Štit 16 – vježba s najduljom tradicijom u OSRH

Pripadnici Oružanih snaga RH i Slovenske vojske sudjelovali su od 11. do 22. travnja na vojnoj vježbi bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru Štit 16 čiji je cilj bio prikazati uvježbanost i osposobljenost postrojbi protuzračne obrane u pripremi i provedbi borbenih djelovanja…

Završni dan međunarodne vojne vježbe bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru Štit 16, ujedno i Dan uvaženih gostiju, održan je 21. travnja na vojnom poligonu “Rt Kamenjak” u Premanturi kraj Pule. Vježbu su od 11. do 22. travnja provodili pripadnici Oružanih snaga RH i Slovenske vojske, a cilj je bio prikazati uvježbanost i osposobljenost postrojbi protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske te postrojbi HKoV-a, HRZ-a i PZO-a, HRM-a i ZzP-a u pripremi i provedbi borbenih djelovanja.
Ministar obrane Josip Buljević rekao je kako je jako zadovoljan provedbom vježbe koja ima više dimenzija: “Ponajprije sam zadovoljan rezultatima jer su Oružane snage pokazale visoku spremnost, ali istodobno se ovim pokazuje i njihova odlična suradnja s lokalnom zajednicom.” Ministar je naglasio da se tom međunarodnom vojnom vježbom demonstrira i prijateljstvo Republike Hrvatske i Republike Slovenije te jača NATO savez u ovom dijelu Europe i svijeta. “Pokazali ste da ste spremni čuvati naše nebo uz poštivanje svih standarda,” tim je riječima ministar Buljević čestitao sudionicima vježbe.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Mirko Šundov također je čestitao sudionicima na uspješno provedenim gađanjima. “Ovim se dokazuje da su Oružane snage na visokoj razini spremnosti što se tiče roda PZO i zadaća koje izvršava. Pohvalna je i suradnja sa Slovenskom vojskom, a nadam se da će se nastaviti i u budućnosti,” rekao je general Šundov.
Brigadni general Milan Žurman, zapovjednik Logističke brigade Slovenske vojske, uputio je pripadnicima OSRH čestitke na iznimnim rezultatima i zahvalio svima koji su omogućili provedbu vježbe i u nju uložili puno napora, profesionalnosti i znanja te izrazio želju za nastavkom izvrsne suradnje.
Vježbi su također nazočili glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, zapovjednici grana, predstavnici županijskih i lokalnih vlasti te ostali visoki uzvanici, a u njezinoj je provedbi sudjelovalo 626 pripadnika OSRH i Slovenske vojske.
Riječ je o vojnoj vježbi s najduljom tradicijom u OSRH, koja se održava dvadeset drugu godinu zaredom. Od 2014. sudjeluju i pripadnici Slovenske vojske čime je dobila međunarodni status, a od 2015. nalazi se u NATO-ovu katalogu međunarodnih vojnih vježbi. Poseban je ispit spremnosti naših snaga za sudjelovanje u združenim operacijama s partnerima iz NATO-a te važna za implementaciju Ciljeva sposobnosti Hrvatske kopnene vojske i Oružanih snaga Republike Hrvatske u cjelini.

Izvrsna suradnja s lokalnom zajednicom
Načelnik Općine Medulin Goran Buić u ovoj je prigodi ministru obrane Josipu Buljeviću uručio Plaketu Općine Medulin u znak zahvale za iznimno uspješnu dugogodišnju suradnju. Oružane snage RH proteklih godina pružaju potporu Općini Medulin izvođenjem niza inženjerijskih infrastrukturnih radova, čime izravno, koristeći svoje resurse i za civilne namjene, pridonose kvaliteti života lokalne zajednice.
Primjerice, ove je godine planirano uređenje pristupne prometnice za ribarsku iskrcajnu luku Monte Kope, pristupne prometnice za javnu plažu na Crvenim stijenama, pristupnog protupožarnog puta prema odašiljaču na Borbolanu, Medulin, kao i protupožarnog puta u Vinkuranu. Radove će izvoditi Inženjerijska pukovnija HKoV-a. Ministar Buljević zahvalio je lokalnoj zajednici na potpori: “Ovo je najbolji primjer kako lokalna zajednica može surađivati s Oružanim snagama RH na obostranu korist i zadovoljstvo.”


Dvije faze
Direktor vježbe pukovnik Mario Raguž, zapovjednik Pukovnije PZO-a, objasnio je da se prva faza vježbe održavala od 14. do 20. travnja i tad su provedena i ocjenjivana bojna gađanja u zračnom prostoru postrojbi protuzračne obrane Slovenske vojske, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice. U drugoj fazi, održanoj 21. travnja, provedena je vježba bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru topničkim i raketnim sustavima protuzračne obrane s prikazom sposobnosti PZO postrojbi HKoV-a i HRM-a.


Oružja iz kojih se gađaju ciljevi u zračnom prostoru:
– prijenosni raketni sustav PZO S-2M, Igla i Igla-S
– prijenosni raketni sustav PZO S-2M s broda
– samohodni raketni sustav PZO S-10
– raketni sustav srednjeg dosega PZO
– lako topničko oružje 20 mm
– lako topničko oružje 40 mm


Petra Kostanjšak, Foto: Stjepan Brigljević