Topničke i raketne postrojbe gađale ciljeve u zračnom prostoru

Cilj gađanja provjera je uvježbanosti poslužitelja i posada za gađanje ciljeva na zemlji, a sve u sklopu priprema i provjere spremnosti za gađanje ciljeva u zračnom prostoru na međunarodnoj vojnoj vježbi ŠTIT 15 koja će se u travnju održati na poligonu “Rt Kamenjak”…


U sklopu priprema za provedbu međunarodne vojne vježbe ŠTIT 15, pripadnici bojne PZO-a Gardijske motorizirane brigade (GMTBR) proveli su početkom ožujka na vojnom poligonu “Crvena zemlja” pokraj Knina gađanje ciljeva na zemlji s jednom topničkom bitnicom te uvježbavanje raketne bitnice. Cilj je bila provjera spremnosti topničkih i raketnih postrojbi za provedbu gađanja ciljeva u zračnom prostoru i, kako nam je na kraju događanja rekao pukovnik Alen Šimunić, zapovjednik bojne PZO-a GMTBR-a postignuti rezultati gađanja bili su razlog za zadovoljstvo. “Danas smo u sklopu priprema za provedbu međunarodne vojne vježbe ŠTIT – gađanja ciljeva u zračnom prostoru, proveli gađanje ciljeva na zemlji s jednom topničkom bitnicom, a usporedno s tim proveli smo uvježbavanje raketne bitnice na imitator zračnog cilja (IZC). Cilj gađanja provjera je uvježbanosti poslužitelja i posada za gađanje ciljeva na zemlji, a sve u sklopu priprema i provjere spremnosti za gađanje ciljeva u zračnom prostoru na međunarodnoj vojnoj vježbi ŠTIT 15 koja će se od 14. do 24. travnja ove godine održati na poligonu “Rt Kamenjak”. Topnička postrojba uspješno je provela gađanje ciljeva na zemlji, a raketna bitnica dostignutim rezultatima pokazuje spremnost za gađanje ciljeva u zračnom prostoru, tako da možemo biti u potpunosti zadovoljni postignutim rezultatima i očekujemo uspješno gađanje ciljeva u zračnom prostoru,” zaključio je pukovnik Šimunić.  
Raketni vod u sastavu raketne bitnice bojne PZO-a nominiran je za borbenu grupu mehaniziranog pješaštva, a takva su trenažna gađanja dio njegovih kontinuiranih zadaća. Zapovjednik raketnog voda natporučnik Mate Labrović objašnjava važnost trenažnih gađanja. “Danas smo radili sa školskom funkcionalnom raketom i poljskim trenažerom za prijenosni raketni sustav Strela S2M. Time postižemo uvježbanost strijelaca za bojno gađanje, a propisano je kako pojedinac mora ostvariti 100 uspješnih lansiranja sa školskom funkcionalnom raketom da bi mogao pristupiti bojnom gađanju. Zbog toga smo ovdje nekoliko puta godišnje. Svaki put provedemo po nekoliko tjedana i tako održavamo dostignuti stupanj obučenosti za bojna gađanja. Tim tempom svake godine obučimo oko deset novih ciljača i poslužitelja prijenosnog raketnog sustava. Danas smo koristili šest trenažera, sa šest raketa, gdje šest strijelaca istodobno prati jedan imitator zračnog cilja (metkić M97),” rekao nam je natporučnik Labrović.
Trenažiranje za uvježbavanje i održavanje razine obučenosti strijelaca protuzrakoplovaca pokazalo je ne samo da su spremni precizno i sigurno izvršiti svoje zadaće, nego i da su vrhunski motivirani. Narednik Ivica Penić, zapovjednik desetine u raketnoj bitnici prvom vodu te ujedno i prvi dočasnik voda upravo nam je to naglasio. “Sudjelovala su 44 pripadnika naše raketne bitnice. Provode trenažna gađanja da bi se što bolje uvježbali za vojnu vježbu ŠTIT 15. Pripadnici raketne bitnice to rade odlično, svi su motivirani, svi su puni entuzijazma, svatko želi gađati i međusobno se natječu tko će biti bolji. Svi su odlični i svi se trude tako da i to utječe na postignute dobre rezultate.”

Napisala i snimila Lada Puljizević