93. zb – okosnica budućnosti HRZ-a i PZO-a

“93. zrakoplovna baza i njezine postrojbe okosnica su budućnosti HRZ-a i PZO-a. Broj školovanih pilota i zrakoplovnih tehničara iz godine u godinu sve je veći, kao i broj stranih polaznika koji su prepoznali kvalitetu i stručnost nastavnika letenja, a to je najbolji pokazatelj da raspolažemo potrebnim resursima koji Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu jamče stvaranje kadrova na kojima će počivati buduće sposobnosti zrakoplovstva,” kazao je u prigodi 25. obljetnice zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač

U Zemuniku u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” 21. ožujka svečano je obilježena 25. obljetnica 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a, a događaju su nazočili izaslanik načelnika GS OSRH i zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan, pripadnici baze te predstavnici postrojbi iz Zemunika.
Obilježavanje Dana 93. zb započelo je misom za sve poginule i umrle pripadnike postrojbe u crkvi Svih svetih u Sukošanu koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, te polaganjem vijenaca kod Spomen-križa na mjesnom groblju Sukošan-Debeljak. Tom je prigodom obilježena i 24. obljetnica pogibije šestorice pripadnika postrojbe stradalih u ožujku 1993. u obrani crta dostignutih u operaciji Maslenica, u jednom od najtragičnijih događaja iz Domovinskog rata na prostorima Zadarskog bojišta. Sudbina šestorice iz 93. zb dugo se nije znala, a njihova su tijela naknadno razmijenjena i pokopana na sukošanskom groblju.
Središnja svečanost i postrojavanje postrojbi baze održano je na stajanci vojarne gdje je zapovjednik baze brigadir Karol Lučan podsjetio na povijest 93. zb koja je stvarana u ratno vrijeme te je svim poginulim hrvatskim braniteljima iskazao poštovanje i zahvalu za njihovu žrtvu.
Izdvojio je nekoliko značajnih događaja koji su se dogodili tijekom 25 godina djelovanja zrakoplovne baze, nakon što je 1993. u VRO Maslenica oslobođena vojarna u Zemuniku, a to su ponajprije početak školovanja hrvatskih vojnih pilota i razvijanje sposobnosti njihova školovanja u skladu s najvišim svjetskim standardima obuke. Ključnim je istaknuo i opremanje novim tipovima modernih i suvremeno opremljenih letjelica zapadne proizvodnje.
Brigadir Lučan istaknuo je i potporu koju baza pruža zajednici i civilnim institucijama, gašenjem požara iz zraka, hitnim medicinskim letovima i akcijama traganja i spašavanja. Značajnim je istaknuo i sudjelovanje postrojbe u međunarodnim mirovnim operacijama u Afganistanu i na Kosovu te provedbu različitih obučnih procesa na međunarodnoj razini od kojih je svakako najznačajniji zajedničko hrvatsko-češko-mađarsko sudjelovanje u obuci zrakoplovnih mentorskih timova kroz projekt Pametne obrane.
Noviju povijest baze obilježili su školovanje pilota iz Sultanata Omana u Eskadrili aviona kao i pilota iz Češke Republike u Eskadrili helikoptera na komercijalnoj osnovi te nabava 16 izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, naglasio je brigadir Lučan, posebno ističući važnost skorog početka letačke obuke na tim helikopterima čime prvi put zrakoplovna baza dobiva i borbenu komponentu te nove misije i izazove u razvijanju sposobnosti važnih ne samo za HRZ i PZO, nego i za OSRH.
Istaknuo je i akrobatsku grupu “Krila Oluje” koja je prethodnu godinu završila kao grupa s najprestižnijim priznanjem na međunarodnom mitingu u Velikoj Britaniji, a posebno priznanje uputio je zrakoplovnim tehničarima svih razina održavanja tehnike za izniman napor i potporu u letačkim aktivnostima postrojbe.
“Siguran sam kako će zadaće koje su pred nama dati novi zamah u razvoju 93. zrakoplovne baze, putem novih obučnih procesa i opremanjem i ulaganjem u sveukupnu infrastrukturu kako bi uistinu postali baza izvrsnosti u svim njezinim segmentima,” kazao je na kraju brigadir Lučan.
U ime načelnika Glavnog stožera OSRH svim nekadašnjim i sadašnjim pripadnicima 93. zrakoplovne baze čestitke na obljetnici uputio je njegov izaslanik brigadni general Miroslav Kovač istaknuvši kako su ova baza i njezine postrojbe okosnica budućnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Naglasio je kako je broj školovanih pilota i zrakoplovnih tehničara iz godine u godinu sve veći, kao i broj stranih polaznika koji su prepoznali kvalitetu i stručnost nastavnika letenja a to je, kako je rekao general Kovač, najbolji pokazatelj da raspolažemo potrebnim resursima koji Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu jamče stvaranje kadrova na kojima će počivati buduće sposobnosti zrakoplovstva.
Posebno je istaknuo vrijednost ljudskog potencijala, napomenuvši kako su u značajnom broju današnji pripadnici baze sudionici Domovinskog rata koji svoje iskustvo i znanje stečeno u ratu trebaju prenijeti na mlade naraštaje. S ponosom i pijetetom prisjetio se i kolega i suboraca koji su svoje živote i zdravlje utkali u stvaranje ove postrojbe i čija se hrabrost ne smije zaboraviti.
Napomenuo je i kako mogućnosti za unapređenje sustava života i rada uvijek ima te kako će u svojem radu baza i dalje imati potporu Zapovjedništva. “Od vas tražim da se u potpunosti posvetite profesionalnom i odgovornom obnašanju svojih dužnosti, poštivanju crte zapovijedanja i rukovođenja te osobnom usavršavanju i stjecanju dodatnih znanja i iskustava,” kazao je general Kovač dodavši kako je upravo prihvat helikoptera Kiowa Warrior primjer novog profesionalnog izazova i novi motiv za daljnji stručni i profesionalni razvoj.
Program obilježavanja nastavljen je u večernjim satima koncertom Folklornog ansambla “Linđo” u zadarskom HNK-u te idućeg dana na zadarskoj rivi gdje je predviđen jedinstven letački program u kojem je sudjelovalo 28 vojnih aviona i helikoptera.


Spektakularne akrobacije talijanske akrogrupe “Frecce Tricolori”

Na obilježavanju jubilarne obljetnice 93. zb posebni gosti bili su i akrobatska grupa Talijanskog ratnog zrakoplovstva “Frecce Tricolori” koja je 23. ožujka izvela u Zadru trenažne letove i uvježbavanje letačkog programa za sezonu nastupa u 2017., čime je zaokružen trodnevni program obilježavanja Dana baze.
“Frecce Tricolori” sletjeli su u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku s avionima Aermacchi MB339. Dočekao ih je i pozdravio vođa akrobatske grupe “Krila Oluje” pukovnik Damir Barišić. Nakon susreta pilota čije prijateljstvo traje već od njihova prvog zajedničkog nastupa u Rumunjskoj 2006., provedena je zajednička priprema nakon koje su u Zadru “Frecce Tricolori” prikazali dio elemenata iz svojeg pripremnog letačkog programa koji će predstaviti na nastupima na ovogodišnjim aeromitinzima. I ovog puta publika je u velikom broju ispunila zadarsku rivu, a “Frecce Tricolori” su izveli “srce” zahvalivši što su mogli prezentirati najatraktivnije elemente. Službena komentatorica grupe poručnica Liberata D’aniello program je komentirala i na hrvatskom jeziku kao znak poštovanja prema posjetiteljima i grupi “Krila Oluje”, a u dvama talijanskim avionima letjeli su i pukovnik Damir Barišić i natporučnik Darko Belančić.
Pukovnik Barišić istaknuo je kako je za pilote “Krila Oluje” iznimno zadovoljstvo što mogu ugostiti dugogodišnje prijatelje i kolege iz “Frecce Tricolori”. “Kao što se oni vesele letenju s nama, tako je i nama užitak. Danas smo letjeli kolega Belančić i ja u njihovim avionima, a nastavak slijedi 4. travnja u njihovoj bazi u Rivoltu u Italiji. Gotovo da i nema sezone kad nismo bili zajedno na međunarodnim aeromitinzima, jako se dobro poznajemo već generacijama kako se piloti mijenjaju, a prijateljstvo na razini grupe pretočilo se i na osobnu prijateljsku razinu,” kazao je pukovnik Barišić.
Zapovjednik grupe “Frecce Tricolori” bojnik Mirco Caffelli nakon slijetanja u bazu “Zemunik” kazao je kako su prvi put u Zadru koji im se iz zraka učinio kao Venecija. “Za nas je ovo iznimna prigoda uvježbavati program u Zadru za sezonu nastupa koja počinje 1. svibnja. Izvodimo puno manevara s deset aviona pa je zanimljivo gledati kako letimo svi skupa tako blizu. Možda je najzanimljiviji manevar bomba, kad idemo prema zemlji i razdvajamo se u devet različitih pravaca, a imamo i novi manevar koji se zove scintilla, the spark (iskra) i to želimo predstaviti zadarskoj publici. Razlika između nas i ‘Krila oluje’ jest što ‘Frecce Tricolori’ lete s deset mlaznih aviona. U grupi sam od 2007. otkad i pratim nastupe ‘Krila Oluje’. Mogu reći kako su zbog svega što izvode nevjerojatni, za mene zapanjujući,” iznio je dojmove bojnik Caffelli.
 “Frecce Tricolori” najveća su i zasigurno najpoznatija svjetska akrobatska grupa, koja djeluje 57 godina. Njihov je program uvijek posebna atrakcija, a jedan od završnih preleta praćen je vizualnim efektom dima u boji talijanske zastave te Pavarottijem kao glazbenom podlogom. Bojnik Mirco Caffelli je zapovjednik grupe, a vođa bojnik Gaetano Farina.


Vesna Pintarić, Marinko Karačić
Foto: Ted Vrkić, Tomislav Brandt, Ivan Knezović, Monika Tržić