Obljetnica na Plitvicama

Nećemo dopustiti da u zaborav odu žrtva i hrabrost hrvatskih branitelja

“Hrabri branitelji poput Josipa Jovića svoju su žrtvu i nesebična djela ugradili u same temelje slobodne europske države Hrvatske. Dragi branitelji i dragi članovi obitelji poginulih branitelja, hvala vam na tome,” poručila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović

Komemorativnim skupom na Plitvicama 31. ožujka obilježena je 24. obljetnica akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Mladi redarstvenik poginuo je u akciji na Uskrs 1991., obavljajući svoje policijske zadaće čuvanja reda i mira, braneći i štiteći sigurnost građana i ustavnopravni poredak svoje države. Tim je riječima počelo obilježavanje događaja poznatog kao Krvavi Uskrs.
Uz obitelj, prijatelje i suborce, na spomen-obilježju svijeće su zapalili i vijence položili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, zatim izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade RH, Ravnateljstva policije, Oružanih snaga RH, udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici ostalih institucija. Na obilježavanju su bili izaslanik ministra obrane general-pukovnik Mirko Šundov, glavni inspektor obrane, te načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić, koji su također položili vijence na spomen-obilježje poginulom Josipu Joviću.
Nakon polaganja vijenaca, prije govora visokih uzvanika, održana je minuta šutnje za poginule policajce, branitelje i sve žrtve Domovinskog rata. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pred okupljenim je mnoštvom kazala kako joj je iznimna čast pozdraviti sve nazočne na obilježavanju događaja koji istodobno ispunjava tugom, ali i ponosom. ”Hrabri branitelji poput Josipa Jovića svoju su žrtvu i nesebična djela ugradili u same temelje slobodne europske države Hrvatske. Dragi branitelji i dragi članovi obitelji poginulih branitelja, hvala vam na tome,” poručila je predsjednica RH Grabar-Kitarović.

Prisjećajući se akcije Plitvice izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Franko Vidović istaknuo je da žrtve koje su pale na putu do slobodne, demokratske i neovisne države Hrvatske nikada neće i ne smiju biti zaboravljene.
Izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić majci poginulog Josipa Jovića poručio je kako Hrvatska ne zaboravlja njezina sina, junaka koji je dao svoj mladi život za Hrvatsku. ”Budite sigurni da mi nikad nećemo zaboraviti prvog poginulog hrvatskog redarstvenika,” rekao je Ostojić. ”U novijoj povijesti nigdje u svijetu policija nije odigrala tako značajnu ulogu u stvaranju, obrani i oslobođenju svoje zemlje kao što je to učinila hrvatska policija u Domovinskom ratu i na tu smo činjenicu ponosni. Ujedno, tugujemo znajući da je svoj život u samostalnost Hrvatske utkalo 755 policijskih službenika, više od 3600 ih je ranjeno, a 31 policijski službenik još se uvijek vodi kao nestali,” istaknuo je tom prigodom ministar unutarnjih poslova.
Sve je pozdravio i zapovjednik akcije Plitvice umirovljeni general Josip Lucić, koji je rekao kako neće dopustiti da žrtva policajaca, vojnika i cjelokupnog naroda ode u zaborav. Poseban pozdrav uputio je pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko, Jedinice za posebne namjene Rakitje te Specijalne postrojbe Kumrovec koje su uspješno izvele akciju Plitvice prije 24 godine.

Petra Kostanjšak, Stjepan Brigljević