Zaređenje novog vojnog biskupa

“Čvrsto vjerujem da ćemo udruženim snagama, u razumijevanju i dijalogu, u slobodi i poštivanju nadležnosti, pridonositi duhovnom dobru i rastu svih koji su pod jurisdikcijom vojnog ordinarija i time izgradnji hrvatskog društva u cjelini,” rekao je novi vojni biskup Jure Bogdan nakon zaređenja…

Novoimenovani vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan zaređen je 27. veljače u crkvi sv. Petra u Splitu za biskupa. Glavni zareditelj bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, uz suzareditelje zagrebačkog nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića i dosadašnjeg vojnog biskupa u Republici Hrvatskoj Jurja Jezerinca. Biskupsko je geslo novog vojnog biskupa “Sve na veću slavu Božju” (Omnia ad maiorem Dei gloriam).
Biskupskom ređenju nazočio je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske ministar obrane Josip Buljević, ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, glavni inspektor obrane general-pukovnik Mirko Šundov te drugi visoki uzvanici.
U apostolskom nalogu koji je pred okupljenima pročitao apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro DʹErrico, a kojim se imenovanje obznanjuje svećenstvu i svim vjernicima, papa Franjo pozvao je novog vojnog biskupa da službu vrši marljivo, mudro, razborito i, iznad svega, s ljubavlju.
Novoimenovani biskup Bogdan zahvalio je papi Franji na ukazanom povjerenju, kao i svojem zareditelju i suzarediteljima te svim vjernicima i svećenicima iz svoje Splitsko-makarske nadbiskupije i drugih biskupija. “Čvrsto vjerujem da ćemo udruženim snagama, u razumijevanju i dijalogu, u slobodi i poštivanju nadležnosti, pridonositi duhovnom dobru i rastu svih koji su pod jurisdikcijom vojnog ordinarija i time izgradnji hrvatskog društva u cjelini,” rekao je novi biskup Jure Bogdan nakon zaređenja. “Novu životnu dionicu pozvan sam evanđeoski živjeti i kršćanski svjedočiti u Vojnom ordinarijatu u Republici Hrvatskoj u eklezijalnom zajedništvu s univerzalnom Crkvom. Moj glavni zadatak je dušobrižnička skrb za vjernike katolike pripadnike Oružanih snaga i redarstvenih službi RH,” poručio je mons. Bogdan.
Nadbiskup i metropolit splitsko-makarski mons. Marin Barišić prije samog zaređenja čestitao je vjernicima i novom biskupu, posebno istaknuvši otvorenost i usmjerenost prema jedinoj i trajnoj Kristovoj vrijednosti – ljubavi. “Časnici, dočasnici, vojnici, policajci i svi drugi redarstvenici, zajedno svjedočimo o važnom i uzoritom događaju za našu Crkvu i Republiku Hrvatsku. Vjerujemo da će novi biskup nastaviti unapređivati skrb i dušobrižništvo Vojnog ordinarijata,” naglasio je nadbiskup Barišić.
“U ime kolega hrvatskih biskupa želim vam srdačnu dobrodošlicu u zbor naše Biskupske konferencije. Budite nam dobar suradnik i mudar savjetnik,” poručio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Posebno je zahvalio biskupu Jurju Jezerincu na vjernom i odanom obnašanju službe prvog vojnog ordinarija, i to u vrlo zahtjevnom vremenu.
Biskup Jezerinac osvrnuo se tom prigodom na svoju službu vojnog biskupa. “Vrijeme mojeg služenja je vrijeme početaka Vojne biskupije, mnogih dilema, promišljanja i traženja. Vrijeme oblikovanja Vojnog ordinarijata, vrijeme prvih sustavno pastoralnih dodira s vojnicima, časnicima i dočasnicima, policajcima, osobljem posebno Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova. To je vrijeme nade, posrtaja, optimizma i osobito velikog pouzdanja u ljudsku dobrotu i duboku potrebu Boga u onima zbog kojih je ustanovljena i postoji Vojna biskupija,” rekao je biskup Jezerinac te svojem nasljedniku poželio sve dobro u budućem radu. “Ostaje mi na kraju poželjeti i moliti da novi ordinarij bude vidljiva prisutnost Božjeg milosrđa…a moje je moliti i zahvaljivati, ostati povezan i na raspolaganju, ako još negdje mogu nešto dobro učiniti,” zaključio je biskup Jezerinac koji je u ožujku 1998. bio imenovan prvim vojnim ordinarijem u RH.


Biskup Jure Bogdan
Novoimenovani biskup Jure Bogdan rođen je 1955. u Donjem Docu u Poljicima. U Splitu je kao sjemeništarac Nadbiskupskog sjemeništa završio Klasičnu gimnaziju s maturom, a zatim i Filozofsko-teološki studij. Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Frane Franić u splitskoj ga je prvostolnici 1979. zaredio za đakona, a iduće mu je godine na istom mjestu podijelio svećenički red. Na prijedlog hrvatskih biskupa, pročelnik Kongregacije za katolički odgoj kardinal Pio Laghi imenovao ga je 1996. rektorom Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima. Rektor Bogdan u dva je mandata obnašao službu tajnika, a zatim u dva mandata i službu predsjednika Udruženja rektora rimskih crkvenih zavoda (Associazione dei Rettori dei Collegi Ecclesiastici di Roma). Službu rektora obnašao je tijekom 19 godina, za vrijeme trojice papa (sv. Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo). Svjedok je i aktivan sudionik mnogih važnih događaja iz života sveopće Crkve i Crkve u domovini.


Petra Kostanjšak, Foto: S. Brigljević