Piloti MiG-ova proveli bojna gađanja ciljeva u zraku

Piloti Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane završili su 28. listopada ciklus uvježbavanja na borbenim avionima MiG-21 na području Zadra i Dalmacije.
Središnji događaj njihova boravka u bazi “Zemunik” bila su bojna gađanja mete vučene iz borbenog aviona MiG-21 (tzv. avion remorker). Provodila su se na širem području zračnog prostora poligona “Dugi otok” kod Zadra, a organizirana su kao dio redovitih uvježbavanja pilota MiG-ova za borbene zadaće.
Provedba bojnih gađanja ciljeva u zraku ujedno je bila i glavni ovogodišnji obučni događaj HRZ-a i PZO-a. U gustom rasporedu boravka aviona MiG-21 u bazi u Zemuniku, piloti su još sudjelovali na vježbi HRM-a Harpun 16, provodili letačku obuku kroz razdjele navigacijskog, grupnog i nadzvučnog letenja, trenažu iz instrumentalnog letenja kroz letove do Splita i Dubrovnika, kao i druge procedure prilikom prilaženja i slijetanja na izvanmatični aerodrom.
U spektru različitih obučnih aktivnosti EBA-e, u fokusu su bila bojna gađanja ciljeva koja su protekla uspješno i sigurno. Zapovjednik EBA-e pukovnik Željko Ninić zadovoljan je učincima i rezultatima bojnih gađanja: “Uz vrlo kvalitetne pripreme piloti su pokazali visoku razinu obučenosti i spremnosti za bojna djelovanja na ciljeve u zraku. Ovo je za svakog borbenog pilota vrhunac obučenosti i potvrda spremnosti za temeljnu misiju Eskadrile borbenih aviona, a to je zaštita zračnog prostora Republike Hrvatske. Zahvaljujem postrojbama u vojarni ‘Zemunik’ na potpori koju su nam pružale tijekom boravka u bazi, kao i timu Zapovjedništva specijalnih snaga. ‘Zemunik’ se još jednom pokazao kao odličan domaćin i naš drugi dom jer je baza iz koje stasaju novi borbeni piloti HRZ-a i PZO-a.”

Foto: MORH / Josip Kopi i Tomislav Brandt
Tekst: HRZ i PZO / Marinko Karačić