Gromovi u pripremama za NRF

Od sredine ove godine započele su pripreme za ispunjavanje obveza u okviru Snaga brzog odgovora (NATO Response Force – NRF) za koje Gromovi trebaju biti spremni u 2017. godini. Početkom listopada pripreme su u punom jeku, provode se uvježbavanja i aktivnosti gađanja desetina, odnosno gađanje posada BOV-a Patria na strelištu vojnog poligona u Gašincima…

Za pripadnike 2. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske motorizirane brigade – GMTBR od sredine ove godine započele su pripreme za ispunjavanje obveza u okviru Snaga brzog odgovora (NATO – NRF) za koje oni trebaju biti spremni u 2017. godini. Početkom listopada pripreme su u punom jeku, provode se uvježbavanja i aktivnosti gađanja desetina, odnosno gađanje posada BOV-a Patria na strelištu vojnog poligona u Gašincima.
Proces priprema koji će prema planu trajati do ocjenjivanja u svibnju 2016. godine, za ovu je satniju pravi, veliki izazov. Bojnik Roman Kelnerić, zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi kaže: ”Naša se bojna prošle godine popunila s više od 150 mladih ljudi. Kompletan je časnički kadar vrlo mlad i za njih je ovo pravi, veliki izazov.“
No, Gromovi na izazove odgovaraju spremnošću, motiviranošću i entuzijazmom –i oni koji su u sustav ušli i Gromovi postali prije nepunih godinu dana. Natporučnica Martina Ivanović, zapovjednica 2. voda 2. satnije predviđenog za NOS NRF 2017. ističe kako je riječ o mladim ali vrlo profesionalnim ljudima koji odlično napreduju i s kojima je užitak raditi.
Svima njima, naravno, puno znače naučene lekcije i iskustva drugih sastavnica GMTBR-a koji su prije njih uspješno prošli i završili proces priprema za NRF – 3. mehanizirane satnije Tigrova ili 1. mehanizirane satnije Gromova. Bojnik Kelnerić ističe: ”Mi imamo sustav naučenih lekcija gdje kontinuirano pratimo sve ono iz prethodnih priprema što bi se moglo primijeniti i iskoristiti u radu i osposobljavanju novih grupa. Iskustva prijašnjih priprema za NRF primjenjujemo ovdje. Radimo na svemu što bi se eventualno moglo poboljšati i time još bolje  pripremiti ljude za njihove zadaće i aktivnosti. Prva satnija za NRF prošla je svu tu obuku, imali smo prethodna iskustva od Tigrova, a sada imamo i iskustva na svojoj koži gdje smo puno toga naučili i postigli vrlo dobre rezultate, do sada s najvišom ocjenom.“


Gardijska motorizirana brigada – GMTBR generira postrojbu jačine jedne mehanizirane satnije u sastav NATO-ovih snaga brzog odgovora, odnosno NRF-a. Od 1. siječnja do 31. prosinca 2015. u stand-by fazi je 3. mehanizirana satnija Tigrova. Od 1. siječnja 2016. zamjenjuje je 1. mehanizirana satnija Gromova koja je od polovine 2014. godine u intenzivnom ciklusu obuke, a njezino završno ocjenjivanje bilo je na vježbi Spremnost 15. Od 1. srpnja 2015. proces obuke započeo je za 2. mehaniziranu satniju Gromova.
Da bi se jedna postrojba pripremila i certificirala kao deklarirana snaga, proces obuke potrebno je pokrenuti najmanje 18 mjeseci prije ulaska u stand-by. Šest mjeseci prije ulaska u stand-by period provodi se ocjenjivanje postrojbe po CREVAL-u, univerzalnom alatu za sve članice NATO-a.


Natporučnica Martina Ivanović, zapovjednica 2. voda 2. satnije predviđenog za NOS NRF 2017
Ovdje smo kako bismo procijenili stanje obučenosti naših posada i ciljača BOV-a Patria. Imamo puno mladih ljudi, više od 50% ljudstva promijenilo se, vozilima uglavnom upravljaju novi članovi posada i mogu reći da smo jako zadovoljni onim što dostižu i pokazuju. Riječ je o vrlo mladim ljudima koji su ušli u sustav tijekom ove godine i iznimno su profesionalni, slušaju starije kolege i zapovjednike, a prema sredstvima se odnose s punom pažnjom, kao da je njihovo vlastito i za mene je pravo zadovoljstvo raditi s njima.

Razvodnik Mario Tordinac, ciljač operater na DUOS-u, 2. mehanizirana satnija Gromovi
Prilikom provedbe bojnog gađanja na poligonu ”Gašinci” sudjelovao sam kao ciljač. Imali smo izvrsne uvjete za testiranje sustava DUOS-a u svim vremenskim prilikama. Proveli smo dnevna i noćna gađanja, po kiši, magli i sustav DUOS na pravi je način testiran. Zadovoljni smo sa svim mogućnostima sustava, znali smo da je dobar, ali sada smo imali priliku isprobati ga i vrlo sam zadovoljan sa svime što smo radili.


Napisala i snimila Lada Puljizević