Pripadnici OSRH i Slovenske vojske na trenažnom gađanju ciljeva u zračnom prostoru

U vojarni “Zemunik” provedeno je od 7. do 11. rujna trenažno gađanje ciljeva u zračnom prostoru lakim topničkim oružjem, prijenosnim raketnim sustavom i samohodnim raketnim sustavom protuzračne obrane. Uvježbavanje su zajednički provele postrojbe protuzračne obrane OSRH (Pukovnija PZO-a, Bojna PZO-a GMTBR-a, Bojna PZO-a GOMBR-a), pripadnici Hrvatske ratne mornarice i pripadnici Slovenske vojske.
Korištena su borbena oklopna vozila PZO-a, samohodna raketna oružja PZO-a, trenažeri N-100, bregana OIS i vozilo veze, zrakoplovi MIG-21, Pilatus PC-9 te helikopter BELL-206B. Dva borbena aviona MiG-21 iz sastava Eskadrile borbenih aviona 91. zb HRZ-a i PZO-a pružala su potporu postrojbama Hrvatske kopnene vojske u provedbi gađanja ciljeva u zračnom prostoru.
MiG-ovi su se kroz ovotjedne letove za potrebe ispitno-školskih gađanja nalazili u dvostrukoj ulozi. Letovima iznad piste u Zemuniku simulirali su neposredni cilj u zraku te osiguravali vuču mete koja je u zraku ispuštana iz ležišta ispod trupa aviona.
Provedena su trenažna gađanja jedna od priprema poslužitelja i operatera na sredstvima PZO-a za provedbu bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru koja će biti provedena na međunarodnoj vježbi Štit 2016 koja će se održati na vojnom poligonu “Rt Kamenjak” pored Pule.

Foto: Pukovnija PZO