Nova vozila za veću spremnost i zaštićenost naših vojnika

Na vojnom poligonu ”Gašinci“ prvi su put prezentirana borbena oklopna i terenska vozila koja su u proteklom razdoblju ušla u operativnu uporabu Oružanih snaga RH, a riječ je o oklopnim vozilima Patria, MRAP Maxx Pro, M-ATV te HAGA, HMMWV i IVECO LMV… Inače, prikazanim vozilima i opremom uglavnom se koriste deklarirane snage HKoV-a, Zapovjedništva za potporu, Pukovnije Vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga…

 

Posada borbene Patrije u punoj ratnoj spremi čeka zapovijed za akciju. Svi su opremljeni suvremenom vojnom opremom i komunikacijskim sustavima koji im omogućuju stalnu vezu sa zapovjedništvom. No, nije riječ ni o kakvoj borbenoj operaciji već o prezentaciji borbenih oklopnih i terenskih vozila i opreme, održanoj 20. ožujka na vojnom poligonu ”Gašinci“.
Prvi su put prezentirana borbena oklopna i terenska vozila koja su u proteklom razdoblju ušla u operativnu uporabu Oružanih snaga RH, a riječ je o oklopnim vozilima Patria, MRAP Maxx Pro, M-ATV te HAGA, HMMWV i IVECO LMV. Postrojene ispred vozila na jednom dijelu poligona, posade vozila spremno su odgovarale na pitanja novinara o mogućnostima i funkcijama, a probna vožnja konvoja prema jezeru Mlinac pokazala je svu moć i silinu oklopnih vozila.
Oklopna vozila MRAP M-ATV (All Terrain Vehicle), koja su prošle godine Sjedinjene Države donirale našim Oružanim snagama, prevoze i štite ljude i opremu u borbenim operacijama. Vozilo je teško 12 tona i 800 kilograma, što dovoljno govori o mogućnostima zaštite. ”Oklop podnosi direktnu balističku paljbu do 12,7 mm, a tu je i V oblik podvozja, gdje se nalazi oklop koji podnosi do pet kilograma eksploziva,” ističe poručnik Dominik Štetner, zapovjednik voda u 1. motoriziranoj bojni Vukovi. Naši se pripadnici ovim vozilima mogu koristiti u raznim zadaćama – od klasičnih borbenih uvjeta do izviđanja, konvoja, borbenih ophodnji, kontrole prometa i svih drugih oblika djelovanja u operacijama potpore miru i stabilnosti. Velike gume imaju automatske regulatore tlaka koji omogućuju vozilu da, kao što mu i samo ime kaže, savlada razne terene. Zanimljivo je da se gume same napuhuju pa ako se izbuše, mogu izdržati vožnju od još nekoliko desetaka kilometara.
Kada su vozila i njihove posade u operaciji na terenu, suvremena komunikacijska oprema omogućava kontinuirani prikaz stanja na bojištu, a u određenoj situaciji to može spasiti živote jer sustav pokazuje gdje se koji pripadnik nalazi te je li mu potrebna pomoć. ”Imamo taktički sustav za praćenje bojišta koji nam omogućava prikaz svih naših snaga na terenu. Takvi sustavi omogućuju vizualizaciju bojišta i omogućuju zapovjednicima donošenje odluka u puno kraćem vremenu nego što bi mogli bez takvih sustava,” naglašava satnik Ivica Freiberger iz bojne Tigrovi GMTBR-a. On je na Gašincima bio zadužen za prezentaciju dijelova komunikacijsko-informacijskih sustava. ”Ovdje, među ostalim, imamo razmjestivi komunikacijski paket koji osigurava sve komunikacijsko-informacijske usluge za funkcioniranje zapovjedništva postrojbe do razine ojačane bojne u uvjetima razmještaja u području operacije tijekom provedbe NATO vođenih misija,” zaključuje satnik Freiberger.

Patrije preplivale jezero
Nakon dolaska kolone vozila na akumulacijsko jezero Mlinac, sva se pozornost usmjerila na dvije amfibijske Patrije koje su pokazale svoje posebnosti – ušle su u jezero i zaplivale. Probna vožnja jezerom pokazala je izvanredne sposobnosti amfibijskih Patrija kojih u Oružanim snagama RH ima 12. Ova plivajuća Patria lakša je 400 kilograma od obične Patrije jer su ploče sa strane i oklop napravljeni od keramike. Ispod keramike nalaze se plovci radi balasta, a zatim ispod toga čelična konstrukcija u kojoj se nalazi posada. Ova Patria ima kljun u obliku slova V, koji se diže i spušta, i može poput bilo kojeg broda sjeći valove. Brzina kretanja amfibijskog vozila je osam kilometara na sat, ali jednako tako postoje i neka ograničenja pa, primjerice, za uspješno plivanje valovi ne smiju biti veći od pola metra. Za pokretanje i manevriranje u vodi zadužena su dva propelera koje pokreće hidraulička pumpa povezana s motorom. Inače, prikazanim vozilima i opremom uglavnom se koriste deklarirane snage HKoV-a, Zapovjedništva za potporu, Pukovnije Vojne policije i Zapovjedništvo specijalnih snaga.

Zamjenik načelnika GS OSRH , general-pukovnik Dragutin Repinc        ”Cilj je bio da se javnosti pokažu vozila koja su ušla i ulaze u operativnu uporabu OSRH. S tim su vozilima Oružane snage puno dobile, prije svega u ispunjavanju ciljeva sposobnosti NATO-a, a to je uvijek vezano uz povećanje pokretljivosti, zaštite ljudi i povećanja vatrene moći. Smatramo da ćemo ovim vozilima i u skladu s Dugoročnim planom razvoja OSRH ostvariti da naš vojnik bude spremniji, sposobniji, zaštićeniji i jači na bojištu. Prema tom planu predviđene su dvije gardijske brigade kao temelj za obranu suvereniteta, integriteta i neovisnosti RH. One su organizirane tako da imamo sedam bojni. Jedna bojna u Slavoniji bit će oklopna, s tenkovima M84, dvije bojne opremljene oklopnim borbenim vozilima M80, tri bojne s 42 Patrije, a četvrta bojna Vukovi bit će opremljena vozilima M-ATV. Tako smo riješili da svih sedam postrojbi bude opremljeno sustavima koji im pružaju sposobnosti koje su nam potrebne.“

Tekst: Petra Kostanjšak
Foto: Stjepan Brigljević