Obilježena šesta obljetnica pristupanja Hrvatske NATO-u

 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima na njihovu sudjelovanju u misijama podsjetivši kako je Hrvatska od zemlje žrtve rata postala čimbenik sigurnosti te kako je operacija ISAF naš najveći doprinos globalnoj sigurnosti. Istaknula je da je tijekom posjeta našim vojnicima u misijama o njima uvijek slušala samo pohvale te posebno naglasila empatiju prema lokalnom stanovništvu i želju da pomognu. “Mir i stabilnost ne postižu se samo oružjem nego i predanim radom i srcem,” rekla je predsjednica Grabar-Kitarović

U Hrvatskom je saboru 31. ožujka svečano obilježena 6. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u članstvo NATO-a. Svečanost je organiziralo izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.
Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković u uvodnom je obraćanju podsjetio kako se uz šestu obljetnicu članstva RH u NATO-u obilježava i šezdeseta obljetnica Parlamentarne skupštine NATO-a čiji je izaslanik José Lello također nazočio svečanosti. Uputio je čestitke Hrvatskoj istaknuvši kako se potvrdila kao predan saveznik, naglasio je njezinu ulogu lidera u regiji te je odao poštovanje svim hrvatskim vojnicima koji su sudjelovali u misijama.
Prigodno se obratio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Milorad Batinić rekavši kako je Hrvatska opredjeljenjem za aktivno sudjelovanje u međunarodnim misijama pokazala spremnost za preuzimanje dijela tereta u doprinosu općoj sigurnosti.
Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović istaknuo je zadovoljstvo sudjelovanjem hrvatskih vojnika u misijama u Afganistanu i na Kosovu te naglasio vrijednosti za koje se zalaže NATO i Hrvatska kao jedna od njegovih članica.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima na njihovu sudjelovanju u misijama podsjetivši kako je Hrvatska od zemlje žrtve rata postala čimbenik sigurnosti te kako je operacija ISAF naš najveći doprinos globalnoj sigurnosti. Istaknula je da je tijekom posjeta našim vojnicima u misijama o njima uvijek slušala samo pohvale te posebno naglasila empatiju prema lokalnom stanovništvu i želju da pomognu. “Mir i stabilnost ne postižu se samo oružjem nego i predanim radom i srcem,” rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.
Održana je i projekcija filma u proizvodnji MORH-a o sudjelovanju pripadnika OSRH u NATO-ovim operacijama u Afganistanu i na Kosovu. Sudionici mirovnih operacija ISAF i KFOR: časnički namjesnik Davor Petek, odnedavno imenovan na dužnost prvog dočasnika Zapovjedništva za operacije NATO-a; pilot helikoptera pukovnik Michael Križanec te pripadnik 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade pozornik Tomislav Lazarić održali su kratka izlaganja o svojim iskustvima iz spomenutih operacija. 
Svečanom je obilježavanju nazočila i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, pomoćnik ministra obrane Zoran Drča, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić, saborski zastupnici te ostali visoki državni i vojni dužnosnici.

Vesna Pintarić, Snimio Tomislav Brandt