Ispraćaj 2. HRVCON-a u misiju Resolute Support

”Odlazak iz domovine uvijek je težak, pogotovo kad misija nosi određene rizike i izazove. Zato vam zahvaljujem na hrabrosti i odlučnosti kojom ste donijeli vrlo odgovornu odluku, bitnu za sigurnost Hrvatske i cijele međunarodne zajednice,” poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na ispraćaju 2. hrvatskog kontingenta

Svečani ispraćaj 2. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru Resolute Support (Odlučna potpora) u Afganistan održan je 4. ožujka u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na zagrebačkom Plesu. Pripadnike kontingenta u vojarni ispratili su predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić sa svojim izaslanstvima te članovi diplomatskog zbora i drugi uvaženi gosti.
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović pred postrojenim pripadnicima izrazila je iznimnu čast i zadovoljstvo što ih kao njihova vrhovna zapovjednica može ispratiti u Afganistan. ”Odlazak iz domovine uvijek je težak, pogotovo kad misija nosi određene rizike i izazove. Zato vam zahvaljujem na hrabrosti i odlučnosti kojom ste donijeli vrlo odgovornu odluku, bitnu za sigurnost Hrvatske i cijele međunarodne zajednice,” poručila je predsjednica Grabar Kitarović. Naglasila je da je i sama više puta posjetila Afganistan te kao civil bila raspoređena u misiju ISAF, gdje je svjedočila vrhunskoj profesionalnosti naših pripadnika. ”Kroz ISAF je prošlo oko 4500 pripadnika OSRH koji su svakako pridonijeli uspjehu te operacije. Napredak je vidljiv na svakom koraku, ali nas još čeka puno posla.Vaša je zadaća u okviru nove misije zato iznimno bitna u mnogim područjima,” zaključila je Predsjednica i izrazila nadu će se s pripadnicima uskoro susresti u Afganistanu.
Ministar obrane Ante Kotromanović na ispraćaju kontingenta također je rekao da će ih posjetiti u Afganistanu, gdje je na snazi nova misija Resolute Support.”Ovo je savjetodavna misija te smo smanjili kontingent u odnosu na prije, ali ćemo i dalje biti nazočni u Afganistanu jer želimo završiti posao koji smo počeli i želimo biti odgovorna članica NATO-a,” kazao je ministar Kotromanović koji je dodao da je rad s pripadnicima 50 različitih zemalja veliko iskustvo za naše snage. ”Također pozdravljam naše partnere u Američko-jadranskoj povelji. Oni su nam vrlo važni jer nam je važna stabilnost i sigurnost regije,” zaključio je ministar.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić pripadnicima 2. HRVCON-a poželio je sretan put te poručio kako će u novoj misiji steći nova iskustva i znanja. ”Naš doprinos u obuci i mentoriranju afganistanskih snaga sigurnosti svakim je danom sve vidljiviji, a svaki naš novi kontingent svoje će snage sve više usmjeravati na prijenos znanja i potporu u razvoju afganistanske vojske i policije,” rekao je general Lovrić. Zapovjednik kontingenta brigadir Stanko Paradžiković istaknuo je svoj ponos što je zapovjednik 2. kontingenta jer u postroju stoje pravi profesionalci koji su prošli zahtjevnu obuku i pripreme. ”Ovaj kontingent je poseban i multinacionalan jer je sastavljen od pripadnika oružanih snaga pet zemalja,” istaknuo je zapovjednik u svom obraćanju.
U sastavu 2. hrvatskog kontingenta misije  81 je pripadnik Oružanih snaga RH, od čega tri žene, te 21 pripadnik oružanih snaga Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije. Novost u sastavu 2. HRVCON- a dodatni je savjetnički tim u Središtu za obuku specijalne policije Afganistana, a OSRH će biti vodeća nacija u tom savjetničkom timu. Novost su i savjetnici u zrakoplovnom savjetničkom timu koji će provoditi savjetovanje helikopterskih postrojbi Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.
Nakon završetka misije ISAF krajem 2014. godine zemlje članice NATO-a, s partnerskim su zemljama nastavile svoj doprinos u Afganistanu davati misijom potpore miru Resolut Support, koja je započela 1. siječnja 2015. Prošle je godine  24. HRVCON otišao u Afganistan, a početkom ove godine postao je 1. HRVCON nove misije.

Časnički namjesnik Davor Petek imenovan najvišim dočasnikom u NATO-u
Prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Davor Petek službeno je imenovan najvišim dočasnikom u NATO-u, objavila je na ispraćaju 2. HRVCON-a predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar Kitarović. ”Naš prvi dočasnik Petek odabran je među respektabilnim kandidatima iz 19 zemalja i ja mu želim čestitati na tome. On je inače i sam sudjelovao u misiji u Afganistanu, a vrlo sam ponosna na njega jer je to dokaz profesionalnosti i vrhunskog rada pripadnika OSRH,” kazala je Predsjednica.
”Jučer smo dobili službenu potvrdu da sam izabran za prvog dočasnika Zapovjedništa za operacije NATO-a. Dužnost je to glavnog savjetnika NATO-ova zapovjednika generala Breedlovea  za vojnike i dočasnike u NATO savezu,” pojasnio je časnički namjesnik Petek kojemu je to iznimna čast, ali smatra da je to još veća čast Republici Hrvatskoj kao najmlađoj članici NATO-a te veliko priznanje za sve što se dosad učinilo.

 

Petra Kostanjšak, Snimio Josip Kopi