Na vjernost domovini prisegnulo 288 ročnika

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zaželio je ročnicima dobrodošlicu u veliku obitelj Hrvatske vojske: “Najbolji je pokazatelj našeg rada ukazano povjerenje hrvatskog naroda i sve veći broj mladih koji se odlučuju za časni vojni poziv i služenje svojoj domovini”

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi održana je 12. listopada svečana prisega 26. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Svečanu prisegu položilo je 288 ročnika, od kojih je 60 ročnica.

Uz članove obitelji i prijatelje ročnika, svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, pripadnici Hrvatske vojske te predstavnici lokalne samouprave i udruga proizišlih iz Domovinskog rata na području Požeško-slavonske županije.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo zbog sve većeg odaziva na dragovoljno vojno osposobljavanje te zaželio ročnicima dobrodošlicu u veliku obitelj Hrvatske vojske. “Najbolji je pokazatelj našeg rada ukazano povjerenje hrvatskog naroda i sve veći broj mladih koji se odlučuju za časni vojni poziv i služenje svojoj domovini,” rekao je ministar. Zahvalivši ročnicima na odazivu i odluci o pristupanju dragovoljnom vojnom osposobljavanju, kojom pridonose jačanju obrambenog sustava, Hrvatske vojske i sigurnosti domovine, ministar je poručio kako je rad ove Vlade usmjeren na poboljšanje radnih uvjeta hrvatskih vojnika, kao i na očuvanje svih vrijednosti koje Hrvatska vojska nosi sa sobom: “Svaka vojska jaka je onoliko koliko su jaki njezini ljudi i zato će u pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci čovjek uvijek biti središte sustava.”

Kao jednu od mjera za mlade u dobi od 18 do 30 godina koju Ministarstvo obrane provodi, ministar Krstičević naveo je da je mjesečna naknada za dragovoljne ročnike od 1. siječnja 2019. povećana s 2000,00 na 3000,00 kuna. Ministar je također podsjetio na temelje moderne i slobodne hrvatske države stvorene u Domovinskom ratu. Zahvalio je hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te istaknuo kako je na nama da prenosimo tu istinu o Domovinskom ratu na buduće naraštaje i časno služimo svojoj domovini i hrvatskom narodu. “Zato ćemo od iduće godine Dan državnosti ponovno obilježavati 30. svibnja, a 18. studenog, koji smo dosad obilježavali kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, postat će državni blagdan i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata,” rekao je ministar.

 

Mladi su budućnost ovog sustava

Načelnik Glavnog stožera OSRH čestitao je ročnicima u svoje ime i u ime svih pripadnika Hrvatske vojske. Naglasio je kako je služenje domovini i očuvanje njezinih interesa širom svijeta kroz vojnu službu jedna od najtežih, ali i najčasnijih i najcjenjenijih zadaća. “Mladi su budućnost ovog sustava i ja vjerujem u vaše sposobnosti, vaš potencijal i visoku motiviranost,” poručio je general Šundov novim ročnicima.

Zapovjednik Središta za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske brigadir Zlatko Radočaj izrazio je zadovoljstvo zbog povećanog interesa mladih za ulazak u obrambeni sustav. Rekao je kako se nada da su dosadašnja obuka i vojnički život još više učvrstili volju ročnika da prihvate nove zadaće te postanu profesionalni sastav Hrvatske vojske.

Zadovoljstvo obukom izrazio je ročnik Nikola Špehar, 24-godišnji student elektrotehnike iz Zadra. Na dragovoljno vojno osposobljavanje prijavio se zbog dugogodišnje tradicije svoje obitelji, koja je sudjelovala u Domovinskom ratu: “Na taj način razvijala se ljubav prema domovini i prenijela s oca na sina.”

Ročnik Josip-Bepo Filipi iz mjesta Sali na Dugom otoku ima 27 godina. Dugo se bavi boksom te je naglasio kako na neki način već živi vojnički život jer su sport i vojska vrlo povezani: “Prijavio sam se na dragovoljno vojno osposobljavanje jer Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska podupiru vrhunske sportaše te se nadam da ću se i ja jednog dana pridružiti toj velikoj obitelji.”

“Cilj mi je imati što bolje rezultate kako bih ušla u djelatnu vojnu službu,” rekla je 23-godišnja forenzičarka Anamarija Biočić iz Imotskog. Mladima je poručila: “Prijavite se na vojno osposobljavanje jer je to vrijedno novo iskustvo. Steknete mnoga znanja i vještine, a upoznate i djevojke i mladiće iz svih krajeva Hrvatske.”

Ivana Valentić-Mikšik

Foto: Mladen Čobanović