Svečana prisega 468 novih ročnica i ročnika

”Uspješnim završetkom programa dragovoljnog vojnog osposobljavanja otvorit će vam se mogućnost ulaska u profesionalni sastav OSRH. Ako postanete dio toga, podsjećam vas kako ćete baštiniti tradiciju pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata,” poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ročnim vojnicima

Svečana prisega 14. naraštaja ročnica i ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je 14. ožujka u Središtu za temeljnu obuku (STO) HKoV-a u Požegi, a svečanosti je, uz obitelj i prijatelje ročnika, nazočila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra, načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić te ostali predstavnici MORH-a i OSRH. Bio je to poseban dan za 468 ročnika, od čega 49 ročnica, kao i za njihove obitelji i prijatelje koji su željeli biti na tom svečanom događaju.
Nakon polaganja prisege predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je ročnicama i ročnicima na danoj prisezi vjernosti domovini te im poželjela dobrodošlicu u sustav OSRH, ako se u budućnosti odluče na ulazak u sastav profesionalnih snaga. ”Uspješnim završetkom programa dragovoljnog vojnog osposobljavanja otvorit će vam se mogućnost ulaska u profesionalni sastav OSRH. Ako postanete dio toga, podsjećam vas kako ćete baštiniti tradiciju pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata,” poručila je Predsjednica i istaknula kako u skorije vrijeme planira obići sva zapovjedništva, postrojbe i vojarne te provjeriti u kakvim uvjetima žive i rade pripadnici OSRH.
Predsjednica se također osvrnula na žene koje su se odlučile za ovaj poziv i posebno im zahvalila na toj odluci. ”Ponosna sam što niti jedna žena nije odustala od odluke i zbog toga im čestitam,” kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i naglasila koliko je ravnopravnost važna u Oružanim snagama, ali i u cjelokupnom društvu.
Zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra također je čestitala ročnicima što su dragovoljno i trajno prisegnuli braniti suverenitet i cjelovitost Republike Hrvatske. ”Vaša posebnost ogleda se u činjenici što ste, iako nemate obvezu stjecati vojna znanja i vještine, iskazali želju da to dragovoljno učinite. Na tome vam čestitam i zahvaljujem,” kazala je zamjenica Tafra.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić čestitao je mladim ročnicima i zahvalio im u ime svih pripadnika OSRH na njihovoj odluci da se pridruže vojsci i postanu ”dijelom pobjedničkog tima“. ”Želim da u svom budućem radu imate u mislima kako pred hrvatskim vojnikom ne postoji prepreka, ne postoji izazov niti protivnik kojeg hrvatski vojnik ne može savladati u obrani nacionalnih interesa,” zaključio je general Lovrić. Svečanu prisegu uveličao je nastup pripadnika Počasno-zaštitne bojne koji su prikazali vještine u rukovanju naoružanjem, a cijela ceremonija prisege održavala se uz pratnju Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH.

Ročnik Luka JurkovićIz Nove Gradiške sam, imam 22 godine i studiram Upravljanje u kriznim uvjetima, a ovaj sam poziv odabrao jer smatram da je nositi ovu odoru doista velika čast. Prisegnuti za domovinu je neopisiv osjećaj, a s obzirom na to da je i vrhovna zapovjednica OSRH došla na svečanu prisegu, bio je to poseban trenutak i mogu reći da je sve odrađeno savršeno. Za nas mlade ljude obuka, kao i daljnje usavršavanje ne bi trebalo biti naporno i mi ćemo dati sve od sebe da postanemo dio Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Nakon prisege Predsjednica je obišla taktičko-tehnički zbor gdje su je pripadnici OSRH informirali o vojnoj opremi kojom se koriste Oružane snage RH. Tijekom razgledavanja opreme razgovarala je s brojnim mladim ročnicima i njihovim obiteljima, a mnogi od njih iskoristili su prigodu fotografirati se s vrhovnom zapovjednicom OSRH.
Obuka dragovoljnog vojnog osposobljavanja trajala je osam tjedana i održavala se u Središtu za temeljnu vojnu obuku u Požegi te na vojnom poligonu ”Gašinci“. Oni ročnici i ročnice koji je uspješno završe, ispunjavaju jedan od uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu. Njima se u vojnu knjižicu upisuje vojno-stručna specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva. Dosad je, u posljednjih 13 naraštaja, ovu temeljnu vojnu obuku završio 3531 ročnik i 441 ročnica.

Obuka ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju vremenski se provodi u tri faze. Prva faza traje tjedan dana, prilagodba je to ročnika i njihovo postupno uvođenje u šire vojno okružje. Druga faza traje tri tjedna, a cilj je u ovom razdoblju povećati psihofizičku spremnost te se prilagoditi na uže vojno okružje. U ovoj se fazi zadaće usredotočuju na provedbu vojno-stručne obuke, rukovanja osobnim oružjem i taktičkih pojedinačnih zadaća i tjelovježbe.Treća faza traje četiri tjedna, obuhvaća praktičnu nadogradnju i provjeru znanja te vještina stečenih u drugoj fazi. Obuhvaća provedbu pripremnih gađanja i pojedinačnih zadaća u realnim borbenim uvjetima. Svi ročnici koji završe obuku kandidati su za prijam u djelatni vojni sustav.

 

Petra KOSTANJŠAK, foto: Stjepan BRUGLJEVIĆ