Hodnja na Mosor : “Jačamo timski duh i spremnost”

Zapovjednici postrojbi Hrvatske ratne mornarice sudjelovali su 10. listopada s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Mirkom Šundovom u hodnji na Mosor koju je predvodio poznati hrvatski alpinist Stipe Božić.

Hodnja je održana u cilju održavanja tjelesne spremnosti Hrvatske vojske, a sudionici su stigli do najvišeg vrha Mosora za samo dva sata.

Polazišna točka bilo je Sitno Gornje. Sudionici hodnje zaustavili su se kod Planinarskog doma “Umberto Girometta”, u kojem je od 1991. do kraja 1992. bilo obučno središte Hrvatske vojske. “Hrvatski vojnici obučavali su se u najsloženijim uvjetima i upravo su ta vrhunska spremnost i obučenost, mentalna i fizička snaga te zajedništvo bili ključni za pobjedu u Domovinskom ratu.

Na tim utabanim stazama kojima su kročili hrvatski branitelji danas je izgrađena pobjednička Hrvatska vojska,” rekao je ministar Krstičević. Hodnja je nastavljena do najvišeg vrha Mosora – Velikog Kabla, a nakon uspješnog uspona sudionici su krenuli prema Žrnovnici.

Ministar Krstičević pripadnicima je poručio: “Drago mi je što je hodnja uspješno provedena i što jačamo timski duh i našu spremnost, koji su ključni za izvršavanje zadaća i svladavanje izazova. Pripadnik Hrvatske vojske mora biti aktivan da bi bio spreman odgovoriti na sve zadaće i izazove pred kojima se nađe.”

OJI
Foto: Mladen Čobanović