu su dijelovi Samohodne haubičke bojne 155 mm Topničko-raketne pukovnije sa samohodnim haubicama PzH 2000, Inženjerijske i Vojnoobavještajne satnije GMBR-a, Motorizirani vod bojne Vukovi GMBR-a, Vod PZO-a iz Pukovnije PZO-a, zatim CIMIC tim i desetina NBKO iz GOMBR-a, vod iz Pukovnije Vojne policije…


Mladost kao izvor motivacije

Od časnika Paukova više smo puta čuli pohvale za dočasnike koji su ”davali visok intenzitet“ obuci, a to posebno vrijedi za obuku mladih pripadnika ”čija je motivacija upravo zbog njihovih godina neupitna“ ”Časnički kadar koji dolazi s Hrvatskog vojnog učilišta, iz programa Kadet, još je prije pokazao da je svladao teorijski dio obuke, a kroz dva-tri mjeseca uvježbavanja doveli smo ih do razine u kojoj su u stanju samostalno izvršavati sve zadaće,” komentirao je pukovnik Armanda.


TEKST  Domagoj Vlahović/FOTO Tomislav Brandt