6. HRVCON spreman za Poljsku

Uoči upućivanja 6. hrvatskog kontingenta u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj (NATO eFPBG-POL), provedena je na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju vježba s bojnim gađanjem Vulkan 20/1

Pripadnici Bitnice samohodnih višecijevnih lansera raketa (SVLR) 122 mm Vulkan Topničko-raketne bojne Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) uspješno su 4. ožujka na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” proveli vježbu s bojnim gađanjem Vulkan 20/1. Vježba je sastavni dio trodnevnog završnog ocjenjivanja borbene spremnosti 6. hrvatskog kontingenta i označuje završetak višemjesečnog obučavanja prije upućivanja u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj (NATO eFPBG-POL).

Vježbi je nazočio zamjenik zapovjednika i načelnik Stožera HKoV-a general-bojnik Boris Šerić, časnik za provedbu vježbe brigadir Ivan Jenjić, načelnik Stožera GMBR-a te direktor vježbe pukovnik Ante Lovrić, zapovjednik Topničko-raketne bojne GMBR-a.

Završno ocjenjivanje spremnosti postrojbe, sukladno NATO-ovim kriterijima, provodi ocjenjivački tim Hrvatske kopnene vojske na čelu s bojnikom Predragom Srđenovićem, pripadnikom Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

Multinacionalno okruženje

Tim za nadzor ocjenjivanja Glavnog stožera OSRH pratio je primjenu standarda, metodologiju i procedure ocjenjivanja borbene spremnosti kopnenih snaga (CREVAL) i nacionalnih dokumenata koji propisuju pripremu i upućivanje pripadnika Oružanih snaga RH u operacije potpore miru.

Pukovnik Lovrić rekao je: “Vježbom su demonstrirane sposobnosti svih sastavnica 6. HRVCON-a i ocijenjeno je stanje njihove spremnosti, što je i bio glavni cilj vježbe. Bitno je istaknuti da su postrojbe podignule razinu osposobljenosti za djelovanje u multinacionalnom okruženju.”

Glavninu 6. HRVCON-a čine pripadnici Bitnice SVLR-a Topničko-raketne bojne GMBR-a, potom tim Vojne policije, Nacionalni element potpore s timom za komunikacijsko-informacijske sustave i stožerno osoblje.

Kontingentom zapovijeda satnik Antonio Burazer, zapovjednik Bitnice SVLR-a 122 mm Vulkan, koji je rekao: “Kao zapovjednik kontingenta iznimno sam zadovoljan predanošću i motivacijom koje su pripadnici pokazali tijekom preduputne obuke i samog ocjenjivanja borbene spremnosti.”

Zajedničko uvježbavanje

Upućivanje 80 pripadnika 6. HRVCON-a u sastav Borbene grupe pod vodstvom SAD-a očekuje se u travnju. Borbena grupa smještena je na vojnom poligonu “Bemowo Piskie” na sjeveroistoku Poljske. U njezinu su sastavu, uz pripadnike oružanih snaga SAD-a i Hrvatske, i pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i zemlje domaćina Poljske.

Tijekom šestomjesečnog boravka u Poljskoj naši će vojnici zajedno sa saveznicima provoditi obuku i uvježbavanje te brojnim vježbama i aktivnostima u zajednici demonstrirati sposobnost odvraćanja i odlučnost NATO-a u pružanju potpore i sigurnosti našim domaćinima.

Ova je Multinacionalna borbena grupa jedna od četiriju na istočnim granicama NATO-a. Nazive su dobile po zemlji domaćinu, a NATO-ova aktivnost ojačane prednje prisutnosti, uz Poljsku, provodi se u Litvi, Latviji i Estoniji. Pripadnici Oružanih snaga RH trenutačno su angažirani u dvjema borbenim grupama, i to u Poljskoj i Litvi.

OJI, Foto: Mladen Čobanović, Goran Resovac