“Andrija Matijaš-Pauk bio je simbol hrabrosti, istinski uzor i vođa”

“Braneći i baštineći svoju prošlost i njezine istinske vrijednosti zajedničkim snagama stvaramo preduvjete za sigurnu budućnost Hrvatske i njezinih građana,” rekao je general Šundov

U općini Marina obilježena je 9. listopada 24. obljetnica pogibije general-bojnika Andrije Matijaša – Pauka. Uz članove obitelji, prijatelje i brojne veterane 4. gardijske brigade koji su došli odati počast svojem suborcu, obljetnici su nazočili i izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov te ostali visoki uzvanici.

Na groblju u Pozorcu članovi obitelji i izaslanstva položili su vijence na grobu Andrije Matijaša-Pauka, a u crkvi svetog Jakova u Marini misu zadušnicu predvodio je župnik don Josip Mudronja.

“Bila mi je čast rame uz rame služiti našoj Hrvatskoj s generalom Andrijom Matijašom  – Paukom,” rekao je ministar Krstičević istaknuvši kako je Pauk bio istinski uzor i vođa, simbol hrabrosti, a njemu u čast Četvrta gardijska brigada nosi ime Pauci.

Ministar je naglasio kako mu je iznimno drago što Časnička škola Hrvatskog vojnog učilišta nosi ime Andrije Matijaša-Pauka. “Sjećanjem na naše heroje zajedno nastavljamo promicati vrijednosti Domovinskog rata na temelju kojih je izgrađena pobjednička Hrvatska vojska i Republika Hrvatska i uspomene na heroje kao što je bio Matijaš, koji su nas trajno zadužili svojim djelima i borbom za Hrvatsku,” poručio je ministar Krstičević te podsjetio na riječi generala Matijaša-Pauka: “Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja,” koje su trajno upisane u hrvatsku povijest.

General Šundov prisjetio se ratnog puta generala kazavši kako upravo junaci poput njega trebaju biti uzor mladim naraštajima koji dolaze: “Braneći i baštineći svoju prošlost i njezine istinske vrijednosti zajedničkim snagama stvaramo preduvjete za sigurnu budućnost Hrvatske i njezinih građana.”

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban poručio je kako smo zauvijek dužni živjeti vrijednosti koje su promicali heroji Domovinskog rata. U ime lokalne zajednice počast generalu Matijašu odao je i načelnik Općine Marina Ante Mamut.

General-bojnik Andrija Matijaš-Pauk bio je pripadnik 4. gardijske brigade od 1992. godine do pogibije 9. listopada 1995. tijekom akcije Južni potez, u sukobu sa srpskim snagama na ulazu u Mrkonjić-Grad u Bosni i Hercegovini.

Doris RAVLIĆ

Foto: Mladen ČOBANOVIĆ