27. obljetnica 93. zrakoplovne baze

Od početka školovanja hrvatskih vojnih pilota u rujnu 1992. do danas, 93. zb ključna je u stvaranju pilotskog i zrakoplovno-tehničkog sastava HRZ-a, podsjetio je brigadni general Mato Mikić. Istaknuo je posebno važnu ulogu baze u prihvatu i uvođenju u operativnu uporabu helikoptera Kiowa Warrior, ustrojavanju MATC-a kao međunarodnog centra za obuku helikopterskih posada te rad na ustrojavanju MSAP-a kao NATO-ova centra izvrsnosti, ali i onu najvažniju i najodgovorniju – obuku mladih pilota na avionima i helikopterima…

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku 21. ožujka obilježena je 27. obljetnica ustrojavanja 93. zrakoplovne baze te 26. obljetnica pogibije pripadnika baze i 7. domobranske pukovnije koji su živote izgubili 1993. u Škabrnji u obrani dostignutih crta u VRO Maslenica. Obilježavanju su nazočili zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Središta za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin” brigadir Goran Huljev, prijašnji zapovjednici baze i drugi.

Obilježavanje Dana 93. zrakoplovne baze počelo je misom zahvalnicom za poginule hrvatske branitelje u crkvi Svih svetih te polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Sukošanu, a nastavljeno svečanim postrojavanjem pripadnika baze u vojarni u Zemuniku. Uputivši čestitke u prigodi obljetnice, zapovjednik baze pukovnik Krešimir Ražov podsjetio je na neke ključne događaje u proteklih 27 godina. Posebno je istaknuo doprinos pripadnika baze u Domovinskom ratu i oslobađanju vojarne u Zemuniku u operaciji Maslenica te u kasnijim oslobodilačkim operacijama.

Naglasio je kako danas vođenje postrojbi HRZ-a u Zemuniku i Divuljama preuzimaju mlađe generacije te kako će baza uskoro početi djelovati pod novim nazivom – 93. krilo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Osvrnuo se potom na ključne događaje u protekloj godini dana. Istaknuo je kako su u tom razdoblju pripadnici baze ostvarili oko 6500 sati naleta, što u spašavanju ljudskih života i obrani od požara, a što u promoviranju sposobnosti i vještina te letačkoj obuci. Proteklu je godinu obilježilo sudjelovanje na vojnoj vježbi Velebit s većim brojem aviona i helikoptera, nastavak borbeno-letačke obuke nove skupine pilota i zrakoplovnih tehničara na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, završetak obuke mađarskih pilota u Eskadrili aviona, uspješna provedba PP sezone te početak osposobljavanja i preobuka pilota na protupožarnim avionima, kao i jubilarni pedeseti nastup akrogrupe “Krila Oluje”. Pukovnik Ražov podsjetio je i na velik napor uložen u uređenje vojarne, među ostalim, stavljanje u funkciju novouređene kuhinje, uređenje objekta za smještaj polaznika međunarodnih obuka, teretane, skladišta, stajanke za zrakoplove i dr.

Ove će godine u fokusu biti nastavak obuke pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior te dostizanje pune operativne sposobnosti, daljnji rad na razvoju Međunarodnog centra za obuku helikopterskih posada za provedbu operacija specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program – MSAP), te izgradnja novog višefunkcijskog hangara za zrakoplovno-tehničko održavanje. Čestitke pripadnicima baze uputio je potom zapovjednik HRZ-a, koji se s posebnom zahvalnošću prisjetio poginulih, ali i onih koji su radni vijek ugradili u njezino razvijanje i jačanje. General Mikić podsjetio je na dane kad je prije 27 godina baza ustrojavana te na prve letačke aktivnosti i pripreme za početak školovanja hrvatskih vojnih pilota u rujnu 1992. Otad do danas 93. zrakoplovna baza ključna je u stvaranju pilotskog i zrakoplovno-tehničkog sastava HRZ-a. Istaknuo je posebno važnu ulogu baze u prihvatu i uvođenju u operativnu uporabu helikoptera Kiowa Warrior, ustrojavanju MATC-a kao međunarodnog centra za obuku helikopterskih posada te rad na ustrojavanju MSAP-a kao NATO-ova centra izvrsnosti, ali i onu najvažniju i najodgovorniju, a to je obuka mladih pilota na avionima i helikopterima. Na kraju svečanosti najzaslužnijim pripadnicima baze uručene su pohvale, nagrade i priznanja, a bivšim i sadašnjim pilotima akrogrupe ”Krila Oluje” odlikovanje Red hrvatskog pletera.

Vesna Pintarić

snimio Tomislav Brandt