Svečani ispraćaj 2. HRVCON-a eFP-a u Republiku Poljsku

”Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti pokazujemo svoju predanost vrijednostima NATO-a, ali prije svega i solidarnost prema poljskom narodu. Jačamo savezništvo i interoperabilnost Hrvatske vojske, dijelimo vrijedna iskustva i postajemo snažniji i jači,” rekao je ministar Krstičević

U vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima 3. ožujka održan je svečani ispraćaj  2. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO-ove ojačane prednje prisutnosti (2. HRVCON eFP) u Republiku Poljsku, a obilježena je i  11. obljetnica ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade kojoj su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima, načelnik GSOSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik GOMBR-a brigadni general Denis Tretinjak, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, predstavnici lokalne vlasti i saborski zastupnici te predstavnici udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja.
Tim je povodom u vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH predvođeno ministrom obrane Damirom Krstičevićem položilo vijence i zapalilo svijeće ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima nakon čega je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MORH-a i OSRH.
Nakon misnog slavlja, uslijedio je svečani ispraćaj 2. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO-ove ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku gdje je ministar Krstičević još jednom podsjetio na važnost promicanja profesionalnosti, spremnosti, vrhunske obučenosti i humanosti hrvatskih vojnika u međunarodnim misijama.
“Biti pripadnik gardijske brigade, izrazita je čast i ponos, kako nekad tako i danas. One su bile udarna snaga Hrvatske vojske, a gardisti, dobro opremljeni i obučeni i izrazito motivirani, bili su ključni za postizanje konačne pobjede u Domovinskom ratu,” rekao je ministar.
“Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata. Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti pokazujemo svoju predanost vrijednostima NATO-a, ali prije svega i solidarnost prema poljskom narodu. Jačamo savezništvo i interoperabilnost Hrvatske vojske, dijelimo vrijedna iskustva i postajemo snažniji i jači,” rekao je Krstičević i dodao kako je hrvatski vojnik svojim trudom, krvlju i svojim znojem postao pravi brend u svijetu, naglasivši pritom da slika hrvatskog vojnika treba biti slika sportaša, vrhunski spremnog čovjeka fizički i mentalno koji će se uspješno nositi za zadaćama i izazovima koje se pred njega nameću.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general-zbora Mirko Šundov ovu je priliku iskoristio kako bi čestitao na domoljublju kojim su se sačuvala sjećanja na ratne brigade pobjedničke Hrvatske vojske: Kune, Pume i Sokolove.
“Ovo je velik dan za Hrvatsku vojsku i na tome vam čestitam. S posebnim pijetetom moramo se sjetiti svih onih koji su dali svoj život za samostalnu Hrvatsku, a njihovim obiteljima ovom prilikom moramo izraziti veliku zahvalnost,” poručuje Šundov.
Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković ističe: “Današnji dan povezuje povijest stvaranja Hrvatske vojske i obranu domovine s budućnosti koja se temelji na snazi, sposobnosti i umijeću svakog pripadnika Hrvatske kopnene vojske. Posebna pozornost upravo je na mladima, dočasnicima i časnicima kao nasljednicima pobjednika iz Domovinskog rata. Zajedno smo uvijek jači.”
Zapovjednik GOMBR-a brigadni general Denis Tretinjak u svojem je obraćanju kazao kako vjeruje u uspješnost još jedne misije s obzirom na visoku razinu obučenosti hrvatskih vojnika, ali i prethodno odrađene obuke i pripreme.

U vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi izaslanstvo Morh-a i OSRH položilo je vijence i zapalilo svijeće ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima

Zapovjednik 2. HRVCON-a satnik Dario Bilješković rekao je kako mu je posebno drago što su s njima danas članovi obitelji i prijatelji i kako je 2. HRVCON u svojem spoju iskustva i mladosti postigao u kratkom vremenu tražene sposobosti za uspješno funkcioniranje u području zadanih aktivnosti.
Nakon svečanosti, u vojarni je položen kamen temeljac za novu kapelicu, a uručena su promaknuća i poticajne mjere pripadnicima OSRH.

OJI, Foto Tomislav Brandt