Ispraćaj 12. HRVCON-a: Sigurnost na prvom mjestu

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević poručio je pripadnicima 12. HRVCON-a da se u misiji potpore miru Odlučna potpora u potpunosti usredotoče na vlastitu sigurnost, sigurnost kolega te na provedbu zadaća: “Ne vodite se rutinom i uvijek i na svakom koraku procjenjujte rizike!”

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu održan je 6. ožujka svečani ispraćaj 12. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu. Kontingent broji 107 pripadnika, od čega devet žena. Zapovjednik 12. hrvatskog kontingenta u misiji je brigadir Ivica Matanović, dosadašnji načelnik Odjela za obuku u Operativnoj upravi GS OSRH.

U sklopu 12. HRVCON-a, u područje misije odlazi i 38 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja, od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, pet Vojske Republike Sjeverne Makedonije i dva pripadnika OS-a Albanije.

Pripadnici 12. hrvatskog kontingenta bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije RS – HQ RS u Kabulu gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog, 11. kontingenta. Uz stožerne dužnosti u TAAC-N i HQ RS, pripadnici 12. HRVCON-a obnašat će i dužnosti savjetnika pripadnika afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojnopolicijske dužnosti.

Sporazum SAD-a i talibana

Uz pripadnike kontingenta, njihove obitelji i kolege iz postrojbi, ispraćaju su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost i obranu Dragan Lozančić, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst i drugi visoki uzvanici.

“Želim zahvaliti svima vama, ali i svim vašim prethodnicima na vojničkom i profesionalnom doprinosu u izgradnji i očuvanju mira i sigurnosti diljem svijeta,” poručio je pripadnicima ministar obrane Damir Krstičević posebno zahvalivši obiteljima na potpori i razumijevanju. 

Ministar se osvrnuo i na nedavno potpisani sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i talibana koji bi, nakon 18 godina sukoba, u Afganistan trebao donijeti mir: “To je jako dobar korak, ali on još uvijek ne jamči sigurnost ni NATO-ovih snaga ni stanovnika Afganistana. Vodeći računa ponajprije o sigurnosti naših vojnika te našim nacionalnim interesima, poštujući NATO savez i partnere, te uzimajući u obzir najavljene planove NATO-a, sukladno daljnjem razvoju situacije donijet ćemo pravodobne političke odluke koje su najavljene od Predsjednika države i predsjednika Vlade.”

Pripadnicima kontingenta poručio je da se u potpunosti usredotoče na vlastitu sigurnost i na provedbu zadaća: “Vaša vlastita sigurnost i sigurnost vaših kolega mora uvijek biti na prvom mjestu! Ne vodite se rutinom i uvijek i na svakom koraku procjenjujte rizike.”

Očuvanje mira

Pripadnicima 12. kontingenta obratio se i načelnik Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj kazavši kako je odlazak u Afganistan doprinos očuvanju mira i sigurnosti u svijetu: “Uvjeren sam kako ste spremni za sve izazove s kojima se možete suočiti u obavljanju vaših zadaća. Želim da dokažete svoju profesionalnost, osposobljenost i uvježbanost,” poručio je načelnik istaknuvši kako je uspješno izvršenje zadaće važno, ali prioritet je sigurnost pripadnika.

“Od vas očekujem profesionalno, odgovorno i savjesno izvršavanje dužnosti i vojničko ponašanje,” poručio je brigadir Matanović kazavši kako je sigurnost pojedinca i kontingenta u cjelini najvažnija.

U Afganistan odlazi i satnik Josip Kovačević, voditelj TOC-a, koji je naglasio kako je za njega odlazak u misiju profesionalni izazov: “Sudjelovanje u multinacionalnom okruženju vrhunac je vojničke karijere, imamo priliku steći nova iskustva i vještine i to prenijeti ostalima.”

Tekst: Doris RAVLIĆ, Foto: Tomislav BRANDT