Obilježena 25. obljetnica Remontnog zavoda

U Remontnom zavodu (RZ) na zagrebačkom Jankomiru obilježena je 13. listopada njegova 25. obljetnica. Svečanosti su nazočili zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul, bivši zapovjednik i umirovljeni pripadnici Remontnog zavoda, prvi dočasnik ZzP-a, vojni kapelan, zapovjednici postrojbi ZzP-a, načelnici odjela Stožera ZzP-a.
Obilježavanje je započelo misom za sve poginule i umrle pripadnike Remontnog zavoda koju je predvodio vojni kapelan velečasni Slavko Rajič.
Tijekom svečanosti prigodno se obratio zapovjednik Remontnog zavoda pukovnik Milan Slavica koji je istaknuo: “Teško bi bilo nabrojiti sve zadaće koje su odrađene u ovih 25 godina, no izdvojit ću samo neke koje su imale poseban značaj i doprinos. Višecijevni lanser raketa 122 mm Tajfun proizvod je Remontnog zavoda, preinaka oklopnog transportera OTM u sanitetski transporter dogradnjom stražnjeg dijela vozila za omogućivanje prihvata i transporta ranjenika također je djelo Remontnog zavoda, kao i trenažer Bregana za uvježbavanje postrojbi PZO-a za gađanje ciljeva u zraku. U našoj su knjižnici brojni tehnički crteži i radovi naših inženjera, a njihove su ideje vrijedne ruke naših majstora provele u djelo. Ne vjerujem da danas postoji i jedno tehničko sredstvo u OSRH, osim mornaričkih i zrakoplovnih, na kojem nema otiska prsta pripadnika Remontnog zavoda. Brojna su materijalno-tehnička sredstva otpisana i zbrinuta upravo preko Remontnog zavoda. Tragovi Remontnog zavoda mogu se naći na svim vojnim objektima i izvan njih, od radarskih postaja pa sve do jarbola na Kninskoj tvrđavi na koji ponosno podižemo hrvatsku zastavu na Dan pobjede i obljetnicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja. Doprinos Remontnog zavoda nije samo u održavanju i remontu borbene tehnike, nego i u obuci pripadnika drugih postrojbi OSRH. Posebno treba istaknuti obuku pripadnika francuske i američke vojske koju su proveli naši raketaši i stručnjaci za samohodne višecijevne lansere raketa, sudjelovanje u raznim stručnim povjerenstvima, sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama gdje se i sad nalazi naš pripadnik, potporu provedbi vojnih vježbi i obljetnica gdje opet moram posebno istaknuti mimohod OSRH 2015. godine.” Pukovnik Slavica zaključio je izlaganje riječima da se pripadnici Remontnog zavoda imaju čime ponositi, ali da imaju obvezu i dalje svakodnevno raditi na očuvanju dostignutog te svojim primjerom, znanjem, stručnošću, odgovornošću i predanošću poslu, zadaćama i službi, osigurati ugled koji Remontni zavod sigurno zaslužuje.
Zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul istaknuo je: “Remontni zavod kao i većina postrojbi OSRH dao je značajan doprinos u stvaranju i obrani Republike Hrvatske i to sudjelovanjem svojih pripadnika u pripremi i održavanju borbene tehnike za borbene postrojbe koje su izravno djelovale na bojištima diljem Lijepe Naše. Završetkom Domovinskog rata pa sve do danas, kao i cijele Oružane snage RH, Remontni zavod prolazio je zahtjevno razdoblje transformacije. Usporedno s tim, uspješno ste ispunjavali naše domaće i međunarodne obveze kroz potporu civilnim strukturama i sudjelovanjem u brojnim operacijama potpore miru u kojima ste neizostavnu ulogu imali upravo vi: pripadnici Remontnog zavoda. U Oružane snage i ZzP uvodili smo novu kategoriju osoblja – vojne specijaliste, koji su najvećim dijelom raspoređeni u Remontnom zavodu. Bez prave potpore, prije svega mislim na održavanje vojne tehnike, niti jedna vojna operacija OS-a ne bi bila provedena, a više godina uspješno sudjelujemo i u mirovnim operacijama pod okriljem NATO-a i UN-a. Uza sve to, uvodili smo novu opremu i naoružanje bez ikakvog zastoja u aktivnostima Remontnog zavoda i Zapovjedništva za potporu. U svim tim procesima jedan od ključnih elemenata našeg uspjeha bio je i ostao kvalitetan i stručan rad djelatnika Remontnog zavoda.”
General Fuzul istaknuo je da u idućem razdoblju tu postrojbu ZzP-a očekuje daljnji preustroj u smislu reorganizacije sustava održavanja te daljnja popuna ustrojbenih dužnosti vojnim specijalistima, uvođenje novih oružnih sustava i opreme u ZzP i OS koji će omogućiti uspješno izvršenje zadaća. Istaknuo je također ulogu Remontnog zavoda u održavanju novih oružnih sustava koja će biti ključna za njihovu pravodobnu i kvalitetnu implementaciju u OSRH. Sa željom da i dalje uspješno i odgovorno izvršavaju sve svoje zadaće, general Fuzul svim je pripadnicima Remontnog zavoda i pohvaljenima čestitao 25. obljetnicu.
Svečanost je završena uručenjem pismenih pohvala najzaslužnijim pripadnicima Remontnog zavoda te uručenjem prigodnih zahvalnica pripadnicima RZ-a koji su 25 godina časno i uzorno obavljali vojnu službu te pridonijeli razvoju njegovih sposobnosti. Program obilježavanja 25. obljetnice završen je 14. listopada. Izaslanstvo Remontnog zavoda na zagrebačkom je Mirogoju položilo vijenac i zapalilo svijeće u spomen na sve poginule i preminule hrvatske branitelje, zapovjednike i pripadnike RZ-a.

Tekst/foto: Domagoj Franić