Baza perspektive i budućnosti HRZ-a i PZO-a

Jedna od najvažnijih zadaća 93. zrakoplovne baze jest stvarati nove generacije vrhunskih pilota i drugog zrakoplovnog osoblja. Po toj sposobnosti koju ste razvili u skladu s najvišim svjetskim standardima obuke prepoznati ste i izvan granica Hrvatske,” kazao je brigadni general Miroslav Kovač čestitajući obljetnicu pripadnicima baze

 

U vojarni ”Zemunik” 20. je ožujka obilježena 23. obljetnica 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u sklopu koje i 22. obljetnica pogibije šestorice pripadnika postrojbe poginulih u Škabrnji u ožujku 1993. Obilježavanju je nazočio načelnik Stožera, izaslanik i zamjenik zapovjednika HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan, djelatnici baze, predstavnici postrojbi iz vojarne ”Zemunik” te drugi uzvanici. Obilježavanje Dana 93. zb započelo je u Sukošanu gdje je održan susret sjećanja i zahvale šestorici poginulih hrvatskih branitelja: Marijana Grdovića, Marina Jeraka, Milana Mrdalja, Šimu Smolića, Darka Torbarinu, Mladena Veleslavića, pripadnika 93. zb. Bio je to jedan od najtragičnijih događaja Domovinskog rata na prostorima zadarskog bojišta kad su u žestini neprijateljskog napada u obrani crta dostignutih u operaciji Maslenica u Škabrnji stradali hrvatski branitelji. Za šestoricu njih iz 93. zrakoplovne baze dugo se nije znala sudbina, tijela su naknadno razmijenjena i pokopana na sukošanskom groblju.
Vijenci u spomen na poginule branitelje položeni su na mjesnom groblju Sukošan-Debeljak, a potom i kod spomen-obilježja u Škabrnji. Misu zadušnicu služio je mjesni župnik Sukošana-Debeljaka don Domagoj Kelava u suzajedništvu s vojnim kapelanom 93. zb o. Ivom Topalovićem. Središnja svečanost obilježavanja obljetnice održana je u vojarni ”Zemunik”. Zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan tom je prigodom istaknuo kako su prošlu godinu obilježila četiri događaja: školovanje pilota iz Sultanata Oman, 50 000 sati naleta na avionima Pilatus, remont helikoptera Mi-8 MTV, te kupnja novog dvosjeda Airtractora AT-802 Fireboss. Dostignuća 93. zb prema njegovim riječima, rezultat su stručnosti i visoke osposobljenosti pilota i zrakoplovno-tehničkog osoblja. ”Ostvariti nalet od 50 000 sati na avionima Pilatus PC-9M bez ijednog ozbiljnijeg izvanrednog događaja uspjeh je koji se rijetko sreće u eskadrilama u svijetu,” istaknuo je Lučan. Kad je o Eskadrili transportnih helikoptera riječ dovoljno je kazati kako je u posljednjih deset godina (2005.- 2014.) helikopterima prevezeno više od 3700 pacijenata što približno odgovara broju stanovnika grada Paga. ”Prevesti jedan cijeli grad također bez ijednog ozbiljnijeg incidenta i vrlo često u iznimno složenim vremenskim uvjetima ubraja letačke posade i timove ove eskadrile u najviše standarde helikopterskog letenja,” napomenuo je zapovjednik baze. Osvrnuo se i na najavljeni odlazak pilota akro grupe ”Krila Oluje” te istaknuo da Eskadrila aviona i 93. zrakoplovna baza kao cjelina imaju snagu i vitalnost nastaviti dalje s razvojem svojih sposobnosti i provedbom svih zadaća uključujući i zadržavanje sposobnosti akrobatskog letenja. ”Siguran sam kako će aktivnosti u ovoj godini dati novi zamah u razvoju 93. zrakoplovne baze kroz nove obučne procese, ali i opremanja i ulaganja u sveukupnu infrastrukturu kako bi uistinu postali baza izvrsnosti u svim njezinim segmentima,” zaključio je brigadir Lučan.

Čestitajući obljetnicu pripadnicima 93. zb brigadni general Miroslav Kovač istaknuo je kako je jedna od najvažnijih zadaća baze stvarati nove generacije vrhunskih pilota i drugog zrakoplovnog osoblja. ”Po toj sposobnosti koju ste razvili u skladu s najvišim svjetskim standardima obuke prepoznati ste i izvan granica Hrvatske,“ naglasio je. Napomenuo je kako i ove godine postrojbu očekuje dinamičan i širok spektar zadaća. Kao svojevrsno priznanje protupožarnim zračnim snagama izdvojio je određivanja Zadra i Zemunika za domaćinstvo prve međunarodne konferencije o gašenju požara iz zraka koja se organizira u Hrvatskoj. ”Ciljevi su nam dostizati i razvijati zadane sposobnosti stručnim usavršavanjem kadra te održavanjem i modernizacijom postojeće tehnike, a vaše ideje, nove programe i rješenja koja nam nudite pokazatelj su kako je ovo baza perspektive i budućnosti HRZ-a i PZO-a,“ kazao je general Kovač. U povodu obljetnice djelatnicima 93. zb uručene su pohvale i priznanja, a posebnu plaketu postrojbe za prezentaciju rada 93. zb dobio je fotograf Hrvatskog vojnika Tomislav Brandt.

Leida Parlov, Foto: Tomislav Brandt