Bez visoke razine tjelesne spremnosti nema ni borbene spremnosti

U Sinju je održano 19. Prvenstvo Oružanih snaga RH u krosu. Ono je samo jedno u nizu sportskih natjecanja koja će se, pod geslom Budi aktivan i spreman, u OSRH održati u godini koju je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević proglasio godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika

Dok su se zagrijavali i nestrpljivo iščekivali znak za početak utrke, natjecatelji su pažljivo slušali zadnje upute o tome kako se kretati kroz stazu, a kad su suci uzviknuli “Priprema, pozor, start”, ukupno 110 vojnikinja i vojnika krenulo je u borbu za medalje na 19. Prvenstvu Oružanih snaga RH u krosu, održanom 28. ožujka u Sinju. Na sinjskom aerodromu natjecale su se 32 pripadnice Hrvatske vojske, dok je u muškoj konkurenciji bilo 78 trkača, i to iz ukupno 18 postrojbi. Žene su se natjecale u kategorijama seniorke i veteranke, a muškarci u kategorijama mlađi seniori, stariji seniori i veterani. U ženskoj konkurenciji, na stazi dugoj oko pet kilometara, prva je u cilj utrčala seniorka, pripadnica Zapovjedništva za potporu poručnica Danijela Vrhovski. U muškoj konkurenciji, na stazi dugoj deset kilometara, treću godinu zaredom pobjedu je odnio stariji senior skupnik Nikola Špoljar, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade.
“Trčanje treniram godinama tako da se nisam trebala posebno pripremati za ovu utrku. Stalno sam u treningu,” rekla nam je na cilju zadovoljna pobjednica te odala taktiku koja joj je pomogla da za sobom ostavi druge trkačice. “Treba se pripremati kao da trčiš deset kilometara, ali treba biti i spreman na sprint. To je onda dobitna kombinacija,” objasnila je poručnica Danijela Vrhovski. Dok su zadnje vojnikinje stizale na cilj, polako se počela primicati kraju i muška utrka.
Cijelu utrku uvjerljivo je vodio skupnik Špoljar, inače državni prvak u planinskom trčanju. Kao i zadnje dvije godine, prvi je prošao kroz cilj, a ujedno je i apsolutni pobjednik utrke. “Užitak mi je trčati. Zadovoljan sam današnjim nastupom iako bi mi bilo draže da je teren bio malo brdovit,” kroz smijeh je komentirao. Dok su ostali muški sudionici utrke ulazili u cilj, svi su se međusobno bodrili te tako pokazali zajedništvo i zdrav natjecateljski duh. Ulazak natjecatelja u cilj budno je pratio i izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH brigadni general Tihomir Kundid, koji im je i čestitao na uspješnom završetku utrke.
Kod žena je drugo mjesto u kategoriji seniorki osvojila vojnikinja Mara Pejić iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, dok je treće pripalo natporučnici Ines Klepić iz GOMBR-a. U kategoriji veteranki pobijedila je pripadnica Hrvatske ratne mornarice narednica Elis Krnjus, drugo mjesto pripalo je satnici Kristini Milardović iz Glavnog stožera OSRH, a treće satnici Manueli Bradić iz Zapovjedništva za potporu. Osvajači medalja među mlađim seniorima dolaze iz GOMBR-a: prvi je vojnik Antonio Đurčević, drugi skupnik Stjepan Novoselec, a treći vojnik Hrvoje Hodak. Kod starijih seniora, nakon Špoljara na cilj je kao drugoplasirani stigao skupnik Ivan Gale iz Hrvatske ratne mornarice, a treći je bio vojnik Petar Ravlić iz GMBR-a. U konkurenciji veterana prvi je bio natporučnik Ivan Gerenčir iz GOMBR-a, drugo mjesto osvojio je stožerni narednik Mladen Tisaj iz Pukovnije Vojne policije, dok je treći na cilj stigao nadnarednik Martin Dubovečak iz ZzP-a. Nakon pobjednika Špoljara, drugi u apsolutnoj kategoriji bio je vojnik Đurčević, a treći skupnik Novoselec.
Ekipno prvo mjesto kod muškaraca pripalo je Ekipi GOMBR-a, drugo Ekipi 1 GMBR-a, a treće Ekipi 2 GMBR-a. U ekipnom poretku kod žena, prvo mjesto osvojila je Ekipa GOMBR-a, druga je bila Ekipa 1 GMBR-a, a treća Ekipa 2 GMBR-a.
Održano Prvenstvo u krosu samo je jedno u nizu natjecanja koja će se, pod geslom Budi aktivan i spreman, u OSRH održati u godini koju je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević proglasio godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika, odnosno godinom u kojoj će se promicati kultura sporta i zdravog života. Domaćin ovogodišnjeg natjecanja bio je grad Sinj, odnosno vojarna “126. brigade HV”, koja je ponovno otvorena u srpnju prošle godine. Vojske nije bilo u Sinju od 2008., ali Odlukom ministra Krstičevića vratila se u taj grad. Vojarna je dobila ime po slavnoj sinjskoj postrojbi ustrojenoj 1991., koja je imala značajnu ulogu u Domovinskom ratu. U njoj je smještena Inženjerijska bojna Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) Hrvatske kopnene vojske, koja je bila smještena u Kninu.
U vojarni je održana i završna svečanost tijekom koje je general Kundid najuspješnijim natjecateljima podijelio medalje i pehare te svima čestitao na uspješno organiziranom natjecanju. Tom je prilikom istaknuo potencijal krosa u razvoju tjelesnih sposobnosti te podsjetio na važnost spremnosti vojnika. “Bez visoke razine tjelesne spremnosti iluzorno je govoriti o borbenoj spremnosti pojedinca. Kultura bavljenja sportom mora biti u središtu interesa nas koji se bavimo vojnom profesijom. Vi ste prepoznali taj potencijal bavljenja sportom i njegovu dobrobit. Očekujem da vlastitim primjerom budete promicatelji sporta u svojim postrojbama. Ova godina proglašena je godinom tjelesne spremnosti i to nas obvezuje na izgradnju vlastite tjelesne spremnosti kao primarne zadaće,” poručio je general svim sudionicima.

Martina Butorac, snimio Mladen Čobanović