Profesionalizam i odgovornost iznad svega

“Budite pozitivan primjer mladim naraštajima. Ostavite im u nasljeđe primjer hrabrih i sposobnih učitelja te profesionalnih i odgovornih zapovjednika,“ poručio je pripadnicima baze zapovjednik HRZ-a brigadni general Mate Mikić

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku 21. ožujka  obilježena je  26. obljetnica osnutka 93. zrakoplovne baze smještene u sklopu vojarne te 25. obljetnica pogibije pripadnika 93. zrakoplovne baze i 7. domobranske pukovnije.
Obilježavanje Dana 93. zrakoplovne baze započelo je misom zadušnicom za poginule branitelje u Sukošanu koju su predvodili o. Ivo Topalović, kapelan Vojne kapelanije “Sv. Gabrijel Arkanđeo“, i mjesni župnik don Domagoj Kelava. Nakon mise, uzvanici su se uputili na groblja u Sukošanu i Škabrnji gdje su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulima odali počast izaslanik ministra branitelja Danijel Kotlar, izaslanstvo HRZ-a, izaslanstva lokalne zajednice i braniteljskih udruga te članovi obitelji poginulih branitelja.
Nakon prisjećanja na one koji su život dali za domovinu, svečanost obilježavanja obljetnice baze nastavljena je u jednom od njezinih hangara gdje su se okupili pripadnici postrojbe, njezini bivši zapovjednici i svečani uzvanici. Program su glazbom uveličali mladi tamburaši KUD-a “Branimir“ iz Nina. Među uzvanicima bio je i zapovjednik HRZ-a brigadni general Mate Mikić. U svojem se obraćanju osvrnuo na velik broj pilota i tehničara koji se od osnutka baze školovao u njoj, rekavši: “Broj školovanih pilota i zrakoplovnih tehničara najbolji je pokazatelj toga da još uvijek raspolažete potrebnim sposobnostima koje HRZ-u jamče stvaranje kadrova na kojima će se povećavati buduće sposobnosti zrakoplovstva.”
I zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Mario Pleša pohvalio je kvalitetu obuke domaćih i inozemnih pilota. Prisjetio se važnih događaja iz povijesti baze: sudjelovanja u vojno-redarstvenim operacijama i akcijama u Domovinskom ratu, sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama u Afganistanu i Kosovu, opremanje vojarne suvremenim letjelicama i rekordni broj sati naleta u 2017. godini. Kao najveće postignuće baze istaknuo je pomoć koju ona pruža civilnim institucijama.Vojnicima se u ime vojnog ordinarija Jure Bogdana obratio i o. Topalović koji je naglasio važnost rada pripadnika 93. zrakoplovne baze te ih potaknuo da tako nastave i ubuduće.“Dobro je da budete dar našoj sadašnjosti za sretnu budućnost,“ rekao je.
Iako su svi pripadnici baze dali svoj doprinos njezinu uspješnom djelovanju, oni najzaslužniji među njima tom su prilikom primili posebne pohvale. Dodijeljene su također i zahvalnice bivšim zapovjednicima baze te nagrade pobjednicima u turnirima u šahu i stolnom tenisu. No, vrhunac svečanosti tek je slijedio.
Iako se vremenska prognoza mijenjala iz dana u dan te se nije znalo hoće li zima konačno ustupiti mjesto proljeću, sunce se ipak pokazalo na nebu 22. ožujka, donijevši sa sobom idealne vremenske uvjete za održavanje letačkog programa “Pukovnik Mirko Vukušić“. Od ranog jutra piloti i tehničari punili su avione i helikoptere gorivom te provjeravali opremu, dok se znatiželjna publika okupljala na Obali Petra Krešimira IV. u Zadru željno iščekujući predstavu na nebu.
Točno u podne pred očima tisuća gledatelja manevre su izveli avioni Zlin-242, Pilatus PC-9M, Canadair CL-415 i Airtractor AT-802. Osim njih, predstavu su upotpunili helikopteri Bell-206B, Mi-8 MTV i OH-58D Kiowa Warrior. Vrhunac programa bio je dvadesetominutni nastup akrobatske grupe “Krila Oluje“. Organizatori su za kraj ostavili posebno iznenađenje: prelet triju aviona MiG-21 iz 91. zrakoplovne baze.
Na kraju dana svi su bili zadovoljni provedbom letačkog programa. Zadovoljstvo je izrazila i udovica pukovnika Vukušića, Marina Vukušić, koja je na rivi pratila letenje. Na licu joj se vidjelo zadovoljstvo, ali i sjeta. Da joj je suprug poživio, vjeruje da bi i on izvodio akrobacije u programu. Svi pripadnici 93. zrakoplovne baze izrazili su zadovoljstvo obilježavanjem svečanosti i svojim dosadašnjim radom. No, mnogo je posla još pred njima. Do kraja 2018. čeka ih preustroj baze i infrastrukturni radovi u vojarni. Među važnije ciljeve za ovu godinu spadaju i razvoj sigurnosti letenja te nastavak obuke Eskadrile helikoptera, a u tom je kontekstu pukovnik Pleša naglasio: “Kao zapovjednik baze nalažem svakom pripadniku postrojbe puno poštivanje preuzetih obveza, profesionalizam te časno ponašanje u svim aktivnostima.“ Tom pozivu pridružio se i general Mikić, koji je pripadnicima postrojbe poručio: “Budite pozitivan primjer mladim naraštajima. Ostavite im u nasljeđe primjer hrabrih i sposobnih učitelja te profesionalnih i odgovornih zapovjednika.“ Bude li se 93. zrakoplovna baza držala tih savjeta, bit će još mnogo ovakvih sretnih obljetnica.“


Letački program u čast legendarnog pilota pukovnika Mirka Vukušića

Vojarna u Zemuniku, ali i letački program koji ona organizira nazvani su po pukovniku Mirku Vukušiću. Pokojni Vukušić, pilot Samostalnog voda Osijek istaknuo se u Domovinskom ratu dostavom hrane i lijekova opkoljenom Vukovaru te bacanjem tzv. bojler-bombi po neprijateljskim položajima u Slavoniji. Iako se najviše istaknuo službom u Slavoniji, svojim je djelovanjem ostavio trag i na zadarskom području. “Drago mi je da je baš vojarna u Zemuniku dobila njegovo ime,“ rekla je njegova supruga Marina Vukušić. “Ondje je diplomirao. Bio je izvanredan, najbolji u klasi.“
Pukovnik Vukušić imao je dvije ljubavi: letenje i suprugu Marinu. Svoju ženu upoznao je u djetinjstvu. Zajedno su odrasli, a njihovo prijateljstvo s vremenom je preraslo u vezu i brak. Za Marinu je jednom prilikom čak i karijeru stavio na kocku. Dok je bio stacioniran u bivšoj JNA u Bihaću, dobio je zapovijed da MiG-om odleti u Kragujevac. Međutim, usred leta promijenio je smjer i ispod radara odletio u Ploče. Ondje je ispred hotela u kojemu je Marina radila za nju izveo nekoliko manevara. Marina je bila oduševljena, no njezino oduševljenje nisu dijelili i gosti hotela iz Velike Britanije, koji su od straha pomislili da je počeo rat te su počeli bježati iz hotela. Bio je to riskantan potez, ali za ljubav se isplatio.


Iva Gugo, Foto Tomislav Brandt