Vježba Udar 19 – rezultat kvalitetne obuke i uspješnog vođenja

Uz nacionalnu certifikaciju deklariranih postrojbi, cilj međunarodne vojne vježbe Udar 19, koja se provodila od 23. rujna do 4. listopada na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju, jačanje je interoperabilnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga Republike Poljske

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju provedena je  od 23. rujna do 4. listopada vježba Udar 19,  glavna  vježba GMBR-a za ovu obučnu godinu. Na vježbi su sudjelovali i pripadnici Oružanih snaga Republike Poljske s pet borbenih vozila tipa Rosomak čime je ova vježba prvi put imala međunarodni karakter, a inače se provodi na godišnjoj razini kao vježba ojačane bojne Hrvatske kopnene vojske.

Cilj međunarodne vojne vježbe Udar 19 na kojoj je sudjelovalo više od 900 pripadnika, jačanje je interoperabilnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga Republike Poljske kroz zajedničku provedbu vježbe s bojnim gađanjem.

Drugi je cilj nacionalna certifikacija deklariranih postrojbi, prije svega Mehanizirane satnije iz sastava motorizirane bojne Pauci, koja će biti upućena u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) u Republiku Litvu, te Motorizirane satnije iz sastava motorizirane bojne Vukovi. Na integriranom bojištu u simuliranim uvjetima prikazani su usklađeno djelovanje kao integracija i upravljanje paljbom i manevrom. Kroz vježbu su također prikazani svi elementi borbene moći koji karakteriziraju borbeno spremnu postrojbu.

Jamac sigurnosti za hrvatske građane

Završnom prikazu vježbe Udar održanom  3. listopada na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, vojni izaslanici partnerskih zemalja i ostali visoki uzvanici. Vježbi su nazočili i predstavnici postrojbe Ancient and Honorable Artillery Company of Massachusetts iz SAD-a.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, koji je bio u ulozi direktora, odnosno časnika za provedbu vježbe (OCE), pozdravio je sve nazočne te ukratko predstavio vježbu Udar i njezine glavne ciljeve.

Ministar Krstičević naglasio je kako je provedena vježba još jednom pokazala kako je moćna i respektabilna vojska jamac sigurnosti za hrvatske građane. “Vaša predanost radu, služenje svojem narodu, profesionalnost i prilagodljivost temelj su trajne sigurnosti naše domovine, ali i najmoćnijeg saveza u povijesti,” rekao je ministar. Istaknuo je također kako su vježbom pripadnici pokazali visoku razinu obučenosti, profesionalnosti i interoperabilnosti sa saveznicima te napomenuo kako je prvi put vježba Udar međunarodnog karaktera. “Vi ste jamac mira i sigurnosti, hvala vam na tome. Naša je zadaća kontinuirano jačati Hrvatsku vojsku,” poručio je ministar te još jednom zahvalio svim pripadnicima i suradnicima na uspješno provedenoj vježbi.

Visoki stupanj integracije

Načelnik Glavnog stožera OSRH rekao je kako je vježba pokazala da su svi pripadnici i postrojbe spremni za zadaće koje su pred njima: “Obuka koju ste prošli jamac je da ćete u međunarodnom okruženju djelovati onako kako ste se obučavali i uvježbavali te da ćete biti sposobni odgovoriti na zadaće koje vas očekuju.” Naglasio je kako je vježba izravan rezultat kvalitetne obuke i uspješnog vođenja i zapovijedanja tijekom obučnih procesa.

“Današnjom vježbom proveli ste završnu obuku integracije i ocjenjivanja deklariranih snaga te jačanje interoperabilnosti Hrvatske vojske, njezinih saveznika i partnera,” rekao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković. Istaknuo je kako je odgovor na postojeće prijetnje moguće postići samo razvojem visokog stupnja integracije, obuke i dostizanja zahtijevanih sposobnosti, koje se postižu upravo kroz vježbe poput ove.

Doris Ravlić

Foto: Mladen Čobanović