Dnevno-noćna taktička borbena gađanja i raketiranja helikopterima Kiowa Warrior

Hrvatski su piloti prvi put samostalno na poligonu “Eugen Kvaternik” proveli taktička dnevna i noćna borbena gađanja i raketiranja helikopterima OH-58D Kiowa Warrior iz MP3 puškostrojnica 12,7 mm, nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 mm, trenažnim laserski vođenim raketama Hellfire te iz osobnog naoružanja, puške Heckler & Koch G36CV. Provedena gađanja dio su njihove letačke obuke za specijalne operacije…

Piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku proveli su od 12. do 17. rujna na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju prva taktička borbena gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.
Nakon uspješno provedenih borbenih gađanja i raketiranja pod vodstvom američkih instruktora u kolovozu ove godine, kad su korištene puškostrojnice 12,7 mm i nevođena raketna zrna Hydra 70 mm, ovo su prva taktička borbena gađanja i raketiranja koja su hrvatski piloti izveli samostalno, koristeći također puškostrojnice 12,7 mm i nevođena raketna zrna Hydra 70 mm, ali i s novim elementima gađanja i raketiranja trenažnim laserski vođenim raketama Hellfire te iz osobnog naoružanja, pucajući iz helikoptera na mete iz puške Heckler & Koch G36CV, s naglaskom stavljenim na sve radnje i postupke posade u helikopteru OH-58D Kiowa Warrior.
Uloga američkih timova ovaj je put bila isključivo u ocjenjivanju i vrednovanju pogodaka sa zemlje te analiza snimaka iznad prednjih helikopterskih snimača videa i glasa (Cockpit Video and Voice Recorder) za pozicije: pilot i posada kao cjelina (pojedinačno za svakog pilota na lijevom i desnom sjedalu te ukupno za posadu koju također čine dva hrvatska pilota). Među ostalim, ocjenjivana je efikasnost, brzina, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz svih četiriju vrsta naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja. Cijeli proces: od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera i izvedbe napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija.
Posebno je bila važna dobra koordinacija dviju posada u izvedbi misije, u što smo se i sami uvjerili jer se sve odvijalo kao u košnici, savršenim redom, uz brojna polijetanja, slijetanja, navođenja, skretanja, uočavanja ciljeva i paljbu koja je slunjsko strelište u trenutak pretvorila u borbenu zonu i bojište koje je dodatno ispunjavala buka ispaljenih metaka i raketa.
Prva samostalna taktička borbena gađanja i raketiranja posebno su iščekivali i američki instruktori letenja, zbog iznimnih pogodaka u mete koje su hrvatski piloti postigli uz njihovo vodstvo prije nepuna dva mjeseca. Posebno se među njima prepričava preciznost dvojice hrvatskih pilota koji su izravnim pogodcima u središte tenkovskih meta potpuno uništili ne samo cilj nego i postavljenu GoPro kameru za snimanje događaja. Tablice pogodaka hrvatskih pilota i taj su put ostale visoko popunjene u rubrikama izvrsnosti.
Hrvatski piloti nakon taktičkih borbenih gađanja i raketiranja ulaze u završnu fazu osposobljavanja za instruktore letenja na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior. Završetkom preostalog dijela obuke dobit će certifikate o potpunoj osposobljenosti za samostalnu provedbu svih vrsta obuke te će dalje kao obučavatelji nastaviti samostalno obučavati ostale hrvatske pilote, a jednako vrijedi i za zrakoplovno-tehničko osoblje. Nakon stjecanja osposobljenosti za instruktore, hrvatskim pilotima slijedi još faza osposobljavanja za probne pilote, nakon čega prestaje i sudjelovanje američkih instruktora u obuci na Kiowama.
Taktička borbena gađanja i raketiranja bila su i nova prilika za potvrdu obučenosti zrakoplovnih tehničara u opsluživanju helikoptera borbenim sredstvima te radu u borbenim uvjetima na terenu. Zrakoplovni tehničari kao posebnu vrijednost ističu nove sposobnosti koje su razvili, a to je upravljanje sustavima naoružanja, nadopunjavanje helikoptera gorivom bez gašenja motora i terenski rad s konkretnim procedurama pripreme Kiowa za bojna gađanja i raketiranja.
Jedan od pilota Eskadrile helikoptera nakon provedenih taktičkih borbenih gađanja i raketiranja istaknuo je kako su iznimno zadovoljni načinom i rezultatima provedbe gađanja i raketiranja ciljeva na zemlji. “Bili smo u mogućnosti potpuno samostalno pokazati stečene borbene sposobnosti i vještine. Uporna trenaža isplatila se kroz izniman trud, učenje i zalaganje, ali i velik doprinos iskusnih američkih instruktora koji su izgradili ambiciozan program obuke za dostizanje navedenih sposobnosti. Američki instruktori istaknuli su također kako je ovo uopće prva takva obuka s borbenim drilom koja je u iznimno kratkom roku dostigla zahtjevne kvalifikacijske uvjete za izvidničko-borbenog pilota i posadu. Kao službeno kvalificirani izvidničko-borbeni piloti spremni smo za sve misije i zadaće, tradicionalne i netradicionalne, i veselimo se daljnjoj izgradnji sposobnosti kroz integracijske vježbe s HKoV-om. Ocjenjivanje te kvalifikacijsko gađanje i raketiranje na načelu pilot-posada dodatno su pokrenuli naš naboj i entuzijazam u težnji prema perfekciji. S pomoću napredne tehnologije koja je integrirana u ovaj helikopter, voice-video snimkama bilježe se video i glasovni postupci rada posade, a vide se i pogodci, stoga smo u mogućnosti kvalitetno analizirati postupke i rad posade te sve rezultate pogodaka. Kao piloti, našim tehničarima upućujemo sve čestitke na savršeno, precizno i samostalno odrađenim borbenim zadaćama jer su u sinergiji značajno pridonijeli ovako uspješnim misijama nas pilota,” rekao je.
Američki obučavatelji zrakoplovnih tehničara bili su impresionirani uigranošću hrvatskih timova po svim elementima pripreme helikoptera. Isticali su u prvom redu stručnost, brzinu i sigurnost hrvatskih zrakoplovnih tehničara jer su se gađanja i raketiranja odvijala danonoćno kao na traci, uz učestala slijetanja i polijetanja Kiowa zbog nadopune streljiva i goriva te izmjene posada.
Američki timovi zrakoplovno-tehničkog održavanja ostaju u bazi u Zemuniku do kraja godine, kao stručna pomoć i logistika u svim segmentima održavanja Kiowa. Hrvatski zrakoplovni tehničari već sad su u potpunosti i na svim razinama samostalno preuzeli održavanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.


Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior primarno se koriste za izviđanje i napad. U borbenim uvjetima koriste se za protuoklopno djelovanje, blisku i vrlo blisku zračnu potporu, pratnju i zaštitu konvoja (eskort), korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te zapovijedanje i nadzor iz zraka digitalnim modemima i štićenim kanalima.
U civilne svrhe mogu se koristiti u akcijama traganja, nadzoru granice, pomoći u slučaju prirodnih katastrofa te izviđanju i snimanju različitih incidentnih situacija.


OH-58D Kiowa Warrior robusni je model helikoptera Bell 406 te nasljednik i visokomodificirana inačica OH-58A/C iz obitelji Kiowa, koji je bio izgrađen na platformi Bella 206. Nakon uvođenja u operativnu uporabu prošao je nekoliko modifikacija i prvi je američki vojni helikopter opremljen staklenom kabinom (glass cockpit) s indikatorima za praćenje i upozorenje o pokretnim ciljevima, prikazom termalne i noćne slike te sustavom ANVIS (Aviation Night Vision System). OH-58D Kiowa Warrior jednomotorni je, četverokraki, laki izvidničko-borbeni helikopter opremljen naprednim ciljničkim sustavima s pomoću kojih može precizno locirati i selektirati ciljeve prema prioritetima, djelovati naoružanjem po njima ili proslijediti podatke integriranoj naoružanoj platformi, operativnom zapovjedništvu ili drugim letjelicama u području djelovanja. Koristeći velike manevarske sposobnosti, sveobuhvatan elektrooptički senzor, napredne komunikacijske sustave i veliku paljbenu moć, može izvršavati zadaće na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, danju i noću, u složenim meteouvjetima, ali i u operacijama potpore miru kao potpora, pratnja i zaštita snaga iz zraka.


Uloga američkih timova ovaj je put bila isključivo u ocjenjivanju i vrednovanju pogodaka sa zemlje te analiza snimaka iznad prednjih helikopterskih snimača videa i glasa (Cockpit Video and Voice Recorder) za pozicije: pilot i posada kao cjelina (pojedinačno za svakog pilota na lijevom i desnom sjedalu te ukupno za posadu koju također čine dva hrvatska pilota). Među ostalim, ocjenjivana je efikasnost, brzina, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz svih četiriju vrsta naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja.


Hrvatski piloti nakon taktičkih borbenih gađanja i raketiranja ulaze u završnu fazu osposobljavanja za instruktore letenja na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior. Završetkom preostalog dijela obuke dobit će certifikate o potpunoj osposobljenosti za samostalnu provedbu svih vrsta obuke te će dalje kao obučavatelji nastaviti samostalno obučavati ostale hrvatske pilote, a jednako vrijedi i za zrakoplovno-tehničko osoblje. Nakon stjecanja osposobljenosti za instruktore, hrvatskim pilotima slijedi još faza osposobljavanja za probne pilote, nakon čega prestaje i sudjelovanje američkih instruktora u obuci na Kiowama.


Vesna Pintarić, Marinko Karačić, Snimio Tomislav Brandt