Bez ispravnog oružnog sustava nema ni borbene moći

“Organizacijskim promjenama zaustavljen je trend isključivo odlaska i u Remontni zavod raspoređeno je 27 mladih pripadnica i pripadnika. Ovo je značajan pomak, ali taj trend trebamo nastaviti kako bismo osigurali budućnost Hrvatske vojske,” rekao je na obilježavanju 28. obljetnice Remontnog zavoda njegov zapovjednik pukovnik Milan Slavica

U Remontnom zavodu Zapovjedništva za potporu na zagrebačkom Jankomiru 15. listopada svečano je obilježena 28. obljetnica njegova ustrojavanja i djelovanja. 

Obilježavanje obljetnice počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju Mirogoj za sve umrle pripadnike Remontnog zavoda. Nastavljeno je svetom misom te svečanim postrojavanjem te uručenjem nagrada i pohvala najzaslužnijim pripadnicima Remontnog zavoda.

Zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul tom je prigodom istaknuo kako je Zavod zahvaljujući radu i zalaganju svojih djelatnika uspješno proveo većinu planiranih aktivnosti i to usprkos sve složenijim zahtjevima vojnog sustava. Naglasio je i značaj te postrojbe u stvaranju i obrani Republike Hrvatske sudjelovanjem pripadnika u pripremi i održavanju borbene tehnike.

“Bez prave potpore, a ovdje prije svega mislim na održavanje vojne tehnike, niti jedna vojna operacija Hrvatske vojske ne bi bila provedena, a više godina uspješno sudjelujemo i u mirovnim operacijama pod okriljem NATO-a i UN-a. Uz sve to, uvodili smo novu opremu i naoružanje bez ikakvog zastoja u aktivnostima Remontnog zavoda i Zapovjedništva za potporu. U svim tim procesima jedan od ključnih elemenata našeg uspjeha bio je i ostao kvalitetan i stručan rad djelatnika Remontnog zavoda,” rekao je general Fuzul. Pripadnicima Remontnog zavoda poručio je kako se od njih, uz izvršavanje redovitih zadaća, očekuje razvoj novih sposobnosti kako bi logistički sustav bio u stanju odgovoriti na nove izazove te tako bio spreman zaštititi nacionalne interese Republike Hrvatske.

Okupljenima se obratio i zapovjednik Remontnog zavoda, koji je posebno istaknuo činjenicu kako je među postrojenim pripadnicima i 12 pripadnika koji su u postrojbi od dana njezina ustrojavanja 1991. godine. “Međutim,” naglasio je pukovnik Slavica, “postrojba se popunila i novim, mladim pripadnicima.”

“Organizacijskim promjenama zaustavljen je trend isključivo odlaska i u Remontni zavod raspoređeno je 27 mladih pripadnica i pripadnika. Ovo je značajan pomak, ali taj trend trebamo nastaviti kako bismo osigurali budućnost Hrvatske vojske. Namjerno ne kažem budućnost Remontnog zavoda, nego budućnost Hrvatske vojske, jer možemo imati iznimno kvalitetnog i obučenog vojnika ili posadu nekog oružnog sustava, ali ako je taj oružni sustav neispravan ili nepouzdan, nema ukupne borbene moći vojske,” rekao je pukovnik Slavica. Naglasio je važnost Remontnog zavoda te dodao kako je riječ o cjelini bez koje sustav ne može funkcionirati, što dokazuju i brojni angažmani na zadaćama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, u svakodnevnom životu, na vježbama i operacijama, uređenju vojarni i objekata, na obuci i izobrazbi.

U sklopu obilježavanja obljetnice organiziran je obilazak radioničkih hala te su predstavljeni novi pripadnici, kao i nove sposobnosti postrojbe.

Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt