Odlikovan prvi hrvatski vojni biskup mons. Juraj Jezerinac

Za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, te za uspješan razvoj odnosa hrvatske države i vjerskih zajednica, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je odlikovanje Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom mons. Jurju Jezerincu, apostolskom administratoru Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.
Mons. Jezerincu odlikovanje je uručeno 23. veljače u Uredu predsjednice Republike Hrvatske.
Osvrnuvši se na razdoblje prije osnutka Vojne biskupije, Predsjednica Republike rekla je kako su tijekom Domovinskog rata u mnogim hrvatskim vojnim i redarstvenim postrojbama dragovoljno djelovali katolički svećenici koji su s vojnicima i redarstvenicima bili na prvoj crti bojišta, izloženi istoj pogibelji. “U tim i takvim izuzetno teškim uvjetima bilo je iznimno važno među braniteljima promicati kršćansku duhovnost i sačuvati ih od pogibelji nečasnih postupaka koji su velik izazov svakome u ratnom vihoru,” rekla je i dodala kako je hrvatskom vojniku bilo jednako važno sačuvati prisebnost u prosudbi između dobra i zla kao i preživjeti borbena djelovanja agresorske strane.
Nadalje, govoreći o dušobrižništvu vojnika, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako su vojnici posebna socijalna skupina koja zbog zahtjevnih okolnosti svojeg života treba poseban oblik dušobrižništva te kako Vojni ordinarijat odgovara toj zadaći na najvišoj razini.
“Želim naglasiti kako ću u okviru svojih ustavnih nadležnosti zahtijevati da se ustrojbeno mjesto i uloga Vojnog ordinarijata u nadležnim ministarstvima uredi u skladu s hrvatskim zakonodavstvom i međunarodnim ugovorima koje je Republika Hrvatska potpisala,” rekla je Predsjednica Republike.

OJI, Foto: Ured Predsjednice RH