Hrabrost branitelja bila je krik Hrvatske za slobodu

“Hvala ti, Josipe, na hrabrosti i ljubavi za domovinu. Stojimo danas uz tvoj spomenik iskazujući ti počast i zahvalnost na žrtvi tvojega mladog života za našu slobodu i neovisnost,” rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na obilježavanju 28. obljetnice akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

Komemorativnim skupom na Plitvičkim jezerima obilježena je 31. ožujka 28. obljetnica akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Kao prva žrtva Domovinskog rata, Josip Jović poginuo je na Uskrs 31. ožujka 1991. godine. Uz Jovićevu obitelj, prijatelje i suborce, skupu su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Anđelko Stričak, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici braniteljskih udruga i sudionici akcije Plitvice.

Predsjednica je istaknula kako se s ponosom prisjeća velikog dana iz povijesti Domovinskog rata. “Hvala ti, Josipe, na hrabrosti i ljubavi za domovinu. Stojimo danas uz tvoj spomenik iskazujući ti počast i zahvalnost na žrtvi tvojega mladog života za našu slobodu i neovisnost,” rekla je Predsjednica, prisjetivši se tom prilikom svih poginulih, nestalih i ranjenih u Domovinskom ratu te obitelji koje su u ratu izgubile svoje bližnje. “Upravo je hrabrost Josipa Jovića i svih vas koji ste sudjelovali u ovoj operaciji predstavljala krik Hrvatske za slobodu,” rekao je predsjednik Vlade Plenković. Podsjetio je također kako je operacija Plitvice bila početak stvaranja dobro organiziranih postrojbi hrvatske policije i jezgra stvaranja Hrvatske vojske.

Ministar Božinović istaknuo je kako je značaj koji je hrvatska policija imala za vrijeme rata nemjerljiv: “Prerano prekinuti život Josipa Jovića simbol je nesebične odvažnosti koju su hrvatski policajci pokazivali od prvog dana pa sve do zadnjih oslobodilačkih akcija.” Predstavnik sudionika akcije Plitvice Zdravko Lončar prisjetio se same akcije, zaključivši kako je ona bila temelj i poticaj za stvaranje Oružanih snaga Republike Hrvatske. Tijekom komemoracije izaslanstva su kod spomen-obilježja Josipu Joviću položila vijence i zapalila svijeće, a molitvu za prvog poginulog redarstvenika i sve poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Komemorativni skup nastupom je uveličala Policijska klapa “Sv. Mihovil”.

Doris Ravlić

snimio Josip Kopi