Intenzivno dvotjedno uvježbavanje

Početkom ožujka pripadnici Vojnoobavještajne satnije Gardijske motorizirane brigade prolazili su prvu od tri, za ovu godinu planirane, redovite terenske aktivnosti kojima održavaju visoku razinu svoje uvježbanosti i osposobljenosti. Terenske aktivnosti  obilježava danonoćan intenzivan rad na uvježbavanju standardnih radnih zadaća, kao što su opće izvidničke procedure, izviđanje, vojna topografija, borbe u urbanom području i sl. Tijekom našeg posjeta uvježbavali su brze ulaske i izlaske izvidničkih vodova i timova iz helikoptera, što su vještine nužne za uspješnu provedbu helikopterskih desanata…

Pripadnici Vojnoobavještajne satnije Gardijske motorizirane brigade prva su dva tjedna ožujka proveli na vojnom poligonu ”Crvena zemlja” kod Knina. Bila je to prva od tri, za ovu godinu planirane, redovite terenske aktivnosti kojima se održava visoka razina uvježbanosti i osposobljenosti pripadnika postrojbe.
Terenske aktivnosti  obilježava danonoćan, intenzivan rad na uvježbavanju standardnih radnih zadaća, kao što su opće izvidničke procedure, izviđanje, vojna topografija, borbe u urbanom području i sl. Prema riječima zapovjednika Vojnoobavještajne satnije Gardijske motorizirane brigade satnika Tomislava Matkovića, na kraju dvotjednog vježbovnog ciklusa, sredinom  ožujka, planirano je održavanje završne vježbe na zemljištu, DINARA 15/1, u kojoj će sudjelovati svi elementi Satnije.
”Tijekom vježbe radit će se na svemu onome što je u sklopu vojnoobavještajnog roda – izvidnički se elementi ubacuju u dubinu, prikupljaju se obavještajni podaci, provodi se izvješćivanje, podaci se obrađuju i zatim šalju prema nadređenima. Koristit ćemo besposadne letjelice, a u vježbu će biti uključena i suprotna strana (OPFOR),” naveo je satnik Matković.
Kad smo ih početkom ožujka posjetili na Crvenoj zemlji, pripadnici Vojnoobavještajne satnije uvježbavali su brze ulaske i izlaske izvidničkih vodova i timova iz helikoptera, što su vještine nužne za uspješnu provedbu helikopterskih desanata.
Osim pripadnika Satnije u uvježbavanju su sudjelovali i kandidati koji prolaze selekciju za ulazak u Vojnoobavještajnu satniju.

Vojnik Tomislav Lonić, pripadnik Vojnoobavještajne satnije Gardijske motorizirane brigade

Vježba protječe odlično, danas uvježbavamo helikopterski desant. Je li teško? Pa zato se i uvježbavamo da bi nam bilo što lakše. Zadovoljni smo što smo ovdje, što imamo priliku uvježbavati i što napredujemo.

Natporučnik Martin Kristić, zapovjednik Prvog izvidničkog voda u Vojnoobavještajnoj satniji Gardijske motorizirane brigade

Uvježbavanje za vježbu je vrlo zanimljivo. Danas je na rasporedu helikopterski desant, uvježbavamo ukrcaj i iskrcaj izvidničkog voda i timova iz helikoptera. Naša zadaća mora biti napravljena što brže i, naravno, trebamo biti što neprimjetniji. Uz uvježbavanje helikopterskog desanta idu i sve one ostale, popratne stvari kao što je maskiranje, priprema potrebne oprema i slično, a planiramo raditi i na općim izvidničkim procedurama, izviđanju, vojnoj topografiji, borbi u urbanom području i sl. Tijekom završne vježbe na zemljištu,  DINARA 15/1, izvidnički će timovi prikupljati obavještajne informacije u svrhu provedbe operacije nadređenog zapovjedništva. Obuka je zanimljiva, intenzivna i zahtjevna, no sve što radimo ovdje naše su standardne zadaće.    
     

 
Napisala i snimila Lada Puljizević