Štit 21- provjera uvježbanosti i osposobljenosti PZO-a

Dvadeset i šestu godinu zaredom na rtu Kamenjak održana je vojna vježba postrojbi protuzračne obrane  Štit 21. Ovogodišnji Štit poseban je po tome što je prva vježba u sklopu Hrvatskog bedema 1991 – 2021, skupa aktivnosti i vježbi koje se provode povodom obilježavanja 30. obljetnice OSRH

Zapovjedništvo vježbe i glavnina snaga bili su smješteni u vojarni ”Hrvatski branitelji Istre“ u Puli, a ekipa Hrvatskog vojnika promatrala je dio gađanja na vojnom poligonu 119. brigade HV-a Premantura

Hladan i kišovit početak proljeća, nikako pogodan za postrojbe protuzračne obrane (ali ni za zrakoplove), prijetio je i održavanju vojne vježbe Štit 21 no 14. travnja na najjužnijem istarskom rtu Kamenjak osvanulo je sunce popraćeno tek laganom burom i pokojim oblakom. To je značilo da je došlo vrijeme za početak onog najatraktivnijeg, vatrenog dijela vježbe s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci. Od 12. do 16. travnja održana je dvadeset i šestu godinu zaredom, a kako je u početku organizirana dva puta godišnje, Štit 21 značio je njezinu 33. provedbu.

Dijelu vježbe nazočio je i zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić. Nositelj vježbe bila je Hrvatska kopnena vojska, a časnik odgovoran za provedbu zapovjednik Pukovnije PZO-a brigadir Alen Šimunić.

Cilj vježbe bio je uobičajen: provjeriti uvježbanost i osposobljenost pripadnika protuzračne obrane postrojbi Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga u uočavanju, praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru te prijenosu informacija i izvješćivanja o situaciji u području djelovanja. Ovogodišnji Štit poseban je i po tome što je prva vježba u sklopu Hrvatskog bedema, skupa aktivnosti i vježbi koje se provode povodom obilježavanja 30. obljetnice OSRH. U vježbi je ukupno sudjelovalo oko 250 pripadnika OSRH. Osim voditelja i obučnih skupina iz HKoV-a, HRM-a i ZSS-a, svoj doprinos u organizaciji i provedbi dali su i pripadnici Zapovjedništva za potporu, Obavještajne pukovnije, Vojne policije i Zapovjedništva za kibernetički prostor. Za što bolju i sigurniju provedbu uključene su i druge institucije: Hrvatska kontrola zračne plovidbe, MUP i Lučka kapetanija Pula.

Zapovjedništvo vježbe i glavnina snaga bili su smješteni u vojarni ”Hrvatski branitelji Istre“ u Puli, a ekipa Hrvatskog vojnika promatrala je dio gađanja na samom poprištu vježbe, vojnom poligonu 119. brigade HV-a Premantura.

Veći dio tog jutra gotovo smo isključivo gledali u nebo: Hrvatski PZO-ovci precizno su gađali radiovođenu maketu zrakoplova (RVMZ), koja je u fazi razvoja i testiranja za uporabu u Oružanim snagama, kao i imitator cilja. Služili su se s dva tipa PZO sustava: prvi je lako prijenosni raketni sustav Strijela 2-M čiji se projektili lansiraju ručno, s ramena. Na engleskom jeziku takvi su sustavi poznati kao MANPADS (Man-Portable Air-Defense Systems). Drugi je sustav samohodno lako topničko oružje BOV-3 20/3 mm, tj. top ”trocijevac“ M55A4 instaliran na lako oklopno vozilo na kotačima 4 x 4. Osim za gađanje ciljeva u zračnom prostoru, taj svestrani sustav može služiti i za gađanje ciljeva na zemlji i vodi.

“Iznimno sam zadovoljan viđenim na vježbi Štit, koja je i početak ciklusa koji će završiti velikom međunarodnom vježbom Immediate Response 21. Ovakav oblik gađanja nismo dugo vidjeli i ostvareni su iznimno dobri rezultati. Zahvaljujući aktivnostima i entuzijazmu ponajprije pripadnika Obavještajne satnije GOMBR-a, korištene su mete koje su cjenovno povoljno i vrlo učinkovito rješenje za obuku i gađanja,” istaknuo je general Šerić.

Brigadir Alen Šimunić čestitao je svim sudionicima vježbe i potvrdio da su HV-ove postrojbe za PZO još jednom pokazale visok stupanj spremnosti za izvršenje svojih zadaća. “Ovdje je velik broj mladih vojnika koji su postigli izvrsne rezultate. Očekujem da će tako biti i ubuduće: nastavit ćemo s uvježbavanjem, raditi na novim modelima i oblicima  obuke i vjerujem da će Štit trajati i dalje,” zaključio je zapovjednik Pukovnije PZO-a.

Tekst: Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: Mladen ČOBANOVIĆ

____________________________________________________________________

Poligon na jugu Istre

Vojni poligon 119. brigade HV-a Premantura nalazi se na širem području zaštićenog krajolika Donji Kamenjak medulinskog arhipelaga, na krajnjem južnom dijelu Istarskog poluotoka. Udaljen je od Pule 10 km, od Medulina 5 i od mjesta Premantura 2 km. Ukupna dužina obale zaštićenog krajolika Donji Kamenjak iznosi 19,89 km. Poligon je namijenjen za provedbu gađanja ciljeva u zračnom prostoru topničkih i raketnih postrojbi protuzračne obrane, čemu i odgovara svojim sadržajima i infrastrukturom.

________________________________________________________________________

Stožerni narednik Ilija Josipović iz Samohodne topničke bitnice Pukovnije PZO-a ističe da su gađanja iz trocijevnog topa 20/3 mm izazovna zadaća koja traži visoku razinu tjelesne i psihičke spreme te uvježbanosti posada. Kamenjaku su stoga prethodile opsežne pripreme s trenažnim i bojnim gađanjima. “Ovdje nam pomažu i vremenski uvjeti koji su idealni, makar nama topnicima i nisu toliko bitni. Imamo puno mladih, nekima je ovo prvo takvo gađanje i emocije su im na vrhuncu,” ističe iskusni dočasnik.

__________________________________________________________________________

Skupnika Mislava Stanića i vojnika Krešimira Nakića, kolege iz Raketne bitnice PZO Gardijske mehanizirane brigade, “uhvatili smo” dok su još bili pod navalom adrenalina, tek minutu nakon fantastičnih pogodaka Strijelom “u sridu” minijaturnih meta. Pothvat je još veći kad se uzme u obzir da im je to bilo prvo gađanje na Kamenjaku. “Prva, pa direkt! I velik poticaj za dalje! Dobro podnosim pritisak, pa je navala adrenalina za mene bila pozitivna stvar,” ističe Stanić, a Nakić dodaje da se obojica osjećaju ponosno, “jer smo mnogo, cijelu godinu radili, vježbali i učili da postignemo ovakav rezultat.