Provedena grupna bojna gađanja i raketiranja iz Kiowa Warriora

Ovo je treći ciklus bojnih gađanja i raketiranja izveden iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u obuci prve skupine hrvatskih pilota na ovom tipu izvidničko-borbenog helikoptera i ujedno prvo grupno gađanje i raketiranje hrvatskih letačkih posada. Bila je to kruna obuke hrvatskih pilota čime su zaokružene sve faze potpune uporabe helikoptera OH-58D Kiowa Warrior…

Piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku proveli su od 10. do 12. studenog 2017., na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju prva taktička grupna bojna gađanja i raketiranja u dnevnim i noćnim uvjetima u paru helikopterima OH-58D Kiowa Warrior.
Ovo je treći ciklus bojnih gađanja i raketiranja izveden iz tih helikoptera u obuci prve skupine hrvatskih pilota na ovom tipu izvidničko-borbenog helikoptera. Nakon uspješno izvedenih bojnih gađanja i raketiranja pod vodstvom američkih instruktora u kolovozu i samostalnog djelovanja u rujnu ove godine, ovo je prvo grupno gađanje i raketiranje hrvatskih letačkih posada na helikopterima OH-58 D Kiowa Warrior.
I ovog puta, gađanje i raketiranje izvodilo se iz puškostrojnice 12,7 mm, nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 mmm, školskim raketama Helfire te iz osobnog naoružanja puške Heckler-Koch G-36CV.
Provedbu taktičkih bojnih gađanja i raketiranja pratili su američki timovi instruktora sa zemljskih pozicija koji su ocjenjivali pogotke u formacijama: posada-tim (posada kroz učinkovitosti na pozicijama lijevog i desnog pilota te tim kao cjelina vođa-pratitelj s posebnim naglaskom na poziciju zapovjednika misije koji u odnosu na dojavljenu vrstu cilja s koordinatama ocjenjivača sa zemlje donosi odluku o vrsti manevra i načinu uništenja cilja s dvama helikopterima istodobno). Posade za pojedini tim bila su četiri hrvatska pilota u dvama helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a odlučujuća ocjena za službenu kvalifikaciju svakog od timova bila je ona za bojna djelovanja po ciljevima u noćnim uvjetima.
Osim procjene ispravnosti, donesene odluke u realnom vremenu zapovjednika misije zračne operacije, ocjenjivala se efikasnost, brzina, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Također, ocjenjivanje je uključivalo i rezultate iz svih četiriju vrsta naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja. Cijeli proces od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera i izvedbe napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija.
Bila je ovo kruna obuke hrvatskih pilota čime su zaokružene sve faze potpune uporabe helikoptera OH-58D Kiowa Warrior. Također, uskoro se očekuju i posljednji ispitni letovi za zvanja probnih pilota i kraj misije američkih timova instruktora koji napuštaju bazu ”Zemunik”, a obučeni hrvatski piloti preuzimaju ulogu samostalnog obučavanja ostalih hrvatskih pilota na Kiowama.
Cijeli ciklus obuke uspješno su završili i zrakoplovni tehničari svih specijalnosti koji također dobivaju certifikate za samostalne provoditelje obuke. Kroz tri provedena ciklusa taktičkih bojnih gađanja i raketiranja u potpunosti su ovladali opsluživanjem helikoptera borbenim sredstvima, kao i radu u borbenim uvjetima na terenu. Dodatno su potvrdili već razvijene nove sposobnosti upravljanja sustavima naoružanja i nadopunjavanje helikoptera gorivom bez gašenja motora u dnevnim i noćnim uvjetima.

Marinko Karačić, Foto Tomislav Brandt