Završene pripreme postrojbi PZO-a za vježbu ŠTIT 15

Postrojbe PZO-a Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice, uz potporu Zapovjedništva za potporu i HRZ-a i PZO-a, održale su ispitna gađanja topničkim i raketnim sustavima ciljeva u zračnom prostoru u sklopu priprema za međunarodnu vojnu vježbu ŠTIT 15 koja će se u travnju održati na vojnom poligonu “Rt Kamenjak”…

U vojarni “Zemunik” održana su od 9. do 13. ožujka trenažna i ispitno-školska gađanja ciljeva u zračnom prostoru postrojbi protuzračne obrane OSRH. Riječ je o ispitnim gađanjima topničkim i raketnim sustavima ciljeva u zračnom prostoru postrojbi PZO-a Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice, uz potporu Zapovjedništva za potporu i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, u sklopu priprema za međunarodnu vojnu vježbu ŠTIT 15 koja će se od 15. do 24. travnja održati na vojnom poligonu “Rt Kamenjak”. Sudjelovali su zrakoplovi HRZ-a i PZO-a MiG-21 i PC 9 te helikopteri Bell, a uključeni su bili polaznici temeljne i napredne časničke izobrazbe. Organizator pripremnih gađanja je Zapovjedništvo za obuku i doktrinu HKoV-a “Fran Krsto Frankopan”. Zapovjednik vježbe pukovnik Damir Jugović objasnio je kako je riječ o ispitno-školskim gađanjima u kojima borbena oklopna vozila PZO-a topničkim sustavima prate metu koju na sajli dugoj 1100 metara vuče zrakoplov MiG-21 pri brzini od oko 500 km/h.
Na vježbi ŠTIT 15 raketne postrojbe PZO-a provest će bojna gađanja na imitatore zračnih ciljeva, a topničke postrojbe PZO-a bojna gađanja na metu koju vuče zrakoplov MiG-21. ŠTIT 15 međunarodna je vojna vježba u kojoj sudjeluju postrojbe oružanih snaga Hrvatske i Slovenije. S obzirom na to da je od 2016. u Katalogu NATO-ovih vježbi, u budućnosti će bilo koja članica NATO-a moći sudjelovati u toj aktivnosti.

OJI, snimio Josip Kopi