Bojno gađanje Patrijama

Cilj bojnog gađanja bilo je održavanje sposobnosti za NATO-ove snage brzog odgovora te stalno godišnje uvježbavanje posada borbenih oklopnih vozila Patria. Gađanje je provedeno prema planu, a rezultati su potvrdili uvježbanost i spremnost pripadnika postrojbe za potpuno preuzimanje i odgovorno provođenje zadaća…

Na automatskom strelištu vojnog poligona ”Gašinci” od 10. do 13. ožujka trajalo je pripremno i precizno bojno gađanje iz sustava daljinski upravljanih oružanih stanica 12,7 (DUOS) na borbenim oklopnim vozilima Patria, koje su provodili pripadnici 3. mehanizirane satnije bojne Tigrovi Gardijske motorizirane brigade.
Cilj ovog bojnog gađanja bilo je održavanje sposobnosti za NATO-ove snage brzog odgovora (NRF), te stalno godišnje uvježbavanje posada borbenih oklopnih vozila Patria. Prema riječima natporučnika Tihomira Kastmilera, dozapovjednika 3. mehanizirane satnije bojne Tigrovi, ujedno i zapovjednika NRF-a za 2015. godinu, gađanje je provedeno prema planu, a rezultati su potvrdili uvježbanost i spremnost pripadnika postrojbe za potpuno preuzimanje i odgovorno provođenje zadaća.
Istodobno je na vojnom poligonu ”Gašinci” završena dvotjedna obuka pripadnika 2. motorizirane brigade GMTBR-a, Pauka, za rad s DUOS-om, te četverotjedna obuka obučavatelja, budućih instruktora, za rad na DUOS-u. Voditelj obuke obučavatelja natporučnik Ivan Škrlin, zapovjednik 1. voda 1. bojne Brigade, naglasio je kako se tijekom obuke intenzivno radilo, sve je provedeno prema planu i u skladu s očekivanjima, a svi su polaznici tečaja uspješno usvojili potrebna znanja.

Pozornik Mario Žalac, 1. bojna Tigrovi, GMTBR
Ovdje smo zbog uvježbavanja gađanja daljinski upravljanim oružanim stanicama 12,7 instaliranima na borbena vozila Patria i vrlo sam zadovoljan onim što sam ovdje mogao vidjeti i naučiti.
Vojnik Dino Bešker, 2. motorizirana bojna Pauci, GMTBR
Nakon gotovo dva tjedna provedena na vojnom poligonu u Gašincima i završenog tečaja za rad na daljinski upravljanoj oružanoj stanici, iznimno sam zadovoljan i instruktorima koji su nas podučavali i samim tečajem.

Natporučnik Tihomir Kastmiler, dozapovjednik 3. mehanizirane satnije bojne Tigrovi, ujedno i zapovjednika NRF-a za 2015. godinu, istaknuo je kako su rezultati potvrdili uvježbanost i spremnost pripadnika postrojbe.

 

Lada Puljizević
Snimio Tomislav Brandt