Održan svečani ispraćaj 6. HRVCON-a u Afganistan

U vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na zagrebačkom Plesu je danas, u petak 3. ožujka 2017. održana svečanost ispraćaja 6. HRVCON-a u područje NATO misije potpore miru Resolute Support u Islamskoj Republici Afganistan.

Kontingent uključuje 91 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (od kojih su četiri žene) te 22 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja i to: 17 pripadnika Vojske Crne Gore, dva pripadnika OS Albanije, dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine te jednog pripadnika Armije Makedonije.

Svečanosti ispraćaja su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanici Albanije i SAD-a, članovi obitelji pripadnika kontingenta i brojni drugi.

Nakon prijavka kojeg je Predsjednici Grabar Kitarović predao brigadir Dražen Čovran, zapovjednik 6. HRVCON-a RS, ona je u svom obraćanju istakla važnost dugogodišnjeg i kontinuiranog sudjelovanja pripadnika hrvatskih OS u međunarodnim misijama mira. “Naše sudjelovanje potvrđuje nas kao odgovornog i punopravnog međunarodnog saveznika i pridonosi jačanju međunarodnog ugleda Republike Hrvatske”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović naglasivši kako se zbog promjena nastalih u međunarodnom sigurnosnom okruženju, Hrvatska danas brani i u Afganistanu.

Ističući vjeru kako će pripadnici ovog, kao i svih prijašnjih kontingenata OSRH u misiji Resolute Support i operaciji ISAF dati svoj vidljiv doprinos izgradnji mira i institucija Islamske Republike Afganistan, ministar obrane Damir Krstičević je podsjetio kako su pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske brend, a njihov angažman prate brojne pohvale zbog iskazane profesionalnosti i sposobnosti, kako od visokih dužnosnika misije tako i od državnih dužnosnika Afganistana. „Vjerujem kako ćete i nadalje, baš poput svih vaših prethodnika, svoje zadaće obavljati profesionalno, fokusirano, pokazujući svoju sposobnost i vjerodostojnost, kako prema saveznicima tako i prema stanovnicima Afganistana. Znam da ćete pokazati i onu prepoznatljivu hrvatsku crtu, humanost i razumijevanje za ljude i njihove običaje. Pronosite u Afganistanu duh pobjedničke hrvatske vojske i budite u punom smislu predstavnici jedine nam domovine, Hrvatske“, rekao je ministar Krstičević obraćajući se pripadnicima 6. HRVCON-a RS.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov je u svom obraćanju istaknuo kako su pripadnici ovog, kao i prijašnjih hrvatskih kontingenata, odlučili služiti plemenitim ciljevima uspostave mira i ukupnom boljitku Afganistana. “U ime domovine odlazite u Afganistan. Svaki naš dosadašnji kontingent ostavio je tamo pozitivan trag – vjerujem da će takav biti i vaš”, rekao je načelnik GS OSRH, general zbora Šundov.

Zapovjednik 6. HRVCON-a RS, brigadir Dražen Čovran u svom je obraćanju naglasio kako su svi pripadnici kontingenta odabrani kao najkvalitetniji kandidati prošli kroz zahtjevnu pripremu i obuku, te da svi zajedno rade kao dobar tim. “Tražim od vas da odgovorno i profesionalno obavljate svoje zadaće te da u Afganistanu ponosno nosite hrvatsku odoru i nacionalna obilježja”, rekao je brigadir Čovran pred postrojenim pripadnicima 6. HRVCON-a, par sati prije njihovog polaska u Afganistan.   

Pripadnici 6. hrvatskog kontingenta u okviru misije RS bit će angažirani u savjetničkim timovima koji savjetuju Afganistanske nacionalne obrambene sigurnosne snage (ANDSF), snagama za zaštitu savjetničkih timova te na stožernim dužnostima u Regionalnom zapovjedništvu Sjever (TAAC-N) i NATO zapovjedništvu u Kabulu, gdje će preuzeti dužnosti od 5. hrvatskog kontingenta. 

Misija Resolute Support započela je 1. siječnja 2015. godine, a primarni cilj joj je obuka i savjetovanje Afganistanskih sigurnosnih snaga. Početkom djelovanja misije Resolute Support završila je dotadašnja misija ISAF pod vodstvom NATO-a, u kojoj su pripadnici OS RH sudjelovali od veljače 2003. godine.                                                

Lada Puljizević, Foto: Josip Kopi