Čast je nositi hrvatsku odoru

Svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je 7. ožujka na Trgu Sv. Trojstva u Požegi. Bila je to prva prisega nakon 28 godina koja je održana na požeškom gradskom trgu, čime je još jednom potvrđena izvrsna suradnja Hrvatske vojske i lokalne zajednice

Svečanosti prisege prvog ovogodišnjeg naraštaja u kojem je bilo 327 ročnika, među kojima 57 žena, nazočili su predsjednik i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, predstavnici Požeško-slavonske županije i gradova Požege, Kutjeva i Pleternice, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mnogobrojni prijatelji i članovi obitelji ročnika. Ova prisega prva je nakon 28 godina koja je održana na požeškom gradskom trgu, čime je još jednom potvrđena izvrsna suradnja Hrvatske vojske i lokalne zajednice.

Čestitajući ročnicima na njihovu odabiru vojnog poziva predsjednik Milanović rekao je kako danas, u vremenu komfora i lagodnosti, vojni poziv odabiru probrani i rijetki ljudi. “U današnjem svijetu brojnih globalnih izazova Hrvatska se brani i izvan njezinih granica – no najviše vam je mjesto ovdje i ja ću se, u skladu s Ustavom, kao predsjednik za to zalagati.”

Čestitajući ročnicima i njihovim obiteljima ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što je ovo prva svečana prisega nakon Domovinskog rata koja se održava izvan vojarne. Prisjetio se siječnja ratne 1992. godine kad je na istom požeškom trgu održano prvo svečano postrojavanje i prisega pripadnika slavne 123. požeške brigade pod vodstvom požeškog generala Miljenka Crnjca. “Nema svečanijeg i prigodnijeg mjesta za hrvatskog vojnika nego onog među svojim narodom. Pobjednička Hrvatska vojska nastala je iz naroda, iznikla je i stvorena u teškim vremenima Domovinskog rata i njezino će mjesto uvijek biti uz narod. Nema jake Hrvatske vojske bez potpore hrvatskog naroda, ” istaknuo je ministar Krstičević te je, obraćajući se postrojenim ročnicima poručio: “Budite ponosni na vašu odluku da svojoj domovini služite kao pripadnici Hrvatske vojske. Zbog vas, hrvatskih vojnika, naša je vojska oduvijek bila, i zauvijek će ostati jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske, a hrvatskom narodu uvijek će biti na raspolaganju. ”

Načelnik Glavnog stožera OSRH viceadmiral Hranj naglasio je kako naizgled formalan čin prisege ima velik značaj. ”Prisegom ste se obvezali na vjernost domovini i na profesionalno izvršavanje svojih obveza u obrani domovine. Današnjim ste činom odlučili biti vojnici, što nije jednostavan odabir posla, već prije svega odabir životnog poziva i načina života. To je odabir teških i zahtjevnih zadaća, ali i odabir časne i odgovorne dužnosti – odabrali ste potpunu posvećenost vjernoj službi domovini i hrvatskom narodu.”

Povodom svečanosti prisege, na Trgu Sv. Trojstva u Požegi održan je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske.

Obuka 27. naraštaja ročnika započela je 14. veljače, a trajat će do 9. travnja 2020. Tijekom tih osam tjedana ročnici su prvu fazu obuke u trajanju od dva tjedna proveli u vojarni “123. brigade HV” u Požegi, petotjedna druga faza održava se u vojarni te na Logističkom vježbalištu “Glavica” i strelištu “Novo Selo”, dok će zadnji tjedan i treću fazu obuke ročnici provesti u vojarni u Požegi. Ročnici će usvajati temeljna znanja i obučavati se u rukovanju osobnim oružjem, kretanju, komuniciranju, zaštiti, načinima reagiranja u raznim situacijama i sl.

 

Ante Plećaš

Doktor sam veterinarske medicine i dolazim iz Dubrovnika. Na dragovoljno vojno osposobljavanje prijavio sam se jer me oduvijek zanimao vojnički način života. Zadovoljan sam, obuka pruža puno više nego sam očekivao, a u idućim tjednima slijedi usvajanje vojničkih znanja. Mogao bih kao veterinar ostati u Oružanim snagama jer mi one pružaju mogućnosti za daljnje učenje i napredovanje, u veterinarskoj struci i u vojnoj službi.


 

Jurica Gottštajn

Dolazim iz Zagreba, imam 23 godine, prvostupnik sam kroatologije i nekako mi se logično činilo da nakon studija o hrvatskom kulturnom i nacionalnom identitetu svoju ljubav prema domovini iskažem oblačenjem hrvatske vojne odore. U idućim tjednima naučit ćemo nove vještine, znanja i tehnike, a u budućnosti se nadam daljnjem usavršavanju u vojnom pozivu.


 

Ana Matijaš

Imam 24 godine, dolazim iz mjesta Pozorac kod Trogira. Nakon završetka studija psihologije donijela sam odluku pristupiti dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Na taj način želim sačuvati uspomenu na svojeg strica Andriju Matijaša Pauka koji je poginuo u Domovinskom ratu. Rodila sam se nakon njegove smrti, ali cijeli život slušam o njemu, o njegovim idealima i to je ono što želim nositi sa sobom kroz moj vojnički put. Čast je nositi ovu odoru zahvaljujući ljudima koji su se borili za nas.

 

Tekst: Lada Puljizević, Foto: Mladen Čobanović