Kruna obuke nakon višemjesečnog uvježbavanja

Vježba je bila kruna obuke voda i obuke razine voda, obuhvaćene su sve taktičke i tehničke procedure mehaniziranog voda, te je provedeno gađanje bojnim streljivom. ”Od 5. do 15. svibnja ove godine na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik” vježba je za certificiranje NRF-a na kojoj će se pokazati sav naš rad i trud,” ističe natporučnik Saša Đerić zapovjednik Satnije NRF-a za 2016…


Kraj ožujka i početak travnja pripadnici 1. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gardijske motorizirane brigade, Gromovi, proveli su na vojnom vježbalištu ”Crvena zemlja” kod Knina. U skladu s planovima rada i obučnim rasporedom za NATO snage brzog odgovora (NRF), nakon provedene obuke pojedinaca i desetina, ovoga se puta provodila taktička vježba s bojnim gađanjem razine voda. Na vježbalištu su se dan za danom  smjenjivali vodovi demonstrirajući koliko su osposobljeni za ovaj, najviši oblik obuke razine voda.

Obuka 1. mehanizirane satnije počela je 1. srpnja 2014. i do sada je, uz obuku voda obuhvatila obuke pojedinca i obuke desetina. Već u mjesecu travnju slijedi obuka Satnije, a vježbe razine satnije održavat će se na vojnom poligonu”Eugen Kvaternik”. Konačno, kruna obuke Satnije bit će taktička vježba s bojnim gađanjem. Natporučnik Đerić kaže: ”Ove godine, od 5. do 15. svibnja, na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik” vježba je za certificiranje NRF-a na kojoj će se pokazati sav naš rad i trud. Tijekom certificiranja cijela hrvatska komponenta NRF-a bit će zajedno: jedna mehanizirana satnija i jedna desetina za potporu koja je ovdje sada s nama, te Nacionalni element potpore (NEP), što je ukupno 159 ljudi. A kad dobijemo ocjenu da smo sposobni, od 1. siječnja iduće godine idemo u stand by razdoblje koje traje godinu dana. Do tada se pripremamo.”
Sve ono što pripadnici postrojbe rade, što su radili i što planiraju temelji se na velikom trudu, zalaganju, upornosti te satima vrijednog rada i ponavljanja. Natporučnik Đerić koji će 2016. zapovijedati Satnijom za NRF optimistično gleda na buduće izazove, ali i ne skriva zadovoljstvo sadašnjim rezultatima: ”Sve što smo do sada radili na vježbi prošlo je odlično, sve je odrađeno kako treba i ja sam potpuno zadovoljan. Posebno sam zadovoljan i ponosan na svoje ljude koji su odradili vrlo velik posao u malo vremena. Bez njihova truda i zalaganja ne bismo bili ovdje gdje smo sada.“

Natporučnik Saša Đerić, pripadnik 1. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi, MBTBR-a, ujedno i zapovjednik Satnije NRF za 2016. godinu 

Vježba obuhvatila sve obučne događaje provedene kroz više mjeseci. Vježba je bila kruna obuke voda i obuke razine voda, obuhvaćene su sve taktičke i tehničke procedure mehaniziranog voda, te je provedeno gađanje bojnim streljivom.

Vojnikinja Ivanka Brebrić, 2. mehanizirana bojna Gromovi, 1. satnija, 3. vod

Danas smo na Crvenoj zemlji imali ocjenjivanje voda, dakle vježbu bojnog gađanja. Sve je dobro prošlo i svi smo zadovoljni, ali naravno uvijek ima mjesta za biti još bolji i još spremniji. Dok su zapovjednici zadovoljni, i mi smo zadovoljni. Pripreme su bile dosta duge, provodili smo ih u Petrinji, a zatim na terenima u Gašincima i na Slunju gdje smo imali bojno gađanje desetine.

Vojnik Ivica Ignjić, 2. mehanizirana bojna Gromovi, 1. satnija, 3. vod

Ja sam jako zadovoljan. Mislim da je ovo vrlo dobro odrađeno, pogotovo jer je ovo prvi put da ide cijeli vod i da imamo bojno gađanje. Do sada smo to imali samo kao desetina. Pripreme su trajale mjesecima i mislim da sada, kao vod, vrlo dobro radimo. Sljedeća veća aktivnost je vježba i bojno gađanje u svibnju na poligonu ”Eugen Kvaternik” te ocjenjivanje za NRF.

 

Napisala i snimila Lada Puljizević