Međunarodna vojna vježba Štit 17

Vojna vježba Štit, koja je provedena jubilarni 30. put, vježba je s najduljom tradicijom u OSRH, a od 2014. ima međunarodni status jer na njoj sudjeluju i pripadnici Slovenske vojske. Pred visokim uzvanicima i gostima demonstrirana su bojna gađanja ciljeva u zračnom prostoru topničkim i raketnim sustavima protuzračne obrane te su prikazane sposobnosti PZO postrojbi…

Na vojnom poligonu “Rt Kamenjak” kod Pule proveden je 11. travnja završni dio vojne vježbe Štit 17. Nazočili su mu predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministrica obrane Republike Slovenije Andreja Katič, brojni visoki vojni i politički dužnosnici Hrvatske i Slovenije, izaslanstvo Oružanih snaga Talijanske Republike, načelnik Općine Medulin Goran Buić, ravnateljica Javne ustanove “Rt Kamenjak” Maja Šarić te brojni predstavnici lokalne zajednice.Vojna vježba Štit, koja je provedena jubilarni 30. put, vježba je s najduljom tradicijom u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a od 2014. ima međunarodni status jer na njoj sudjeluju i pripadnici Slovenske vojske. Pred visokim uzvanicima i gostima demonstrirana su bojna gađanja ciljeva u zračnom prostoru topničkim i raketnim sustavima protuzračne obrane te su prikazane sposobnosti PZO postrojbi Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice. Nakon završnog prikaza vojnih sposobnosti, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako vježba Štit ima posebno značenje i poseban karakter jer ističe svojim primjerom važnost suradnje i združenih napora u suvremenim obrambenim sustavima. “Takvi združeni napori u prvom se redu odražavaju u bliskoj suradnji Oružanih snaga s Općinom Medulin, kroz koju se osigurava sinergijski učinak i višestruka korist – i za Oružane snage i za lokalnu zajednicu. Uređenjem putova, prometnica, biciklističkih staza i drugih infrastrukturnih objekata, Oružane snage svake godine iznova lokalnoj zajednici zahvaljuju i odužuju se na besprijekornom domaćinstvu te ostavljaju trajan trag u svakodnevnom životu Općine i dugo nakon što vježba završi. Takvim zajedničkim naporom Općine, Oružanih snaga te Ministarstva zaštite okoliša omogućuje se i funkcioniranje Javne ustanove ‘Rt Kamenjak’. Ovo je dobar primjer racionalnog korištenja uvijek ograničenih sredstava i stavlja naglasak na meni osobito važan čimbenik – položaj Oružanih snaga u lokalnoj zajednici,” naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović te istaknula kako se prečesto obrambena izdvajanja u javnosti prikazuju kao trošak ili kao ulaganje u sustav koji izvan ratnog stanja nema svoju svrhu. “Pritom se zanemaruju i zaboravljaju brojni primjeri izravne pomoći i potpore koju Oružane snage nesebično pružaju civilnim strukturama. Zato me posebno veseli što odnos Općine Medulin i Oružanih snaga krasi istinsko partnerstvo i uzajamna potpora,” naglasila je Predsjednica te zaključila: “Uz ovu, civilnu komponentu, svaka vojna vježba, pa tako i Štit 17, ima svoju vojnu svrhu i namjenu u izgradnji sposobnosti Oružanih snaga i kao takva od iznimne je važnosti, a međunarodni karakter njezina je dodatna vrijednost.”
Predsjednik Slovenije Borut Pahor naglasio je kako ni Republika Hrvatska ni Republika Slovenija nisu neposredno vojno ugrožene, ali su obje kao odgovorne članice Europske unije i NATO-a te kao dobrosusjedske i prijateljske zemlje svjesne važnosti i potrebe ulaganja u vlastitu obranu, pa tako i u zajedničku obranu. “Kao odgovorne članice tih saveza dužne smo u pravom trenutku biti na pravom mjestu, biti osposobljene za zajedničko sudjelovanje i doprinos u obrani. Uspješnost današnje vježbe, kao i činjenica da Štit postaje tradicionalna zajednička vježba, jedan je od najboljih dokaza da se krećemo u tom smjeru,” rekao je predsjednik Pahor te istaknuo kako je sudjelovanje predsjednika obiju zemalja na zajedničkoj vojnoj vježbi snažna ne samo politička poruka, nego poruka ukupne čvrste suradnje. 
Ministar obrane RH Damir Krstičević podsjetio je na doprinos koji hrvatske Oružane snage kontinuirano pružaju lokalnoj zajednici: “Vjerujem kako su naše postrojbe izvođenjem inženjerijskih radova pridonijele povećanju kvalitete života u ovom dijelu Istre, potvrđujući i na taj način neraskidivu vezu između našeg naroda i naših Oružanih snaga. To je ono što nas vezuje s našim narodom. Naša hrvatska vojska, osim svojih redovitih zadaća, nikad ne zaboravlja da je dio zajednice, da je dio naše Hrvatske i da je u svakom trenutku spremna pomoći svojim građanima.” Ministar se također osvrnuo na vojne dosege demonstrirane tijekom vježbe, kao i na važnost vojne suradnje. “Ovdje, na vojnom poligonu ‘Rt Kamenjak’, mogli smo se uvjeriti u visoku razinu uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi protuzračne obrane i drugih postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske te pripadnika Slovenske vojske. Vjerujem kako ovakve međunarodne vojne vježbe snažno pridonose podizanju sposobnosti za sudjelovanje u združenim operacijama saveznika. Naša zajednička vježba doprinos je izgradnji dobrosusjedskih prijateljskih odnosa, ali i razvijanju sjevernoatlantskog savezništva,” zaključio je ministar Krstičević.
Ministrica obrane Republike Slovenije Andreja Katič ukupnu je vojnu suradnju dviju zemalja ocijenila dobrom te izrazila vjeru kako će tako biti i u budućnosti. “Veseli me što je današnja vježba uspješno provedena. Združene snage i združeni kapaciteti oružanih snaga rezultirali su zajedničkim uspjehom OSRH i Slovenske vojske i doprinos su našim zajedničkim ciljevima,” rekla je ministrica Katič te naglasila kako joj je drago da se Slovenska vojska od 2014. uključila u provedbu vježbe Štit.

Lada Puljizević, foto: S.Brigljević


Nositelj vježbe Štit 17 bila je Hrvatska kopnena vojska, uz sudjelovanje Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te Zapovjedništva za potporu. Bilo je ukupno 638 sudionika, od toga 600 pripadnika OSRH i 35 pripadnika Slovenske vojske, te pripadnici MUP-a RH i Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Kao promatrači vježbu su pratili predstavnici Vojske Republike Makedonije i Oružanih snaga Talijanske Republike.