Akcija Plitvice – trajni simbol početka Domovinskog rata

Akcija Plitvice i pogibija Josipa Jovića ostaju u povijesti zapisani kao trajni simbol početka Domovinskog rata… U ime Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je zahvalnost i poštovanje svim braniteljima za slobodu koju su osigurali hrvatskom narodu…

Komemorativnim skupom na Plitvicama 31. ožujka obilježena je 30. obljetnica akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Kao prva žrtva Domovinskog rata, Jović je stradao na Uskrs 1991. obavljajući policijske zadaće čuvanja reda i mira, braneći i štiteći sigurnost građana i ustavnopravni poredak svoje države.

Na spomen-obilježju, uz obitelj, suborce i prijatelje poginulog Jovića, u znak sjećanja na prvu žrtvu Domovinskog rata vijence su položili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, ministrom obrane Mariom Banožićem, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, zatim načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, predstavnici braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici lokalne vlasti.

Prisjećajući se pogibije Josipa Jovića, predsjednik Milanović rekao je kako se radi o akciji mladih ljudi koji su bili svjesni da protiv sebe imaju moćnijeg neprijatelja: “Što vrijeme više prolazi, njihova je hrabrost sve veća. Vječna slava i hvala Josipu Joviću, koji nije dočekao hrvatsku slobodu, Ustav, demokraciju, hrvatsku pripadnost Europi i to da ovdje može biti hrvatska policijska stanica. Ovo je početak povijesti.”

Govoreći o akciji poznatoj i pod nazivom Krvavi Uskrs, predsjednik Vlade RH istaknuo je kako su hrvatski redarstvenici prije točno 30 godina došli na Plitvice kako bi pokazali da hrvatski pravni poredak funkcionira na našem teritoriju.

“Obilježavamo i 30. godišnjicu pogibije Josipa Jovića, jednog od brojnih hrvatskih redarstvenika, policajaca, branitelja, vojnika koji su u Domovinskom ratu dali sve što su imali za hrvatsku slobodu,” rekao je Andrej Plenković izrazivši u ime Vlade Republike Hrvatske još jednom zahvalnost i poštovanje svim braniteljima za slobodu koju su osigurali hrvatskom narodu.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Maja Grba-Bujević, koja je i sama sudjelovala u akciji Plitvice, prisjetila se kako se kao mlada liječnica odazvala pozivu u pomoć ranjenih hrvatskih redarstvenika. “Odlazeći s Plitvica na Koranskom mostu pretresli su nas pripadnici JNA, no i tad smo, odlazeći, znali da ćemo se vratiti. Hrvatski sabor treba njegovati činjenicu da su hrvatski vojnici ono najvrednije što imamo jer su nam omogućili da stvaramo novu i modernu Hrvatsku.”

Jovićevi suborci prisjetili su se početka akcije Krvavi Uskrs. Rekli su kako je ona ujedno bila i njihov prvi susret s oružjem te poručili kako ta akcija i Jovićeva pogibija ostaju u povijesti zapisani kao trajni simbol početka Domovinskog rata.


Ministar Banožić istaknuo je kako slobodne, demokratske i europske Hrvatske ne bi bilo bez prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića, hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

“Ono što se na današnji dan dogodilo na Plitvicama bio je nagovještaj svega što se događalo idućih godina, ali i nagovještaj pobjede jer je akcija Plitvice bila pobjednička akcija,” rekao je ministar te dodao kako su hrvatski vojnici u Domovinskom ratu ostvarili postavljene ciljeve, a danas kroz sudjelovanje u mirovnim misijama dobivaju pohvale i nagrade i zajedno sa saveznicima širom svijeta čuvaju mir. “I upravo zbog toga i zbog svih žrtava Domovinskog rata, naša je obveza čuvati slobodu, demokraciju i neovisnost u Hrvatskoj,” zaključio je ministar Banožić.


Uručena odlikovanja sudionicima akcije Plitvice

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović organizirao je primanje u znak sjećanja na Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika poginulog u Domovinskom ratu, i 30. obljetnicu akcije Plitvice, koje je održano u Uredu predsjednika Republike.

Predsjednik Milanović uručio je i odlikovanja sudionicima akcije Plitvice. Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge stečene u Domovinskom ratu odlikovani su Branko Horvatić i Željko Marić. Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje odlikovani su Zlatko Aga, Dražen Jagečić, Jozo Kovačević i Karlo Kožul. U ime odlikovanih obratio se i zahvalio Dražen Jagečić, a u ime svih sudionika akcije Plitvice, Predsjedniku Republike na pozivu je zahvalio Slavko Butorac riječima “jer niste zaboravili zaboravljene”.

Tom je prigodom predsjednik Milanović sudionicima akcije Plitvice, među ostalim, poručio: “(…) U maglovito i snjegovito jutro otišli ste autobusima, slabo opremljeni, bez borbenog iskustva u smrtnu opasnost i zato ste junaci. Takvim ljudima dugujemo vječnu zahvalnost…”


 

Tekst: Martina Butorac

Foto: Mladen Čobanović