Vojni biskup u posjetu HRVCON-u u Afganistanu

U pastoralnom pohodu pripadnicima hrvatskog kontingenta u misiji Odlučna potpora početkom travnja boravio je vojni biskup mons. Jure Bogdan. Bio je to prvi pohod vojnog biskupa pripadnicima naših kontingenata koji se nalaze u Afganistanu. U propovijedi koju je održao na misi na kojoj su se okupili pripadnici kontingenta koji djeluju u Kabulu, biskup Bogdan istaknuo je kako su naši vojnici i u Afganistanu pozvani da žive i pronose vjeru

U povodu dvadesete obljetnice Vojnog ordinarijata i uskrsnih blagdana, početkom travnja vojni biskup mons. Jure Bogdan boravio je u pastoralnom pohodu pripadnicima hrvatskog kontingenta u misiji Odlučna potpora. Bio je to prvi pohod vojnog biskupa pripadnicima naših kontingenata koji se nalaze u Afganistanu. U pratnji biskupa Bogdana bili su državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske Tomislav Ivić, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan i biskupski vikar za pastoral MORH-a i Glavnog stožera OSRH don Marko Medo.
Biskupa Bogdana s HRVCON-om i situacijom upoznao je zapovjednik 6. kontingenta brigadir Dražen Čovran sa suradnicima. U propovijedi koju je održao na misi na kojoj su se okupili pripadnici kontingenta koji djeluju u Kabulu, biskup Bogdan istaknuo je kako su naši vojnici i u Afganistanu pozvani da žive i pronose vjeru.
“Pozivam vas, u preduskrsnom vremenu, da unutar svojeg profesionalnog rada unosite kršćanske vrijednosti, ne zaboravljajući ni ovdje, daleko od kuće, tko ste i kojem narodu pripadate,” rekao je biskup Bogdan koji se nakon mise zadržao u razgovoru s našim vojnicima.
Tijekom posjeta pripadnicima hrvatskog kontingenta biskup Bogdan i državni tajnik Ivić susreli su se i sa zapovjednikom TAAC-a Sjever njemačkim brigadnim generalom Andréom Bodemannom. General Bodemann zaželio je dobrodošlicu hrvatskom izaslanstvu te istaknuo i tom prilikom visoko mišljenje o pripadnicima HRVCON-a koji se nalaze u tom području. Biskup Bogdan zahvalio je na srdačnom dočeku u kampu “Marmal”, ne samo od pripadnika HRVCON-a, nego i od svih zapovjednika i vojnika s kojima se susretao. “Doprinos izgradnji mira iznimno je vrijedan dar, ne samo zemlji u kojoj djelujete, nego i vama samima. Tako i sami duhovno jačate,” rekao je biskup Bogdan. Državni tajnik Tomislav Ivić prenio je generalu Bodemannu pozdrave potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, istaknuvši kako visoko mišljenje o profesionalnosti i sposobnosti obvezuju: “Predani smo i odlučni u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i vrijednosti. Svaki naš vojnik svojim djelovanjem tim naporima daje svoj puni doprinos.” Biskup Bogdan, državni tajnik Ivić i general Tuškan susreli su se u sklopu posjeta Zapovjedništvu TAAC-a Sjever i s pripadnicima kontingenta na njihovim radnim mjestima.
Značenje suradnje u okviru inicijative A-5 bila je tema susreta državnog tajnika Ivića s nacionalnim predstavnicima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, koje sa svojim vojnicima djeluju u okviru HRVCON-a. Tijekom sastanka istaknuta je visoka razina zajedničkog djelovanja u misiji Odlučna potpora.
U nastavku zadnjeg dana posjeta pripadnicima OSRH na sjeveru Afganistana, biskup Jure Bogdan predvodio je misu za hrvatske vojnike još jednom ih potičući na predanost dužnostima.

Dražen Jonjić