Simbol domoljublja, predanosti i hrabrosti

Krvavi Uskrs povijesni je događaj i prekretnica u Domovinskom ratu, nagovještaj trnovitog puta do naše samostalnosti i slobode, za koju je hrvatski narod podnio goleme žrtve, a hrvatski redarstvenik Josip Jović, koji je poginuo na Plitvicama u dobi od 21 godine, prva je među njima

Prije 32 godine, nakon slamanja oružane pobune u Pakracu, uslijedila je akcija na Plitvicama. Bio je to odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvička jezera i blokiranje državne ceste koja je spajala sjever i jug zemlje, a uspješno su je proveli pripadnici Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko te Posebne jedinice policije Kumrovec. Akcija u kojoj je pala prva žrtva Domovinskog rata i ranjeno devet policajaca ušla je u povijest kao Krvavi Uskrs, a Josip Jović postao je simbol domoljublja, predanosti i hrabrosti. Njegova prerana smrt postala je najsnažniji motivacijski faktor svim hrvatskim braniteljima u bespoštednoj obrani od velikosrpskih agresora, a njegova pogibija simbol svih naših žrtava i uzor novim generacijama. Sa zahvalnošću i ponosom prisjećamo se Josipa Jovića i svih hrvatskih branitelja koji su položili svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Neka nam njihova ljubav prema domovini i spremnost na žrtvu budu trajan poticaj i vječna inspiracija.


U povodu 32. obljetnice akcije Plitvice i u spomen na prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji je poginuo na Uskrs 31. ožujka 1991., ministar obrane Mario Banožić poručio je:

“Prisjećamo se Krvavog Uskrsa i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika, hrabrog Josipa Jovića. Kao prva žrtva Domovinskog rata, Jović je stradao na Uskrs 1991. godine obavljajući policijske zadaće čuvanja reda i mira, braneći i štiteći sigurnost građana i ustavnopravni poredak svoje države. Prerano ugašen život ovog mladog hrvatskog branitelja označio je početak teške hrvatske borbe za slobodu i neovisnost pod odlučnim vodstvom i jasnom vizijom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Josipova hrabrost, unatoč njegovim godinama, pokazuje našim mladim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima kako se voli i brani domovina. Ponosni smo na Josipa Jovića i na sve naše branitelje, hrvatske redarstvenike i hrvatske vojnike, koji su pokazali put kojim treba kročiti: put slobode i uspravne domovine Hrvatske.”


Tekst: OJI; Foto: Tomislav Brandt