Primopredaja dužnosti zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade

U Kninu je održana svečana ceremonija primopredaje zastave između starog i novog zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade – brigadnog generala Tihomira Kundida i brigadira Dražena Resslera. Brigadir Ressler u toj je svečanoj prigodi rekao kako mu je nova dužnost čast i zadovoljstvo te istaknuo kako će u radu naglasak staviti na njegovanje izvrsnosti Gardijske mehanizirane brigade…

U Domu Hrvatske vojske u Kninu održana je 16. ožujka svečana ceremonija primopredaje zastave između starog i novog zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade – brigadnog generala Tihomira Kundida i brigadira Dražena Resslera, u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja.

Ministar Krstičević podsjetio je kako su upravo gardijske brigade za vrijeme Domovinskog rata dale nemjerljiv doprinos u obrani hrvatskog suvereniteta i samostalnosti.

“Sedam gardijskih brigada bile su nešto posebno, bile su naš štit i naš ponos. Nažalost, mnogi poginuli i nestali hrvatski branitelji bili su upravo pripadnici gardijskih brigada,” podsjetio je ministar i rekao kako osjeća velik ponos i čast što je upravo on obnašao dužnost zapovjednika  4. gardijske brigade.

“Naše vojarne nose imena po ratnim brigadama. Na taj način baštinimo nasljeđe pobjednika i čuvamo uspomenu na teške, ali i ponosne dane kad se oslobađala Hrvatska,” zaključio je.

Ministar je zahvalio generalu Kundidu na časnom i profesionalnom vođenju Brigade. Podsjetio je kako je iz te Brigade prvi put upućena postrojba razine satnije iz bojne Tigrovi u Litvu u sklopu NATO-ove aktivnosti eFP. Prošle je godine u spomenutu aktivnost upućena satnija iz sastava bojne Pauci.

“Povratkom svečanosti uručenja beretki novim pripadnicima bojni te sudjelovanjem u organizaciji značajnih obljetnica iz Domovinskog rata itekako ste dokazali kako poštujete one vrijednosti za koje smo se zajedno borili,” rekao je ministar.

 Novom je zapovjedniku poručio: “Pred vas su postavljene zahtjevne i složene zadaće. Ali sukladno iskustvu i odgovornim dužnostima koje ste obnašali, uvjeren sam kako ćete ih u potpunosti izvršiti. Poseban naglasak stavljam na provedbu realne i zahtjevne obuke, koja će biti u funkciji provedbe triju misija Hrvatske vojske. Kao ministar obrane inzistiram da se vodi računa o trima temeljnim načelima: zakonitosti postupanja kao ključnom načelu, zatim o osiguranju spremnosti izvršenja svih zadaća Hrvatske vojske jer Hrvatska vojska mora uvijek biti spremna izvršiti svaku zadaću i, ne manje važno, moramo se brinuti o sigurnosti svakog pojedinca.”

Admiral Hranj zahvalio je generalu Kundidu na časnom i uzornom obnašanju dužnosti zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade i naglasio kako vjeruje da će GMBR pod vodstvom brigadira Resslera nastaviti ići istim putem izvrsnosti.

Brigadir Ressler u toj je svečanoj prigodi rekao kako mu je nova dužnost u Hrvatskoj vojsci čast i zadovoljstvo. Istaknuo je kako će u svojem radu naglasak staviti na njegovanje izvrsnosti Gardijske mehanizirane brigade.

“Svjestan sam obveza i odgovornosti koje ova dužnost sa sobom nosi. Prije svega, odgovornost za ljude, koji će biti u fokusu, a zatim i odgovornost za sveobuhvatnu spremnost GMBR-a,” rekao je novi zapovjednik te naglasio kako mu spremnosti, motiviranosti i odlučnosti ne nedostaje.

Izrazio je nadu u nastavak planiranih obučnih aktivnosti te izdvojio vojne vježbe Patria, vježbu Spremnost kao glavni obučni događaj HKoV-a, kao i vježbu Udar kao glavni obučni događaj GMBR-a.

General Kundid istaknuo je kako je ponosan na ostvarenja i uspjehe pripadnika Gardijske mehanizirane brigade: “Bila mi je čast biti na čelu Brigade nepune četiri godine. Želim da i dalje bude na tronu izvrsnosti te zahvaljujem svim pripadnicima na suradnji i podršci.”

OJI

Foto Josip Kopi