27. godina akcije Krvavi Uskrs

“Josipov život postao je zalog višeg cilja, a događaji na Plitvicama prije 27 godina označili su početak pisanja jedne nove hrvatske povijesti i upravo zato, već 27 godina obilježavamo smrt ovog mladog heroja i nikad ne smijemo dopustiti da se ova tradicija prekine,” istaknuto je na Plitvicama

Komemorativnim skupom na Plitvičkim jezerima 31. ožujka obilježena je 27. obljetnica akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Kao prva žrtva Domovinskog rata, Josip Jović poginuo je na Uskrs 31. ožujka 1991. godine.
Uz Jovićevu obitelj, prijatelje i suborce, skupu su nazočili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici braniteljskih udruga i sudionici akcije Plitvice.
Prisjećajući se događaja poznatog kao Krvavi Uskrs, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je ponosna što na današnji dan s obitelji, prijateljima i suborcima Josipa Jovića te drugim okupljenim hrvatskim braniteljima ima priliku obnoviti uspomenu na taj veliki dan, dan kad se prisjećamo mladog i hrabrog domoljuba Josipa koji je svoj život spremno položio na oltar domovine.
“Komemorirajući Josipovu pogibiju, prisjećamo se ne samo poginulih hrvatskih branitelja i svih onih koji su dali svoj život za ostvaranje hrvatskog sna, već i njihovih obitelji koje su dale svoje sinove i kćeri i tako pridonijeli stvaranju naše samostalnosti i neovisnosti. A tu zahvalnost posebno moramo iskazati prema obiteljima koji još uvijek traže svoje nestale i omogućiti im da već jedan od sljedećih Uskrsa znaju gdje su njihovi najmiliji,” poručila je Predsjednica.
Ministar Davor Božinović istaknuo je kako je upravo današnji dan prava prilika podsjetiti se važnosti sjećanja na sve one koji su svoj život dali za samostalnost i neovisnost Lijepe Naše. “Josipov život postao je zalog višeg cilja, a događaji na Plitvicama prije 27 godina označili su početak pisanja jedne nove hrvatske povijesti i upravo zato, već 27 godina obilježavamo smrt ovog mladog heroja i nikad ne smijemo dopustiti da se ova tradicija prekine,” zaključio je ministar Božinović.
Predstavnik sudionika akcije Plitvice – Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90 Vlado Marić rekao je kako je upravo na tom mjestu prije 27 godina stvoren temelj i poticaj za stvaranje Oružanih snaga Republike Hrvatske. “Pokazali smo kako se voli domovina, a moram reći s ovog mjesta gdje je svoj život ostavio mladi Josip, kako nikad ne smijemo dopustiti da nam netko uništi tradiciju, oduzme naš temelj jer mi dobro znamo tko smo bili i kako smo profesionalno i besprijekorno odrađivali svoje zadaće. Vodili smo se domoljubljem i njime se moramo voditi i dalje kako nitko ne bi poljuljao temelj stvaranja Hrvatske – Domovinski rat,” rekao je Marić.
Tijekom komemoracije izaslanstva su na spomen-obilježju posvećenom Josipu Joviću  položila vijence i upalila svijeće, a molitvu za prvog poginulog redarstvenika, sve hrvatske branitelje i one koji su dali život za Hrvatsku predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.
“Pucanj u Josipa, u nedjelju Kristova uskrsnuća 31. ožujka 1991. godine bio je pucanj na uskrsnuće Hrvatske koju smo stoljećima željeli i o njoj sanjali. Bio je to pucanj u osvit nedjeljnog jutra, u srce našeg kršćanskog svjetonazora, na kojem počiva naša vjera, na kojem je utemeljen i sazdan naš kršćanski identitet,” poruka je monsinjora Bogdana.
“Danas na Veliku subotu, kojom dominira šutnja groba Velikog petka i nezaustavljivo se probija nada Uskrsnuća, zahvaljujemo na daru slobode i za svaki dragocjeni kutak naše domovine. Lijepa Naša nosi ime ljubavi, o njoj sve govori i poziva na ljubav,” zaključio je monsinjor.
Komemorativni skup svojim nastupom uveličala je Klapa “Sv. Mihovil” Ministarstva unutarnjih poslova RH.

OJI, Foto  Tomislav Brandt