Bojno gađanje ciljeva u zračnom prostoru Štit 15

Međunarodna vojna vježba Štit 15 ove je godine okupila oko 600 pripadnika OSRH i 70 pripadnika Slovenske vojske, a njezin temeljni cilj bio je prikaz uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi Protuzračne obrane te njihovo usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje u pripremi i provedbi borbenih djelovanja. U završnom prikazu izvedena je vježba bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru s topničkim i raketnim sustavima PZO-a, s predstavljanjem sposobnosti PZO snaga Slovenske i Hrvatske kopnene vojske…

Na vojnom poligonu ”Rt Kamenjak“ 24. travnja održan je završni prikaz međunarodne vojne vježbe s bojnim gađanjem ciljeva u zračnom prostoru Štit 15, kojem su nazočili zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Dragutin Repinc, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Mate Ostović te drugi vojni i civilni uzvanici i gosti.
Vojna vježba Štit 15 započela je 15. travnja. Radi se o vježbi koja je prvi put održana 1994. godine, održava se 21. godinu zaredom i ima najdužu tradiciju u Oružanim snagama RH. U njoj od prošle godine sudjeluju i pripadnici Slovenske vojske, čime je vježba dobila međunarodni status. Ove je godine okupila oko 600 pripadnika OSRH i 70 pripadnika Slovenske vojske, a njezin je temeljni cilj bio prikaz uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi Protuzračne obrane HKoV-a, te drugih postrojbi HKoV-a, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva za potporu te njihovo usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje u pripremi i provedbi borbenih djelovanja. Časnik za provedbu vježbe bio je zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD) “Fran Krsto Frankopan” HKoV-a, brigadni general Blaž Beretin, a direktor vježbe pukovnik Damir Jugović.
U završnom prikazu izvedena je vježba bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru s topničkim i raketnim sustavima PZO-a, s predstavljanjem sposobnosti PZO snaga Slovenske i Hrvatske kopnene vojske. Riječ je o ispitno-školskim gađanjima u kojem su borbena oklopna vozila Protuzračne obrane topničkim sustavima pratili i gađali metu, koju je na sajli dugoj 1000 metara vukao zrakoplov MiG-21 pri brzini od oko 500 kilometara na sat, dok su raketne postrojbe PZO-a provele bojna gađanja na imitatore zračnih ciljeva.
Gađano je iz lakog prijenosnog raketnog sustava (LPRS) “S-2M” iz kojeg je tijekom završnog dijela vježbe ispaljeno deset raketa te LPRS Igla iz kojeg su ispaljena tri projektila, dok je Slovenska vojska iz LPRS Igla-S ispalila dva projektila. Tijekom cijele vježbe ispaljeno je ukupno 100 raketa iz LPRS “S-2M” te ukupno osam projektila iz LPRS Igla, dok je Slovenska vojska gađala iz LPRS Igla-S s ukupno pet projektila.
Ovakve međunarodne vojne vježbe važne su za implementaciju Ciljeva sposobnosti i poseban su ispit spremnosti naših snaga za sudjelovanje u združenim operacijama s NATO-ovim partnerima.
Zamjenik načelnika GS OSRH, general-pukovnik Dragutin Repinc zahvalio je svima na uloženom trudu i dobrim postignutim rezultatima, istaknuvši:”Iznimno nam je drago što su danas s nama i pripadnici Slovenske vojske. Nadam se da će u ovoj, već tradicionalnoj vježbi, i ta suradnja postati tradicija. Vrlo je važno graditi naše prijateljske odnose, ali prije svega kompatibilnost i interoperabilnost između savezničkih snaga i naših dviju vojski. General Repinc je također kazao kako je vježba Štit 15 kruna dugog rada i truda, a cilj je bio zajedničko napredovanje, zajedničko prolaženje kroz standardne operativne postupke, zajedničko učenje taktika, tehnika i procedura. ”Sva ovdje stečena i razmijenjena iskustva bit će važna za daljnje razvijanje sustava protuzračne obrane Republike Hrvatske i Republike Slovenije,” rekao je general Repinc te naglasio kako je tijekom priprema za održavanje vježbe vojska već tradicionalno pomagala općini Medulin inženjerijskim radovima i uređenjem okoliša na području rta Kamenjak. 
I zapovjednik Logističke brigade Slovenske vojske, pukovnik Milan Žurman izrazio je zadovoljstvo suradnjom i zajedničkim postignutim rezultatima. “Za Slovensku je vojsku vježba Štit važna jer želimo razvijati prijateljstvo i suradnju među dvjema oružanim snagama, među dvjema zemljama koje su članice NATO-a i EU-a. Interoperabilnost i kompatibilnost ciljevi su koje želimo postići, i one su danas uspješno dostignute i odlično prikazane na području protuzračne obrane.” Pukovnik Žurman je također naglasio kako je Štit primjer dobrog zajedničkog djelovanja koje dovodi do smanjenja troškova i racionalizacije u smislu NATO-ova koncepta Pametne obrane (Smart Defence).

U sklopu vježbe Štit 15 piloti aviona i zrakoplovni tehničari MiG-a 21 iz sastava Eskadrile borbenih aviona (EBA 91. zb) i potpore letenja iz sastava Zrakoplovno-tehničke bojne 91. zb provodili su letačke zadaće vučenja zračne mete RP-1 (zemlja – zrak).Posebna je pozornost bila usmjerena na sigurnosne elemente u kritičnim fazama leta prilikom izbacivanja i formiranja mete u pravcu ispod vodoravnog stabilizatora aviona kao i pri odbacivanju mete na manevarskim površinama aerodroma slijetanja.Sustav zračne mete RP-1 koristi se pri gađanju PZO topništva s kopna ili s brodova na vučenu metu protuzrakoplovnim topovima. Avion MiG-21 bisD vuče metu na visinama 300-600 metara pri instrumentalnim brzinama letenja od 450 do 650 km/h. Za vuču mete koristi se uže dužine 1050 metara koje se u letenju izduži od 100 do 150 metara ovisno o brzini aviona. Na avion je ugrađena posebna električna instalacija s upravljačkom kutijom i podtrupni nosač (kontejner). Meta se koristi kao optički cilj koji se sastoji od užadi dužine 5,5 metara i promjera 0,75 metara. Ispred mete je indikator pogodaka koji registrira udarni val koji nastaje prolaskom topovske granate u njegovoj blizini. Podaci se preko odašiljača šalju na zemaljsku prijamnu postaju koja prikazuje količinu i točnost pogodaka. Sama razlučivost sustava za registraciju pogodaka RP-1 (zemlja-zrak) 6000 je granata u sekundi. (G.Seretin)

 

Lada Puljizević
Snimio Tomislav Brandt