Kruna obuke nove skupine borbenih pilota Kiowa Warriora

Bojna djelovanja proveli su piloti druge i treće skupine koji se obučavaju za borbene pilote na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a obuku provode licencirani nastavnici letenja Eskadrile helikoptera…

 

Piloti Eskadrile helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku proveli su od 14. do 18. srpnja na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju taktička bojna gađanja i raketiranja u dnevnim i noćnim uvjetima, pojedinačno i u paru iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.
Ovaj su put bojna djelovanja proveli piloti druge i treće skupine koji se obučavaju za borbene pilote na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a obuku provode licencirani nastavnici letenja Eskadrile helikoptera.
Gađanje i raketiranje provodilo se iz puškostrojnice 12,7 mm, nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 mm, trenažnim raketama Hellfire te iz osobnog naoružanja – puške Heckler & Koch G-36CV, iz pojedinačnog helikoptera i para koji čine dva OH-58D Kiowa Warriora.

Provedbu taktičkih bojnih gađanja i raketiranja pratili su hrvatski timovi pilota iz prve skupine koji su završili obuku na Kiowama, a ocjenjivali su pogotke kroz kvalifikaciju posada i timova posada – tim (posada kroz učinkovitost na pozicijama lijevog i desnog pilota te tim kao cjelina vođa – pratitelj s posebnim naglaskom na poziciju zapovjednika misije, koji u odnosu na dojavljenu vrstu cilja s koordinatama dobivenim od ocjenjivača sa zemlje donosi odluku o vrsti manevra i načinu uništenja cilja dvama helikopterima istodobno). Posade pojedinog tima činila su četiri hrvatska pilota u dvama helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a odlučujuća ocjena za službenu kvalifikaciju svakog od timova bila je ona za bojna djelovanja po ciljevima u noćnim uvjetima.

U dnevnim i noćnim uvjetima

Osim procjene ispravnosti donesene odluke u realnom vremenu, koju je provodio zapovjednik misije zračne operacije, ocjenjivala se efikasnost, brzina, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Ocjenjivanje je uključivalo i pojedinačne rezultate iz svih triju vrsta naoružanja kojima su piloti provodili gađanja i raketiranja. Cijeli proces od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera i izvedbe napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija.

Bila je to kruna obuke novih skupina za borbene pilote, a obučni ciklus uspješno je završila i nova skupina zrakoplovnih tehničara svih specijalnosti. Tijekom provedenih ciklusa taktičkih bojnih gađanja i raketiranja u potpunosti su ovladali opsluživanjem helikoptera borbenim sredstvima, kao i radom u borbenim uvjetima na terenu. U ovom zadnjem angažmanu dodatno su potvrdili razvijene nove sposobnosti upravljanja sustavima naoružanja i dopunu helikoptera gorivom bez gašenja motora u dnevnim i noćnim uvjetima.

Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt