Kadeti HVU-a ponijeli najviše medalja iz Vinkovaca

Na 15. prvenstvu OSRH u plivanju najviše bodova osvojili su izvrsni kadeti i kadetkinje Hrvatskog vojnog učilišta ”Petar Zrinski“ koji su bili i ukupni pobjednici. Nastupilo je 63 natjecatelja i natjecateljica iz osam ekipa, koje su zastupale sve veće ustrojbene cjeline OSRH, a pripadnici Oružanih snaga RH svoje su sposobnosti pokazivali u ukupno sedam kategorija…

Dodjelom medalja u vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima 12. ožujka završeno je 15. prvenstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske u plivanju. Prema rezultatima konačnog poretka ekipa, prvo mjesto pripalo je Hrvatskom vojnom učilištu, drugo Gardijskoj motoriziranoj brigadi, a treće Hrvatskoj ratnoj mornarici. Iako su sve utrke bile uzbudljive do samog kraja, a više ekipa pokazalo izvrsnu spremnost, najviše bodova u Vinkovcima osvojili su izvrsni kadeti i kadetkinje Hrvatskog vojnog učilišta ”Petar Zrinski“ kao i ukupnu pobjedu. Kadetkinje su osvojile i zlato i srebro u utrci za žene 50 metara slobodno, a kadeti su uzeli zlatnu medalju u kategoriji štafeta 4×50 slobodnim stilom.
Među teškim, ali atraktivnim disciplinama svakako je plivanje u odori s puškom. Gledatelji su i sami mogli vidjeti kako natjecatelji izvlače posljednje atome snage ne bi li odjeveni i s opremom preplivali 50 metara i stigli do ruba bazena. U ovoj disciplini pojedinačno se iskazao poručnik korvete Marin Delić iz Hrvatske ratne mornarice osvojivši zlato, dok su u štafeti 4×50 metara u odori s puškom uvjerljivu pobjedu odnijeli pripadnici Gardijske motorizirane brigade koji su utrku završili s više od pet sekundi prednosti pred HRM-om.
Pobjedu u utrci 50 metara slobodno za seniore odnio je poručnik Luka Šapina, bivši aktivni plivač, koji je prošlih godina medalje osvajao za HVU, a sada je zlatnu medalju ponio kao predstavnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane. Njegov kolega iz HRZ-a i PZO-a natporučnik Igor Funarić pobijedio je u utrci 50 metara prsno za seniore. Nadnarednik Tonći Matešan iz HRM-a uvjerljivo je osigurao zlato u utrci 50 metara slobodnim stilom za veterane. U utrci 50 metara žene prva je bila kadetkinja Barbara Prša koja je imala više od šest sekundi prednosti pred drugoplasiranom natjecateljicom. Natjecanje je održano u organizaciji Odjela za kineziologiju Središnjice za upravljanje osobljem, a uz gostoprimstvo Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a. Na prvenstvu je nastupilo 63 natjecatelja i natjecateljica iz osam ekipa, koje su zastupale sve veće ustrojbene cjeline OSRH, a pripadnici Oružanih snaga RH svoje su sposobnosti pokazivali u sedam kategorija.

Prvenstvo je službeno zatvorio izaslanik načelnika GS-a OSRH i zapovjednik Gardijske oklopne motorizirane brigade, brigadni general Siniša Jurković, koji je uručio medalje voditeljima najuspješnijih timova. Čestitavši pobjednicima kao i svim sudionicima general Jurković je prisutnima poručio kako su oni motori u svojim postrojbama te svojim djelovanjem potiču razvoj natjecateljskog duha. “Drago mi je da smo bili domaćini natjecanja u pravoj vojničkoj disciplini koja u određenom trenutku može nekome spasiti život,” rekao je general Jurković i dodao da je sport svojevrsni alat postrojbama i zapovjednicima kojim podižu psihotjelesnu spremnost, a ona je pak jedan od važnih elemenata u borbenoj spremnosti oružanih snaga. Podsjetio je i da, među ostalim, natjecanje također potiče razvijanje međuljudskih odnosa vojnika, dočasnika, časnika i kadeta koji su u Vinkovcima pokazali pravi sportski duh te jedni drugima iskreno čestitali na uspjesima. Prvenstvo se održavalo u 25-metarskom bazenu gradskog dvoranskog plivališta Lenije, s kojim, kako ističu u GOMBR-u, imaju iznimno dobru suradnju.

POREDAK EKIPA

1.    HVU
2.    GMTBR
3.    HRM
4.    HRZ-PZO
5.    ZSS
6.    GOMBR
7.    BNBKO
8.    ZOD

Petra Kostanjšak, Foto: Željko Stipanović