Baza visokih potencijala i mogućnosti

“Dokazane vještine, sposobnosti i strogo profesionalan odnos prema postavljenim zadaćama postali su zaštitni znak pripadnika 93. zrakoplovne baze,” istaknuo je zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač

U Zemuniku je 21. ožujka svečano obilježena 24. obljetnica 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a i 23. obljetnica pogibije šestorice pripadnika postrojbe u Škabrnji u ožujku 1993. godine. Obilježavanju je nazočio zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan, djelatnici baze te predstavnici postrojbi iz vojarne “Zemunik”.
Obilježavanje Dana 93. zb započelo je u Sukošanu gdje je održan susret sjećanja i zahvale za šestoricu poginulih hrvatskih branitelja: Marijana Grdovića, Marina Jeraka, Milana Mrdalja, Šimu Smolića, Darka Torbarinu i Mladena Veleslavića. Bio je to jedan od najtragičnijih događaja iz Domovinskog rata na prostorima Zadarskog bojišta kad su u žestini neprijateljskog napada, u obrani crta dostignutih u operaciji Maslenica, u Škabrnji stradali hrvatski branitelji. Sudbina šestorice iz 93. zrakoplovne baze dugo se nije znala, a njihova su tijela naknadno razmijenjena i pokopana na sukošanskom groblju. Vijenci u spomen na poginule branitelje položeni su na mjesnom groblju Sukošan-Debeljak, a potom i kod spomen-obilježja u Škabrnji. Misu zadušnicu služio je don Domagoj Kelava u suzajedništvu s vojnim kapelanom Ivom Topalovićem.
Središnja svečanost održana je u vojarni “Zemunik”. Brigadir Lučan svim je poginulim hrvatskim braniteljima iskazao najdublje poštovanje i zahvalu za žrtvu i darivanje za slobodu te podsjetio na povijest 93. zb koja je stvarana u ratnim vremenima.
Među aktivnostima koje su obilježile proteklu godinu u 93. zb izdvojio je pripreme za prihvat helikoptera Kiowa Warrior OH-58D putem donacije SAD-a Oružanim snagama RH, osposobljavanje novog postava Akrobatske grupe “Krila Oluje”, nastavak školovanja pilota iz Sultanata Omana, organizaciju međunarodne konferencije o gašenju požara iz zraka, uspješnu protupožarnu sezonu, sudjelovanje u humanitarnim misijama medicinskog prevoženja i akcijama traganja i spašavanja, sudjelovanje u operaciji KFOR i misiji Odlučna potpora te održavanje svih tipova zrakoplovne tehnike kroz oba stupnja održavanja.
Istaknuo je kako je riječ o bazi visokih potencijala i mogućnosti gdje presudnu ulogu imaju bogatstvo ljudskih resursa, znanja i sposobnosti. “Vjerujem kako će nam sve povjerene zadaće i u 2016. godini biti na tragu daljnjeg jačanja 93. zrakoplovne baze, kao i obrambene moći i sposobnosti HRZ-a i PZO-a,” zaključio je brigadir Lučan.
Čestitajući pripadnicima 93. zb obljetnicu, zapovjednik HRZ-a i PZO-a rekao je: “Značaj ove zrakoplovne baze prelazi okvire grada Zadra, Zadarske županije i, slobodno mogu reći, Republike Hrvatske. Dokazane vještine, sposobnosti i strogo profesionalan odnos prema postavljenim zadaćama postali su zaštitni znak pripadnika 93. zrakoplovne baze.”
Kad je riječ o prihvatu helikoptera Kiowa Warrior, istaknuo je kako će to biti snažna prekretnica za sve u 93. zb, ali i za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te Oružane snage u cjelini. “Nova tehnika, novi zadaci, ali i novi profesionalni izazovi donijet će, uvjeren sam, i nove motive za daljnji stručni, profesionalni i osobni razvoj svih vas,” zaključio je brigadni general Miroslav Kovač.

Leida Parlov, Foto: T. Brandt