Pripadnici 10. HRVCON-a ispraćeni u NATO-ovu misiju u Afganistan

Svečani ispraćaj 10. hrvatskog kontingenta u NATO-ovu misiju potpore miru Odlučna potpora u Afganistan održan je 1. ožujka na Plesu

Svečani ispraćaj 10. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO-ovu misiju potpore miru Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistan održan je  1. ožujka u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanosti su nazočili izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, vojni izaslanik Savezne Republike Njemačke pukovnik Dirk Andreas Bocklet i predstavnici Diplomatskog i Vojno-diplomatskog zbora te pripadnici albanskih oružanih snaga.

Podsjetivši na složenost vojnog poziva koji je pun odricanja te ističući važnost podrške obitelji za mir, sabranost i fokusiranost vojnika na zadaću koja se stavlja pred njega, ministar Krstičević naglasio je kako se sigurnost NATO saveza, pa tako i Hrvatske, ne brani samo na hrvatskim granicama, nego na mjestima gdje ugroza nastaje. “Koju god dužnost tijekom misije obnašali, vlastita sigurnost i sigurnost vaših kolega neka vam je na prvom mjestu. Uvjeren sam da ćete pokazati kako za hrvatskog vojnika nema nesvladivih izazova,” poručio je ministar Krstičević. Potaknuo je pripadnike 10. HRVCON-a na razmjenu iskustava s partnerima, učenje od njih, ali i prenošenje vlastitih znanja te im na kraju poručio:  “Kao i vaši prethodnici, budite puni poštovanja za zemlju u kojoj ćete boraviti. Uz profesionalnost i odgovornost, to je prepoznatljiva karakteristika  pobjedničke Hrvatske vojske u Afganistanu, ali i diljem svijeta. Obavite svoju dužnost časno i profesionalno i vratite se ponosno kako i odlazite.”

Ponosan na pripadnike Oružanih snaga RH koji od 2003. predano služe uspostavi mira i sigurnosti u Afganistanu dostojanstveno predstavljajući Hrvatsku vojsku, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj kazao je kako sudjelovanje u međunarodnim misijama otvara nove vidike, daje poticaj za nove izazove i oplemenjuje novim iskustvima: ”Uvjeren sam da ste spremni na izazove i iznenađenja s kojim se možete suočiti u izvršenju svojih zadaća. Naš doprinos u obuci i mentoriranju Afganistanskih sigurnosnih snaga cijene Afganistanci, ali i ostali sudionici misije. Svaki naš kontingent ostavio je pozitivan trag na provedbu misije. Budite dostojni u predstavljanju svoje domovine i svojih Oružanih snaga kao što su bili i vaši prethodnici,” istaknuo je viceadmiral Hranj.

Zapovjednik 10. HRVCON-a brigadir Dragiša Konsa istaknuo je kako osjeća posebnu čast što će služiti svojoj domovini kao zapovjednik 10. hrvatskog kontingenta i izrazio uvjerenje kako će svi zajedno opravdati ukazano povjerenje i nastaviti najbolju tradiciju prethodnika u Afganistanu. ”Pripadnike 10. HRVCON-a krasi visoka razina obučenosti, psihičke spremnosti, hrabrosti i odgovornosti, što je jamstvo za uspješno izvršenje svih postavljenih zadaća koje očekuju pripadnike hrvatskog kontingenta u području misije. Hrvatski je vojnik uvijek bio na ponos svojoj domovini i svojem hrvatskom narodu, izvršavajući odgovorno i časno svoje dužnosti, u zemlji, i u inozemstvu,” istaknuo je brigadir Konsa. U područje misije potpore miru Odlučna potpora u Afganistan upućuje se 10. hrvatski kontingent  s dvama vojnopolicijskim službenim psima. Deseti HRVCON broji ukupno 104 pripadnika i pripadnica. U sklopu  hrvatskog kontingenta, u područje misije odlazi i 41 pripadnik Oružanih snaga partnerskih A5 zemalja od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Sjeverne Makedonije, dva OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine.

Pripadnici 10. HRVCON-a bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever; TAAC-N (Train Advise and Assist Command North) u Mazar-e- Sharifu i Zapovjedništvu misije RS – HQ RS u Kabulu, a uz savjetničke zadaće afganistanske vojske i policije te njihovih institucija za obuku i izobrazbu, pripadnici kontingenta obavljat će zadaće zaštite i sigurnosti savjetničkih timova te stožerne dužnosti u zapovjedništvima misije. U Afganistanu je od 2003. godine kroz misiju ISAF (International Security Assistance Force), a zaključno s 9. hrvatskim kontingentom koji se trenutačno nalazi u području misije Odlučna potpora, ukupno sudjelovalo 5374 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Iva Varga

Foto: Josip Kopi